Jídelny v římských vilách a palácích
Dining rooms in the Roman villas and palaces
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/70227Identifiers
Study Information System: 141946
Collections
- Kvalifikační práce [23975]
Author
Advisor
Referee
Stančo, Ladislav
Faculty / Institute
Faculty of Arts
Discipline
Classical Archaeology
Department
Institute for Classical Archeology
Date of defense
19. 9. 2014
Publisher
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
římská architektura, římské jídelny, římské hostiny, tricliniumKeywords (English)
Roman architecture, Roman dining rooms, Roman dining, tricliniumTato práce se zabývá honosnými jídelními prostory v prostředí starověkého Říma. Popisuje různé varianty jídelen a jejich proměny v čase na základě archeologických pozůstatků a s ohledem na dochované literární a ikonografické prameny. Vylíčeny jsou jak jednotlivé architektonické typy místností, tak samotné vybavení jídelen a jejich výzdoba. Několik kapitol je věnováno i samotnému průběhu banketů v římské společnosti a jejich významu. Práce zmiňuje i některé řecké typy jídelen a jejich vybavení, neboť právě ty se prostřednictvím Etrusků a řeckých kolonií v oblasti jižní Itálie staly vzorem pro římskou společnost v raných obdobích. Záhy si ale Římané uzpůsobili řecké praktiky podle vlastních potřeb a vznikly tak mnohé zcela nové varianty obou. Z geografického hlediska se práce zaměřuje především na oblast Itálie, ale uvádí i doklady z římských provincií (například Španělska a severní Afriky). Klíčová slova: římská architektura, římské jídelny, římské hostiny, triklinium, stibadium
This BA thesis deals with luxury dining rooms in ancient Roman world. It describes different variations of dining rooms and their transformation over the time based on the archaeological remains with regard to the preserved literary and iconographic sources. Different architectural types of these rooms are portrayed as well as their furnishing and decorations. Several chapters are devoted to course of banquet in Roman society and its importance. The thesis also mentions some types of Greek dining rooms and their layout because in the early ages, thanks to the Etruscans and Greek colonies in southern Italy, these became a model for Romans. But soon Romans adjusted Greek practices to suit their own needs and thus created many completely new variations. From geographic perspective this thesis focuses mainly on Italy, but also provides evidence from Roman provinces (for example Spain and North Africa). Keywords: Roman architecture, Roman dining rooms, Roman dining, triclinium, stibadium