Zobrazit minimální záznam

The Crucial Role of Food in Early China
dc.contributor.advisorMaršálek, Jakub
dc.creatorČistotová, Helena
dc.date.accessioned2018-02-28T10:57:23Z
dc.date.available2018-02-28T10:57:23Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/93258
dc.description.abstractThesis Abstract The paper discusses the significance of food and eating habits of aristocrats in Early China, particularly during the Spring and Autumn and Warring States periods (771-221 B.C.). The dominant part of the paper introduces major foodstuffs and the function of food in both the social intercourse and as a part of feasts and festivities. The importance of food is stressed in its relation to sacrifice and references are made about activities and rules regarding dietary issues of members of the highest social class. The focus on cultural viewpoints deals mainly with references regarding food in connection with events of that period in surviving texts and primary sources. Key words: China, antiquity, Eastern Zhou Dynasty, agricultural crop, meat, alcohol, ritual, ancestors, sacrifice, feasts, surviving texts.en_US
dc.description.abstractV práci je pojednáno o významu jídla a stravovacích zvycích příslušníků aristokracie v rané Číně, zejména v období Letopisů a Válčících států (771-221 př. n. l.). Hlavní část práce se zabývá představením potravinových surovin a rolí jídla ve společenských stycích a při obřadních slavnostech. Je v ní popsán význam potravin jako obětních surovin a zmíněny jsou také zásady související s přípravou jídelníčku pro příslušníky nejvyšší společenské vrstvy. Pozornost je věnována rovněž kulturním hlediskům, a to především zmínkám z oblasti kulinářství v souvislosti s dobovými událostmi tak, jak jsou dochovány v předaných textech a hmotných pramenech. Klíčová slova: Čína, starověk, dynastie Východní Zhou, zemědělské plodiny, maso, alkohol, obřady, předkové, obětování, hostiny, dochované texty.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectChina|antiquity|Eastern Zhou Dynasty|agricultural crop|meat|alkohol|ritual|ancestors|sacrifice|feasts|surviving textsen_US
dc.subjectČína|starověk|dynastie Východní Zhou|zemědělské plodiny|maso|alkohol|obřady|předkové|obětování|hostiny|dochované textycs_CZ
dc.titleÚstřední role jídla v čínském starověkucs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-09-11
dc.description.departmentÚstav Dálného východucs_CZ
dc.description.departmentInstitute of East Asian Studiesen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId149154
dc.title.translatedThe Crucial Role of Food in Early Chinaen_US
dc.contributor.refereeŠkrabal, Ondřej
dc.identifier.aleph002161104
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineSinologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineChinese Studiesen_US
thesis.degree.programPhilologyen_US
thesis.degree.programFilologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav Dálného východucs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of East Asian Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csSinologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enChinese Studiesen_US
uk.degree-program.csFilologiecs_CZ
uk.degree-program.enPhilologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csV práci je pojednáno o významu jídla a stravovacích zvycích příslušníků aristokracie v rané Číně, zejména v období Letopisů a Válčících států (771-221 př. n. l.). Hlavní část práce se zabývá představením potravinových surovin a rolí jídla ve společenských stycích a při obřadních slavnostech. Je v ní popsán význam potravin jako obětních surovin a zmíněny jsou také zásady související s přípravou jídelníčku pro příslušníky nejvyšší společenské vrstvy. Pozornost je věnována rovněž kulturním hlediskům, a to především zmínkám z oblasti kulinářství v souvislosti s dobovými událostmi tak, jak jsou dochovány v předaných textech a hmotných pramenech. Klíčová slova: Čína, starověk, dynastie Východní Zhou, zemědělské plodiny, maso, alkohol, obřady, předkové, obětování, hostiny, dochované texty.cs_CZ
uk.abstract.enThesis Abstract The paper discusses the significance of food and eating habits of aristocrats in Early China, particularly during the Spring and Autumn and Warring States periods (771-221 B.C.). The dominant part of the paper introduces major foodstuffs and the function of food in both the social intercourse and as a part of feasts and festivities. The importance of food is stressed in its relation to sacrifice and references are made about activities and rules regarding dietary issues of members of the highest social class. The focus on cultural viewpoints deals mainly with references regarding food in connection with events of that period in surviving texts and primary sources. Key words: China, antiquity, Eastern Zhou Dynasty, agricultural crop, meat, alcohol, ritual, ancestors, sacrifice, feasts, surviving texts.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav Dálného východucs_CZ
dc.identifier.lisID990021611040106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV