Zobrazit minimální záznam

Eating behaviour of children with autism spectrum disorder
dc.contributor.advisorNiederlová, Markéta
dc.creatorHrdličková, Kristýna
dc.date.accessioned2020-07-22T09:59:42Z
dc.date.available2020-07-22T09:59:42Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/119112
dc.description.abstractIn its theoretical part, the thesis covers the elucidation of food intake's regulation mechanisms, family's influence over the children's eating habits, eating habits of children aged 2 to 6 years, and specifics of eating behavior of children with autism spectrum disorder. The methodology and results of the executed research are introduced next. The parents of children with ASD (N = 34) and typically developing childen (N = 24) at the ages of 2 to 6 filled out a set of questionnaires. The groups of children differed in fondness for the "fruit" food category (less popular with children with ASD, M = 3.58, SD = 0.9, Mdn = 3.86 vs. M = 4.05, SD = 0.61, Mdn = 4.17, Mann Whitney U = 236, p = 0.046); in the amount of food never tasted (more prominent among children with ASD, M = 15.2, SD = 11.7, Mdn = 10.5 vs. M = 5.6, SD = 6.4, Mdn = 4.0, U = 134, p < 0.001); and in the frequency of emotional over-eating (more frequent in children with ASD, M = 1.84, SD = 0.846, Mdn = 1.75 vs. M = 1.38, SD = 0.466, Mdn = 1.25). The parents of children suffering from ASD gave their children food more often when these were experiencing strong emotions (M = 2.12, SD = 0.646, Mdn = 2 vs. M = 1.35, SD = 0.550, Mdn = 1). Keywords eating, autism spectrum disorder, pre-school ageen_US
dc.description.abstractPráce se ve své literárně-přehledové části věnuje objasnění mechanismů regulace příjmu potravy, vlivu rodiny na stravovací návyky dětí, stravování dětí ve věku od 2 do 6 let a specifikům stravování dětí s poruchou autistického spektra. Dále je představena metodologie a výsledky realizovaného výzkumu. Rodiče dětí s PAS (N = 34) a typicky se vyvíjejících dětí (N = 24) ve věku 2-6 let vyplnili sérii dotazníků. Skupiny dětí se mezi sebou lišily v oblíbenosti potravinové kategorie "ovoce" (méně oblíbená dětmi s PAS, M = 3,58, SD = 0,9, Mdn = 3,86 vs. M = 4,05, SD = 0,61, Mdn = 4,17, Mann Whitney U = 236, p = 0,046); v množství nikdy neochutnaných potravin (více u dětí s PAS, M = 15,2, SD = 11,7, Mdn = 10,5 vs. M = 5,6, SD = 6,4, Mdn = 4,0, U = 134, p < 0,001); a v četnosti emočního přejídání (častější u dětí s PAS, M = 1,84, SD = 0,846, Mdn = 1,75 vs. M = 1,38, SD = 0,466, Mdn = 1,25). Rodiče dětí s PAS častěji dávali svým dětem něco k jídlu, když zažívaly silné emoce (M = 2,12, SD = 0,646, Mdn = 2 vs. M = 1,35, SD = 0,550, Mdn = 1). Klíčová slova stravování, porucha autistického spektra, předškolní věkcs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjecteating|autism spectrum disorder|pre-school ageen_US
dc.subjectstravování|porucha autistického spektra|předškolní věkcs_CZ
dc.titleStravovací návyky dětí s poruchou autistického spektracs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-06-19
dc.description.departmentDepartment of Psychologyen_US
dc.description.departmentKatedra psychologiecs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId214694
dc.title.translatedEating behaviour of children with autism spectrum disorderen_US
dc.contributor.refereeŠporclová, Veronika
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplinePsychologiecs_CZ
thesis.degree.disciplinePsychologyen_US
thesis.degree.programPsychologyen_US
thesis.degree.programPsychologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Katedra psychologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Department of Psychologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enPsychologyen_US
uk.degree-program.csPsychologiecs_CZ
uk.degree-program.enPsychologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPráce se ve své literárně-přehledové části věnuje objasnění mechanismů regulace příjmu potravy, vlivu rodiny na stravovací návyky dětí, stravování dětí ve věku od 2 do 6 let a specifikům stravování dětí s poruchou autistického spektra. Dále je představena metodologie a výsledky realizovaného výzkumu. Rodiče dětí s PAS (N = 34) a typicky se vyvíjejících dětí (N = 24) ve věku 2-6 let vyplnili sérii dotazníků. Skupiny dětí se mezi sebou lišily v oblíbenosti potravinové kategorie "ovoce" (méně oblíbená dětmi s PAS, M = 3,58, SD = 0,9, Mdn = 3,86 vs. M = 4,05, SD = 0,61, Mdn = 4,17, Mann Whitney U = 236, p = 0,046); v množství nikdy neochutnaných potravin (více u dětí s PAS, M = 15,2, SD = 11,7, Mdn = 10,5 vs. M = 5,6, SD = 6,4, Mdn = 4,0, U = 134, p < 0,001); a v četnosti emočního přejídání (častější u dětí s PAS, M = 1,84, SD = 0,846, Mdn = 1,75 vs. M = 1,38, SD = 0,466, Mdn = 1,25). Rodiče dětí s PAS častěji dávali svým dětem něco k jídlu, když zažívaly silné emoce (M = 2,12, SD = 0,646, Mdn = 2 vs. M = 1,35, SD = 0,550, Mdn = 1). Klíčová slova stravování, porucha autistického spektra, předškolní věkcs_CZ
uk.abstract.enIn its theoretical part, the thesis covers the elucidation of food intake's regulation mechanisms, family's influence over the children's eating habits, eating habits of children aged 2 to 6 years, and specifics of eating behavior of children with autism spectrum disorder. The methodology and results of the executed research are introduced next. The parents of children with ASD (N = 34) and typically developing childen (N = 24) at the ages of 2 to 6 filled out a set of questionnaires. The groups of children differed in fondness for the "fruit" food category (less popular with children with ASD, M = 3.58, SD = 0.9, Mdn = 3.86 vs. M = 4.05, SD = 0.61, Mdn = 4.17, Mann Whitney U = 236, p = 0.046); in the amount of food never tasted (more prominent among children with ASD, M = 15.2, SD = 11.7, Mdn = 10.5 vs. M = 5.6, SD = 6.4, Mdn = 4.0, U = 134, p < 0.001); and in the frequency of emotional over-eating (more frequent in children with ASD, M = 1.84, SD = 0.846, Mdn = 1.75 vs. M = 1.38, SD = 0.466, Mdn = 1.25). The parents of children suffering from ASD gave their children food more often when these were experiencing strong emotions (M = 2.12, SD = 0.646, Mdn = 2 vs. M = 1.35, SD = 0.550, Mdn = 1). Keywords eating, autism spectrum disorder, pre-school ageen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Katedra psychologiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV