Zobrazit minimální záznam

The generation gap in nutrition of obese people
dc.contributor.advisorSvačina, Štěpán
dc.creatorLochmanová, Aneta
dc.date.accessioned2017-05-26T17:40:02Z
dc.date.available2017-05-26T17:40:02Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/64505
dc.description.abstractPředmětem této bakalářské práce je problematika obezity. V teoretické části je shrnuta klasifikace onemocnění obezity, diagnostické postupy, etiopatogeneze, komplikace obezity, a léčebné metody. Poslední část práce je věnována prevenci a výživě v jednotlivých obdobích života člověka. Hlavní důraz je kladen na praktickou část, ve které jsou porovnávány a vyhodnoceny stravovací zvyklosti obézních pacientů napříč mezi generacemi. Je rozebírána frekvence spotřeby ovoce, zeleniny, produktů zpracovaného masa, tuků a jiných tučných jídel u čtyř věkových kategorií. Výzkum vychází z kvantitativního zpracování měření stavu obezity v České populaci od společnosti Stem/Mark podle projektu Žij zdravě, u kterého jsem navrhla a nechala provést nové výpočty a hodnocení. Z výsledků je možné interpretovat zjištění, že spotřeba ovoce a zeleniny je v četnosti téměř bez signifikantních rozdílů vyšší v kategoriích 18 - 29 let, a 65 a více let. V konzumaci zpracovaného masa, tuků a jiných tučných pokrmů s vyššími signifikantními rozdíly jsou nejvýznamnější data u věkových skupin 30 - 49 let, a 50 - 64 let. Bakalářská práce může nastínit odlišnosti a nedostatky ve výživových návycích u pacientů trpících obezitou. Klíčová slova: nadváha, obezita, výživa, stravovací zvyklosti, věkové kategorie, frekvence konzumace, prevencecs_CZ
dc.description.abstractThe theme of this bachelor's thesis is the problematic of obesity. In the theoretical part there are summarized following topics: classification of obesity, diagnostic procedures, ethiopathogenesis, the complications connected with obesity and the treatment methods. The final part of this thesis is focused on the prevention and the nutrition in particular periods of human life. The main emphasis is put on the practical part, where eating habits of obese patients of various generations are compared and evaluated. This part deals with the frequency of consumption of fruit, vegetables, products of treated meat, fat and the other fat meals in the groups of four various age categories. Research is based on the quantitative elaboration of measurement of the obesity in the Czech population. This research was carried out by the company Stem/Mark according to the project Live healthy, where new calculations and evaluations had been made on the basis of my suggestion. The results of this research should be interpreted as follows: the age category from 18 to 29 years and the age category over 65 years show high consumption of fruit and vegetables. On the other hand, the age categories from 30 to 49 years and from 50 to 64 years are characterized by higher consumption of treated meat, fat and other fat meals....en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova. 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.titleGenerační rozdíly ve výživě obézníchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-09
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.identifier.repId142456
dc.title.translatedThe generation gap in nutrition of obese peopleen_US
dc.contributor.refereeVilikus, Zdeněk
dc.identifier.aleph001782082
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csPředmětem této bakalářské práce je problematika obezity. V teoretické části je shrnuta klasifikace onemocnění obezity, diagnostické postupy, etiopatogeneze, komplikace obezity, a léčebné metody. Poslední část práce je věnována prevenci a výživě v jednotlivých obdobích života člověka. Hlavní důraz je kladen na praktickou část, ve které jsou porovnávány a vyhodnoceny stravovací zvyklosti obézních pacientů napříč mezi generacemi. Je rozebírána frekvence spotřeby ovoce, zeleniny, produktů zpracovaného masa, tuků a jiných tučných jídel u čtyř věkových kategorií. Výzkum vychází z kvantitativního zpracování měření stavu obezity v České populaci od společnosti Stem/Mark podle projektu Žij zdravě, u kterého jsem navrhla a nechala provést nové výpočty a hodnocení. Z výsledků je možné interpretovat zjištění, že spotřeba ovoce a zeleniny je v četnosti téměř bez signifikantních rozdílů vyšší v kategoriích 18 - 29 let, a 65 a více let. V konzumaci zpracovaného masa, tuků a jiných tučných pokrmů s vyššími signifikantními rozdíly jsou nejvýznamnější data u věkových skupin 30 - 49 let, a 50 - 64 let. Bakalářská práce může nastínit odlišnosti a nedostatky ve výživových návycích u pacientů trpících obezitou. Klíčová slova: nadváha, obezita, výživa, stravovací zvyklosti, věkové kategorie, frekvence konzumace, prevencecs_CZ
uk.abstract.enThe theme of this bachelor's thesis is the problematic of obesity. In the theoretical part there are summarized following topics: classification of obesity, diagnostic procedures, ethiopathogenesis, the complications connected with obesity and the treatment methods. The final part of this thesis is focused on the prevention and the nutrition in particular periods of human life. The main emphasis is put on the practical part, where eating habits of obese patients of various generations are compared and evaluated. This part deals with the frequency of consumption of fruit, vegetables, products of treated meat, fat and the other fat meals in the groups of four various age categories. Research is based on the quantitative elaboration of measurement of the obesity in the Czech population. This research was carried out by the company Stem/Mark according to the project Live healthy, where new calculations and evaluations had been made on the basis of my suggestion. The results of this research should be interpreted as follows: the age category from 18 to 29 years and the age category over 65 years show high consumption of fruit and vegetables. On the other hand, the age categories from 30 to 49 years and from 50 to 64 years are characterized by higher consumption of treated meat, fat and other fat meals....en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.identifier.lisID990017820820106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV