Stravovací návyky dětí s poruchou autistického spektra
Eating behaviour of children with autism spectrum disorder
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/119112Identifikátory
SIS: 214694
Kolekce
- Kvalifikační práce [23212]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Šporclová, Veronika
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Psychologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra psychologie
Datum obhajoby
19. 6. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
stravování|porucha autistického spektra|předškolní věkKlíčová slova (anglicky)
eating|autism spectrum disorder|pre-school agePráce se ve své literárně-přehledové části věnuje objasnění mechanismů regulace příjmu potravy, vlivu rodiny na stravovací návyky dětí, stravování dětí ve věku od 2 do 6 let a specifikům stravování dětí s poruchou autistického spektra. Dále je představena metodologie a výsledky realizovaného výzkumu. Rodiče dětí s PAS (N = 34) a typicky se vyvíjejících dětí (N = 24) ve věku 2-6 let vyplnili sérii dotazníků. Skupiny dětí se mezi sebou lišily v oblíbenosti potravinové kategorie "ovoce" (méně oblíbená dětmi s PAS, M = 3,58, SD = 0,9, Mdn = 3,86 vs. M = 4,05, SD = 0,61, Mdn = 4,17, Mann Whitney U = 236, p = 0,046); v množství nikdy neochutnaných potravin (více u dětí s PAS, M = 15,2, SD = 11,7, Mdn = 10,5 vs. M = 5,6, SD = 6,4, Mdn = 4,0, U = 134, p < 0,001); a v četnosti emočního přejídání (častější u dětí s PAS, M = 1,84, SD = 0,846, Mdn = 1,75 vs. M = 1,38, SD = 0,466, Mdn = 1,25). Rodiče dětí s PAS častěji dávali svým dětem něco k jídlu, když zažívaly silné emoce (M = 2,12, SD = 0,646, Mdn = 2 vs. M = 1,35, SD = 0,550, Mdn = 1). Klíčová slova stravování, porucha autistického spektra, předškolní věk
In its theoretical part, the thesis covers the elucidation of food intake's regulation mechanisms, family's influence over the children's eating habits, eating habits of children aged 2 to 6 years, and specifics of eating behavior of children with autism spectrum disorder. The methodology and results of the executed research are introduced next. The parents of children with ASD (N = 34) and typically developing childen (N = 24) at the ages of 2 to 6 filled out a set of questionnaires. The groups of children differed in fondness for the "fruit" food category (less popular with children with ASD, M = 3.58, SD = 0.9, Mdn = 3.86 vs. M = 4.05, SD = 0.61, Mdn = 4.17, Mann Whitney U = 236, p = 0.046); in the amount of food never tasted (more prominent among children with ASD, M = 15.2, SD = 11.7, Mdn = 10.5 vs. M = 5.6, SD = 6.4, Mdn = 4.0, U = 134, p < 0.001); and in the frequency of emotional over-eating (more frequent in children with ASD, M = 1.84, SD = 0.846, Mdn = 1.75 vs. M = 1.38, SD = 0.466, Mdn = 1.25). The parents of children suffering from ASD gave their children food more often when these were experiencing strong emotions (M = 2.12, SD = 0.646, Mdn = 2 vs. M = 1.35, SD = 0.550, Mdn = 1). Keywords eating, autism spectrum disorder, pre-school age