Zobrazit minimální záznam

Dining rooms in the Roman villas and palaces
dc.contributor.advisorOndřejová, Iva
dc.creatorMecnarová, Linda
dc.date.accessioned2017-05-27T12:25:08Z
dc.date.available2017-05-27T12:25:08Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/70227
dc.description.abstractTato práce se zabývá honosnými jídelními prostory v prostředí starověkého Říma. Popisuje různé varianty jídelen a jejich proměny v čase na základě archeologických pozůstatků a s ohledem na dochované literární a ikonografické prameny. Vylíčeny jsou jak jednotlivé architektonické typy místností, tak samotné vybavení jídelen a jejich výzdoba. Několik kapitol je věnováno i samotnému průběhu banketů v římské společnosti a jejich významu. Práce zmiňuje i některé řecké typy jídelen a jejich vybavení, neboť právě ty se prostřednictvím Etrusků a řeckých kolonií v oblasti jižní Itálie staly vzorem pro římskou společnost v raných obdobích. Záhy si ale Římané uzpůsobili řecké praktiky podle vlastních potřeb a vznikly tak mnohé zcela nové varianty obou. Z geografického hlediska se práce zaměřuje především na oblast Itálie, ale uvádí i doklady z římských provincií (například Španělska a severní Afriky). Klíčová slova: římská architektura, římské jídelny, římské hostiny, triklinium, stibadiumcs_CZ
dc.description.abstractThis BA thesis deals with luxury dining rooms in ancient Roman world. It describes different variations of dining rooms and their transformation over the time based on the archaeological remains with regard to the preserved literary and iconographic sources. Different architectural types of these rooms are portrayed as well as their furnishing and decorations. Several chapters are devoted to course of banquet in Roman society and its importance. The thesis also mentions some types of Greek dining rooms and their layout because in the early ages, thanks to the Etruscans and Greek colonies in southern Italy, these became a model for Romans. But soon Romans adjusted Greek practices to suit their own needs and thus created many completely new variations. From geographic perspective this thesis focuses mainly on Italy, but also provides evidence from Roman provinces (for example Spain and North Africa). Keywords: Roman architecture, Roman dining rooms, Roman dining, triclinium, stibadiumen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectřímská architekturacs_CZ
dc.subjectřímské jídelnycs_CZ
dc.subjectřímské hostinycs_CZ
dc.subjecttricliniumcs_CZ
dc.subjectRoman architectureen_US
dc.subjectRoman dining roomsen_US
dc.subjectRoman diningen_US
dc.subjecttricliniumen_US
dc.titleJídelny v římských vilách a palácíchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-09-19
dc.description.departmentInstitute for Classical Archeologyen_US
dc.description.departmentÚstav pro klasickou archeologiics_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId141946
dc.title.translatedDining rooms in the Roman villas and palacesen_US
dc.contributor.refereeStančo, Ladislav
dc.identifier.aleph001854624
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKlasická archeologiecs_CZ
thesis.degree.disciplineClassical Archaeologyen_US
thesis.degree.programHistorické vědycs_CZ
thesis.degree.programHistoryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav pro klasickou archeologiics_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute for Classical Archeologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlasická archeologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enClassical Archaeologyen_US
uk.degree-program.csHistorické vědycs_CZ
uk.degree-program.enHistoryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csTato práce se zabývá honosnými jídelními prostory v prostředí starověkého Říma. Popisuje různé varianty jídelen a jejich proměny v čase na základě archeologických pozůstatků a s ohledem na dochované literární a ikonografické prameny. Vylíčeny jsou jak jednotlivé architektonické typy místností, tak samotné vybavení jídelen a jejich výzdoba. Několik kapitol je věnováno i samotnému průběhu banketů v římské společnosti a jejich významu. Práce zmiňuje i některé řecké typy jídelen a jejich vybavení, neboť právě ty se prostřednictvím Etrusků a řeckých kolonií v oblasti jižní Itálie staly vzorem pro římskou společnost v raných obdobích. Záhy si ale Římané uzpůsobili řecké praktiky podle vlastních potřeb a vznikly tak mnohé zcela nové varianty obou. Z geografického hlediska se práce zaměřuje především na oblast Itálie, ale uvádí i doklady z římských provincií (například Španělska a severní Afriky). Klíčová slova: římská architektura, římské jídelny, římské hostiny, triklinium, stibadiumcs_CZ
uk.abstract.enThis BA thesis deals with luxury dining rooms in ancient Roman world. It describes different variations of dining rooms and their transformation over the time based on the archaeological remains with regard to the preserved literary and iconographic sources. Different architectural types of these rooms are portrayed as well as their furnishing and decorations. Several chapters are devoted to course of banquet in Roman society and its importance. The thesis also mentions some types of Greek dining rooms and their layout because in the early ages, thanks to the Etruscans and Greek colonies in southern Italy, these became a model for Romans. But soon Romans adjusted Greek practices to suit their own needs and thus created many completely new variations. From geographic perspective this thesis focuses mainly on Italy, but also provides evidence from Roman provinces (for example Spain and North Africa). Keywords: Roman architecture, Roman dining rooms, Roman dining, triclinium, stibadiumen_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav pro klasickou archeologiics_CZ
dc.identifier.lisID990018546240106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV