Kultura vietnamské gastronomie
The Culture of Vietnamese Gastronomy
bakalářská práce (NEOBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/74378Identifikátory
SIS: 164709
Katalog UK: 990021074630106986
Kolekce
- Kvalifikační práce [24991]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jirková, Barbora
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Etnologie se specializací vietnamistika
Katedra / ústav / klinika
Ústav Dálného východu
Datum obhajoby
6. 9. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Neprospěl
Klíčová slova (česky)
kultura gastronomie, rituály, vietnamská gastronomie, stolování, příslovíKlíčová slova (anglicky)
Culture gastronomy, rituals, Vietnamese gastronomy, dining, proverbsBakalářská práce se zabývá kulturou vietnamské gastronomie. V první části je stručně charakterizována obecná a vietnamská gastronomie. Dále je konkrétně předkládána kultura gastronomie majoritního etnika Vietů v severním Vietnamu s důrazem na kulturu stolování. Na základě literatury s doplněnými příslovími jsou popsány každodenní rodinné rituály spojené s jídlem, resp. kulturní zvyky stolování a jejich význam. V závěrečné části práce je zkoumáno, nakolik jsou rodinné rituály stolování dodržovány ve vietnamské komunitě v Praze.
The following thesis is examining the traditional Vietnamese gastronomy. The thesis is introducing brief characteristics of Vietnamese and common cuisine in general. The next part is describing the gastronomical culture of the Viet majority in the North Vietnam with emphasis on dining culture. Based on the literature the thesis with supplemented proverbs are describing everyday family rituals linked with food, cultural habits and their meaning. The final part is analyzing how are these family rituals is following within the Vietnamese community in Prague.
Citace dokumentu
Metadata
Zobrazit celý záznamSouvisející záznamy
Zobrazují se záznamy příbuzné na základě názvu, autora a předmětu.
-
Francouzská kultura v Praze
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOHeinertová, Aneta (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2018)Datum obhajoby: 11. 9. 2018 -
Projekt "Kulinářské umění" na Střední škole hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o. v Praze - Klánovicích
Výsledek obhajoby: OBHÁJENORajtmajerová, Zuzana (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2017)Datum obhajoby: 15. 9. 2017 -
Kultura vietnamské gastronomie
Výsledek obhajoby: OBHÁJENOPham, Thuy Duong (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2018)Datum obhajoby: 11. 6. 2018Bakalářská práce se zabývá kulturou vietnamské gastronomie. První část práce pojednává o jídle a pití ve Vietnamu s důrazem na sociální rozměr společného stravování a regionální rozdíly. Další část se věnuje náčiní, které ...
