Pohled nutričního terapeuta na vybrané moderní potraviny
Dietitians attitude toward chosen modern food products
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/86560Identifiers
Study Information System: 184842
Collections
- Kvalifikační práce [4599]
Author
Advisor
Referee
Chrpová, Diana
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
21. 6. 2017
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
superpotraviny, chia semínka, quinoa, goji bobule, acai, kakaové bobyKeywords (English)
superfoods, chia seeds, quinoa, goji berries, acai, cocoa beansBakalářská práce se zabývá mediálně propagovanými "superpotravinami" a za cíl si klade zjistit, jak se k této skupině staví odborníci v oblasti výživy. Práce je rozdělena na teoretickou a praktickou část. Teoretická část vychází ze zahraničních vědeckých článků a klinických studií a zaměřuje se na charakteristiku pěti konkrétních zástupců "superpotravin" (chia semínka, quinoa, goji bobule, acai a kakaové boby). Na každou z těchto potravin je nahlíženo především z hlediska chemického složení, obsahu nejvýznamnějších látek a jejich potenciálních účinků na lidské zdraví. Praktická část je zaměřena na odborníky v oblasti výživy. Proběhla formou dotazníkového šetření, jehož cílem bylo zjistit, zda odborníci znají "superpotraviny" a jejich vybrané zástupce, zda tuto skupinu potravin doporučují ve své praxi a jaký na ni mají názor. Vyhodnocené výsledky jsou znázorněny v grafech a vyšlo z nich najevo, že "superpotraviny" zná 90,9 % respondentů a z nich více než polovina zná i všechny vybrané zástupce. Ve své praxi je využívá 41,7 % tázaných a to, jaký na ně mají názor lze hodnotit jen z určitých hledisek. Nelze tedy jasně určit, zda se respondenti staví k "superpotravinám" kladně nebo záporně. Na otázku ohledně potenciálu těchto potravin v oblasti léčebné výživy odpovědělo jen 10,4 % tázaných záporně. Na...
The aim of this thesis is to ascertain view of dietitians on "superfoods" promoted through the media. The thesis consists of a theoretical and practical part. The theoretical part is supported by foreign scholarly articles and clinical studies and is focusing on characteristics of five specific examples of "superfoods" (chia seeds, quinoa, goji berries, acai and cocoa beans). Each of these foods is examined primarily in terms of chemical composition, content of most significant substances and their prospective effect on human health. The practical part is focused on dietitians and their opinion on "superfoods". This part includes survey with the aim to answer the questions whether the dietitians have cognizance of "superfoods", if they recommend them in their practice and what is their opinion on this kind of food. Data evaluation is illustrated in graphs which concluded that "superfoods" are acknowledged by 90, 9% of asked dietitians and specific examples evaluated in this thesis are acknowledged by more than a half of respondents. In their practice the "superfoods" are recommended by 41, 7% of respondents and their opinion can be evaluated only from certain points of view therefore the attitude towards "superfoods" cannot be clearly determined as positive or negative. Only 10, 4% of respondents...