Generační rozdíly ve výživě obézních
The generation gap in nutrition of obese people
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/64505Identifiers
Study Information System: 142456
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Vilikus, Zdeněk
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
9. 6. 2014
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Předmětem této bakalářské práce je problematika obezity. V teoretické části je shrnuta klasifikace onemocnění obezity, diagnostické postupy, etiopatogeneze, komplikace obezity, a léčebné metody. Poslední část práce je věnována prevenci a výživě v jednotlivých obdobích života člověka. Hlavní důraz je kladen na praktickou část, ve které jsou porovnávány a vyhodnoceny stravovací zvyklosti obézních pacientů napříč mezi generacemi. Je rozebírána frekvence spotřeby ovoce, zeleniny, produktů zpracovaného masa, tuků a jiných tučných jídel u čtyř věkových kategorií. Výzkum vychází z kvantitativního zpracování měření stavu obezity v České populaci od společnosti Stem/Mark podle projektu Žij zdravě, u kterého jsem navrhla a nechala provést nové výpočty a hodnocení. Z výsledků je možné interpretovat zjištění, že spotřeba ovoce a zeleniny je v četnosti téměř bez signifikantních rozdílů vyšší v kategoriích 18 - 29 let, a 65 a více let. V konzumaci zpracovaného masa, tuků a jiných tučných pokrmů s vyššími signifikantními rozdíly jsou nejvýznamnější data u věkových skupin 30 - 49 let, a 50 - 64 let. Bakalářská práce může nastínit odlišnosti a nedostatky ve výživových návycích u pacientů trpících obezitou. Klíčová slova: nadváha, obezita, výživa, stravovací zvyklosti, věkové kategorie, frekvence konzumace, prevence
The theme of this bachelor's thesis is the problematic of obesity. In the theoretical part there are summarized following topics: classification of obesity, diagnostic procedures, ethiopathogenesis, the complications connected with obesity and the treatment methods. The final part of this thesis is focused on the prevention and the nutrition in particular periods of human life. The main emphasis is put on the practical part, where eating habits of obese patients of various generations are compared and evaluated. This part deals with the frequency of consumption of fruit, vegetables, products of treated meat, fat and the other fat meals in the groups of four various age categories. Research is based on the quantitative elaboration of measurement of the obesity in the Czech population. This research was carried out by the company Stem/Mark according to the project Live healthy, where new calculations and evaluations had been made on the basis of my suggestion. The results of this research should be interpreted as follows: the age category from 18 to 29 years and the age category over 65 years show high consumption of fruit and vegetables. On the other hand, the age categories from 30 to 49 years and from 50 to 64 years are characterized by higher consumption of treated meat, fat and other fat meals....