dc.contributor.advisor | Niederlová, Markéta | |
dc.creator | Hrdličková, Kristýna | |
dc.date.accessioned | 2020-07-22T09:59:42Z | |
dc.date.available | 2020-07-22T09:59:42Z | |
dc.date.issued | 2020 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/119112 | |
dc.description.abstract | In its theoretical part, the thesis covers the elucidation of food intake's regulation mechanisms, family's influence over the children's eating habits, eating habits of children aged 2 to 6 years, and specifics of eating behavior of children with autism spectrum disorder. The methodology and results of the executed research are introduced next. The parents of children with ASD (N = 34) and typically developing childen (N = 24) at the ages of 2 to 6 filled out a set of questionnaires. The groups of children differed in fondness for the "fruit" food category (less popular with children with ASD, M = 3.58, SD = 0.9, Mdn = 3.86 vs. M = 4.05, SD = 0.61, Mdn = 4.17, Mann Whitney U = 236, p = 0.046); in the amount of food never tasted (more prominent among children with ASD, M = 15.2, SD = 11.7, Mdn = 10.5 vs. M = 5.6, SD = 6.4, Mdn = 4.0, U = 134, p < 0.001); and in the frequency of emotional over-eating (more frequent in children with ASD, M = 1.84, SD = 0.846, Mdn = 1.75 vs. M = 1.38, SD = 0.466, Mdn = 1.25). The parents of children suffering from ASD gave their children food more often when these were experiencing strong emotions (M = 2.12, SD = 0.646, Mdn = 2 vs. M = 1.35, SD = 0.550, Mdn = 1). Keywords eating, autism spectrum disorder, pre-school age | en_US |
dc.description.abstract | Práce se ve své literárně-přehledové části věnuje objasnění mechanismů regulace příjmu potravy, vlivu rodiny na stravovací návyky dětí, stravování dětí ve věku od 2 do 6 let a specifikům stravování dětí s poruchou autistického spektra. Dále je představena metodologie a výsledky realizovaného výzkumu. Rodiče dětí s PAS (N = 34) a typicky se vyvíjejících dětí (N = 24) ve věku 2-6 let vyplnili sérii dotazníků. Skupiny dětí se mezi sebou lišily v oblíbenosti potravinové kategorie "ovoce" (méně oblíbená dětmi s PAS, M = 3,58, SD = 0,9, Mdn = 3,86 vs. M = 4,05, SD = 0,61, Mdn = 4,17, Mann Whitney U = 236, p = 0,046); v množství nikdy neochutnaných potravin (více u dětí s PAS, M = 15,2, SD = 11,7, Mdn = 10,5 vs. M = 5,6, SD = 6,4, Mdn = 4,0, U = 134, p < 0,001); a v četnosti emočního přejídání (častější u dětí s PAS, M = 1,84, SD = 0,846, Mdn = 1,75 vs. M = 1,38, SD = 0,466, Mdn = 1,25). Rodiče dětí s PAS častěji dávali svým dětem něco k jídlu, když zažívaly silné emoce (M = 2,12, SD = 0,646, Mdn = 2 vs. M = 1,35, SD = 0,550, Mdn = 1). Klíčová slova stravování, porucha autistického spektra, předškolní věk | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.subject | eating|autism spectrum disorder|pre-school age | en_US |
dc.subject | stravování|porucha autistického spektra|předškolní věk | cs_CZ |
dc.title | Stravovací návyky dětí s poruchou autistického spektra | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2020 | |
dcterms.dateAccepted | 2020-06-19 | |
dc.description.department | Department of Psychology | en_US |
dc.description.department | Katedra psychologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Filozofická fakulta | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Arts | en_US |
dc.identifier.repId | 214694 | |
dc.title.translated | Eating behaviour of children with autism spectrum disorder | en_US |
dc.contributor.referee | Šporclová, Veronika | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Psychologie | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Psychology | en_US |
thesis.degree.program | Psychology | en_US |
thesis.degree.program | Psychologie | cs_CZ |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Filozofická fakulta::Katedra psychologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Arts::Department of Psychology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Filozofická fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Arts | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Psychologie | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Psychology | en_US |
uk.degree-program.cs | Psychologie | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Psychology | en_US |
thesis.grade.cs | Výborně | cs_CZ |
thesis.grade.en | Excellent | en_US |
uk.abstract.cs | Práce se ve své literárně-přehledové části věnuje objasnění mechanismů regulace příjmu potravy, vlivu rodiny na stravovací návyky dětí, stravování dětí ve věku od 2 do 6 let a specifikům stravování dětí s poruchou autistického spektra. Dále je představena metodologie a výsledky realizovaného výzkumu. Rodiče dětí s PAS (N = 34) a typicky se vyvíjejících dětí (N = 24) ve věku 2-6 let vyplnili sérii dotazníků. Skupiny dětí se mezi sebou lišily v oblíbenosti potravinové kategorie "ovoce" (méně oblíbená dětmi s PAS, M = 3,58, SD = 0,9, Mdn = 3,86 vs. M = 4,05, SD = 0,61, Mdn = 4,17, Mann Whitney U = 236, p = 0,046); v množství nikdy neochutnaných potravin (více u dětí s PAS, M = 15,2, SD = 11,7, Mdn = 10,5 vs. M = 5,6, SD = 6,4, Mdn = 4,0, U = 134, p < 0,001); a v četnosti emočního přejídání (častější u dětí s PAS, M = 1,84, SD = 0,846, Mdn = 1,75 vs. M = 1,38, SD = 0,466, Mdn = 1,25). Rodiče dětí s PAS častěji dávali svým dětem něco k jídlu, když zažívaly silné emoce (M = 2,12, SD = 0,646, Mdn = 2 vs. M = 1,35, SD = 0,550, Mdn = 1). Klíčová slova stravování, porucha autistického spektra, předškolní věk | cs_CZ |
uk.abstract.en | In its theoretical part, the thesis covers the elucidation of food intake's regulation mechanisms, family's influence over the children's eating habits, eating habits of children aged 2 to 6 years, and specifics of eating behavior of children with autism spectrum disorder. The methodology and results of the executed research are introduced next. The parents of children with ASD (N = 34) and typically developing childen (N = 24) at the ages of 2 to 6 filled out a set of questionnaires. The groups of children differed in fondness for the "fruit" food category (less popular with children with ASD, M = 3.58, SD = 0.9, Mdn = 3.86 vs. M = 4.05, SD = 0.61, Mdn = 4.17, Mann Whitney U = 236, p = 0.046); in the amount of food never tasted (more prominent among children with ASD, M = 15.2, SD = 11.7, Mdn = 10.5 vs. M = 5.6, SD = 6.4, Mdn = 4.0, U = 134, p < 0.001); and in the frequency of emotional over-eating (more frequent in children with ASD, M = 1.84, SD = 0.846, Mdn = 1.75 vs. M = 1.38, SD = 0.466, Mdn = 1.25). The parents of children suffering from ASD gave their children food more often when these were experiencing strong emotions (M = 2.12, SD = 0.646, Mdn = 2 vs. M = 1.35, SD = 0.550, Mdn = 1). Keywords eating, autism spectrum disorder, pre-school age | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra psychologie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 1 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |