Kultura vietnamské gastronomie
The Culture of Vietnamese Gastronomy
bachelor thesis (NOT DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/74378Identifiers
Study Information System: 164709
CU Caralogue: 990021074630106986
Collections
- Kvalifikační práce [23980]
Author
Advisor
Referee
Jirková, Barbora
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Ethnology with Vietnamese
Department
Institute of East Asian Studies
Date of defense
6. 9. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Fail
Keywords (Czech)
kultura gastronomie, rituály, vietnamská gastronomie, stolování, příslovíKeywords (English)
Culture gastronomy, rituals, Vietnamese gastronomy, dining, proverbsBakalářská práce se zabývá kulturou vietnamské gastronomie. V první části je stručně charakterizována obecná a vietnamská gastronomie. Dále je konkrétně předkládána kultura gastronomie majoritního etnika Vietů v severním Vietnamu s důrazem na kulturu stolování. Na základě literatury s doplněnými příslovími jsou popsány každodenní rodinné rituály spojené s jídlem, resp. kulturní zvyky stolování a jejich význam. V závěrečné části práce je zkoumáno, nakolik jsou rodinné rituály stolování dodržovány ve vietnamské komunitě v Praze.
The following thesis is examining the traditional Vietnamese gastronomy. The thesis is introducing brief characteristics of Vietnamese and common cuisine in general. The next part is describing the gastronomical culture of the Viet majority in the North Vietnam with emphasis on dining culture. Based on the literature the thesis with supplemented proverbs are describing everyday family rituals linked with food, cultural habits and their meaning. The final part is analyzing how are these family rituals is following within the Vietnamese community in Prague.
Citace dokumentu
Metadata
Show full item recordRelated items
Showing items related by title, author, creator and subject.
-
Francouzská kultura v Praze
Defence status: DEFENDEDHeinertová, Aneta (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2018)Date of defense: 11. 9. 2018 -
Projekt "Kulinářské umění" na Střední škole hotelnictví a gastronomie SČMSD Praha, s.r.o. v Praze - Klánovicích
Defence status: DEFENDEDRajtmajerová, Zuzana (Univerzita Karlova, Pedagogická fakulta, 2017)Date of defense: 15. 9. 2017 -
Kultura vietnamské gastronomie
Defence status: DEFENDEDPham, Thuy Duong (Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, 2018)Date of defense: 11. 6. 2018Bakalářská práce se zabývá kulturou vietnamské gastronomie. První část práce pojednává o jídle a pití ve Vietnamu s důrazem na sociální rozměr společného stravování a regionální rozdíly. Další část se věnuje náčiní, které ...