dc.contributor.advisor | Maršálek, Jakub | |
dc.creator | Čistotová, Helena | |
dc.date.accessioned | 2018-02-28T10:57:23Z | |
dc.date.available | 2018-02-28T10:57:23Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/93258 | |
dc.description.abstract | Thesis Abstract The paper discusses the significance of food and eating habits of aristocrats in Early China, particularly during the Spring and Autumn and Warring States periods (771-221 B.C.). The dominant part of the paper introduces major foodstuffs and the function of food in both the social intercourse and as a part of feasts and festivities. The importance of food is stressed in its relation to sacrifice and references are made about activities and rules regarding dietary issues of members of the highest social class. The focus on cultural viewpoints deals mainly with references regarding food in connection with events of that period in surviving texts and primary sources. Key words: China, antiquity, Eastern Zhou Dynasty, agricultural crop, meat, alcohol, ritual, ancestors, sacrifice, feasts, surviving texts. | en_US |
dc.description.abstract | V práci je pojednáno o významu jídla a stravovacích zvycích příslušníků aristokracie v rané Číně, zejména v období Letopisů a Válčících států (771-221 př. n. l.). Hlavní část práce se zabývá představením potravinových surovin a rolí jídla ve společenských stycích a při obřadních slavnostech. Je v ní popsán význam potravin jako obětních surovin a zmíněny jsou také zásady související s přípravou jídelníčku pro příslušníky nejvyšší společenské vrstvy. Pozornost je věnována rovněž kulturním hlediskům, a to především zmínkám z oblasti kulinářství v souvislosti s dobovými událostmi tak, jak jsou dochovány v předaných textech a hmotných pramenech. Klíčová slova: Čína, starověk, dynastie Východní Zhou, zemědělské plodiny, maso, alkohol, obřady, předkové, obětování, hostiny, dochované texty. | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | China|antiquity|Eastern Zhou Dynasty|agricultural crop|meat|alkohol|ritual|ancestors|sacrifice|feasts|surviving texts | en_US |
dc.subject | Čína|starověk|dynastie Východní Zhou|zemědělské plodiny|maso|alkohol|obřady|předkové|obětování|hostiny|dochované texty | cs_CZ |
dc.title | Ústřední role jídla v čínském starověku | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2017 | |
dcterms.dateAccepted | 2017-09-11 | |
dc.description.department | Ústav Dálného východu | cs_CZ |
dc.description.department | Institute of East Asian Studies | en_US |
dc.description.faculty | Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Arts | en_US |
dc.identifier.repId | 149154 | |
dc.title.translated | The Crucial Role of Food in Early China | en_US |
dc.contributor.referee | Škrabal, Ondřej | |
dc.identifier.aleph | 002161104 | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Sinologie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Chinese Studies | en_US |
thesis.degree.program | Philology | en_US |
thesis.degree.program | Filologie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Filozofická fakulta::Ústav Dálného východu | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Arts::Institute of East Asian Studies | en_US |
uk.faculty-name.cs | Filozofická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Arts | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Sinologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Chinese Studies | en_US |
uk.degree-program.cs | Filologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Philology | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | V práci je pojednáno o významu jídla a stravovacích zvycích příslušníků aristokracie v rané Číně, zejména v období Letopisů a Válčících států (771-221 př. n. l.). Hlavní část práce se zabývá představením potravinových surovin a rolí jídla ve společenských stycích a při obřadních slavnostech. Je v ní popsán význam potravin jako obětních surovin a zmíněny jsou také zásady související s přípravou jídelníčku pro příslušníky nejvyšší společenské vrstvy. Pozornost je věnována rovněž kulturním hlediskům, a to především zmínkám z oblasti kulinářství v souvislosti s dobovými událostmi tak, jak jsou dochovány v předaných textech a hmotných pramenech. Klíčová slova: Čína, starověk, dynastie Východní Zhou, zemědělské plodiny, maso, alkohol, obřady, předkové, obětování, hostiny, dochované texty. | cs_CZ |
uk.abstract.en | Thesis Abstract The paper discusses the significance of food and eating habits of aristocrats in Early China, particularly during the Spring and Autumn and Warring States periods (771-221 B.C.). The dominant part of the paper introduces major foodstuffs and the function of food in both the social intercourse and as a part of feasts and festivities. The importance of food is stressed in its relation to sacrifice and references are made about activities and rules regarding dietary issues of members of the highest social class. The focus on cultural viewpoints deals mainly with references regarding food in connection with events of that period in surviving texts and primary sources. Key words: China, antiquity, Eastern Zhou Dynasty, agricultural crop, meat, alcohol, ritual, ancestors, sacrifice, feasts, surviving texts. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav Dálného východu | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990021611040106986 | |