Kultura vietnamské gastronomie
The Culture of Vietnamese Gastronomy
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/100417Identifikátory
SIS: 184419
Kolekce
- Kvalifikační práce [22841]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Lopatková, Marta
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Etnologie se specializací vietnamistika
Katedra / ústav / klinika
Ústav Dálného východu
Datum obhajoby
11. 6. 2018
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
kultura gastronomie|rituály|vietnamská gastronomie|stolováníKlíčová slova (anglicky)
Culture gastronomy|rituals|Vietnamese gastronomy|diningBakalářská práce se zabývá kulturou vietnamské gastronomie. První část práce pojednává o jídle a pití ve Vietnamu s důrazem na sociální rozměr společného stravování a regionální rozdíly. Další část se věnuje náčiní, které se ve Vietnamu při stolování běžně používá. Předposlední část se zabývá kulturou stolování majoritního etnika Vietů. V této části jsou popsány každodenní rodinné rituály spojené s jídlem, kulturní zvyky a jejich význam. V závěrečné části práce je zkoumáno, nakolik jsou rodinné zvyky a tradice dodržovány ve vietnamské komunitě v Praze. Klíčová slova: kultura gastronomie, rituály, vietnamská gastronomie, stolování
The thesis is focused on the culture of the Vietnamese gastronomy. The first chapter introduces the food and the drinks in Vietnam with emphasis on the social context of the dining and regional differences. The next chapter covers equipment usually used in Vietnam for dining. Third chapter is focused on the culture of the gastronomy of the Viet ethnic majority. This chapter includes description of everyday family rituals linked with the dining, cultural customs and their meaning. The ending chapter researches how are the family customs and traditions followed within the Vietnamese community in Prague. Key words: the culture of gastronomy, rituals, vietnamese gastronomy, the dining
Citace dokumentu
Metadata
Zobrazit celý záznamSouvisející záznamy
Zobrazují se záznamy příbuzné na základě názvu, autora a předmětu.
-
Francouzská kultura v Praze
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOHeinertová, Aneta (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2018)Datum obhajoby: 11. 9. 2018 -
Kultura vietnamské gastronomie
Výsledek obhajoby: NEOBHÁJENOPham, Thuy Duong (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2016)Datum obhajoby: 6. 9. 2016Bakalářská práce se zabývá kulturou vietnamské gastronomie. V první části je stručně charakterizována obecná a vietnamská gastronomie. Dále je konkrétně předkládána kultura gastronomie majoritního etnika Vietů v severním ... -
Projekt "Kulinářské umění" na Střední škole hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o. v Praze - Klánovicích
Výsledek obhajoby: OBHÁJENORajtmajerová, Zuzana (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2017)Datum obhajoby: 15. 9. 2017