Kultura vietnamské gastronomie
The Culture of Vietnamese Gastronomy
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/100417Collections
- Kvalifikační práce [19389]
Author
Advisor
Referee
Lopatková, Marta
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Ethnology with Vietnamese
Department
Institute of East Asian Studies
Date of defense
11. 6. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
kultura gastronomie|rituály|vietnamská gastronomie|stolování
Keywords (English)
Culture gastronomy|rituals|Vietnamese gastronomy|dining
Bakalářská práce se zabývá kulturou vietnamské gastronomie. První část práce pojednává o jídle a pití ve Vietnamu s důrazem na sociální rozměr společného stravování a regionální rozdíly. Další část se věnuje náčiní, které se ve Vietnamu při stolování běžně používá. Předposlední část se zabývá kulturou stolování majoritního etnika Vietů. V této části jsou popsány každodenní rodinné rituály spojené s jídlem, kulturní zvyky a jejich význam. V závěrečné části práce je zkoumáno, nakolik jsou rodinné zvyky a tradice dodržovány ve vietnamské komunitě v Praze. Klíčová slova: kultura gastronomie, rituály, vietnamská gastronomie, stolování
The thesis is focused on the culture of the Vietnamese gastronomy. The first chapter introduces the food and the drinks in Vietnam with emphasis on the social context of the dining and regional differences. The next chapter covers equipment usually used in Vietnam for dining. Third chapter is focused on the culture of the gastronomy of the Viet ethnic majority. This chapter includes description of everyday family rituals linked with the dining, cultural customs and their meaning. The ending chapter researches how are the family customs and traditions followed within the Vietnamese community in Prague. Key words: the culture of gastronomy, rituals, vietnamese gastronomy, the dining
Citace dokumentu
Metadata
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Projekt "Kulinářské umění" na Střední škole hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o. v Praze - Klánovicích
Defence status: DEFENDEDRajtmajerová, Zuzana (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2017)Date of defense: 15. 9. 2017 -
Francouzská kultura v Praze
Defence status: DEFENDEDHeinertová, Aneta (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2018)Date of defense: 11. 9. 2018 -
Kultura vietnamské gastronomie
Defence status: NOT DEFENDEDPham, Thuy Duong (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2016)Date of defense: 6. 9. 2016Bakalářská práce se zabývá kulturou vietnamské gastronomie. V první části je stručně charakterizována obecná a vietnamská gastronomie. Dále je konkrétně předkládána kultura gastronomie majoritního etnika Vietů v severním ...