Zobrazit minimální záznam

Cultural history of selected segments of Everyday Life. Cult of Absinth: Absinth in culture
dc.contributor.advisorPůtová, Barbora
dc.creatorFrič, Jan
dc.date.accessioned2017-05-16T11:33:45Z
dc.date.available2017-05-16T11:33:45Z
dc.date.issued2013
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/56496
dc.description.abstractV úvodu práce autor obeznamuje čtenáře se stručnými fakty týkajícími se absintové historie, toho co absint je a co dnes pro mnohé představuje. Dotýká se několika mýtů, se kterými polemizuje a zmiňuje pravděpodobnost, že i ty přispěly k dnešní oblíbenosti absintu. V části Historie pak čtenáři dává možnost zjistit, odkud absint pochází, a jak probíhalo geografické šíření tohoto nápoje stejně jako jeho následný pád zakončený celoevropským zákazem. Na konci pasáže zmiňuje nejnovější vývoj v oblasti absintu a jeho opětovné šíření v důsledku uvolnění zákazu v téměř všech zemích, kterých se týkal. Další část je věnována skutečné podobě absintu. Autor uvádí, jaké náležitosti by měla výroba absintu mít a jak se dnes z archivních lahví, pamatujících ještě dobu před zákazem, rodí absinty nové. Konzument tak má možnost ochutnat přesně takové nápoje, které byly v 19. století vyráběny. Následuje pasáž o skutečných a domnělých účincích absintu, stejně jako obeznámení s nejdiskutovanější látkou v absintu obsaženou, thujonem. Absintový rituál je popsán v následující kapitole včetně několika obměn, kterým autor vytýká neautenticitu originálního rituálu z 19. století a u některých zmiňuje také jejich zdravotní rizika. Dále se autor věnuje jednotlivým proprietám užívaným k pití absintu, u nichž popisuje způsob jejich...cs_CZ
dc.description.abstractIn the introduction the reader is introduced to the brief facts related to the history of absinthe, to what absinthe really is and what it means for many people today. The author mentions several myths with which he argues and notes that it is very likely they have contributed to current popularity of the absinthe. In the History section the readers are given the opportunity to find out where absinthe comes from and how the geographical distribution of this beverage proceeded, as well as its subsequent fall, which ended with a Europe-wide ban. At the end of this passage the latest development regarding the absinthe is mentioned. The description of its redistribution due to termination of the ban in almost all countries it was first established in can be found here as well. Next section is dedicated to the actual form of absinthe. The author states which essentials should be present in production of the absinthe and how new absinthes are born today from vintage bottles that remember the pre-ban era. The consumer has the opportunity to taste the exact replicas of the drinks produced in the 19th century. The following passage is about the real and perceived effects of absinthe, as well as familiarization with the most discussed substance contained in absinthe, thujone. Absinthe ritual is described in...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectabsintcs_CZ
dc.subjectuměnícs_CZ
dc.subjectkulturacs_CZ
dc.subjectrituálcs_CZ
dc.subjectalkoholcs_CZ
dc.subjectabsintismuscs_CZ
dc.subjectalkoholismuscs_CZ
dc.subjectthujoncs_CZ
dc.subjectabsintheen_US
dc.subjectarten_US
dc.subjectcultureen_US
dc.subjectritualen_US
dc.subjectalcoholen_US
dc.subjectabsinthismen_US
dc.subjectthujoneen_US
dc.titleKulturní dějiny vybraných segmentů každodennosti. Kult Absintu: Absint v kultuřecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2013
dcterms.dateAccepted2013-09-10
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.identifier.repId138181
dc.title.translatedCultural history of selected segments of Everyday Life. Cult of Absinth: Absinth in cultureen_US
dc.contributor.refereeSoukup, Václav
dc.identifier.aleph001627274
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineCultural Studiesen_US
thesis.degree.disciplineKulturologiecs_CZ
thesis.degree.programObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
thesis.degree.programTheory and History of Art and Cultureen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKulturologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enCultural Studiesen_US
uk.degree-program.csObecná teorie a dějiny umění a kulturycs_CZ
uk.degree-program.enTheory and History of Art and Cultureen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csV úvodu práce autor obeznamuje čtenáře se stručnými fakty týkajícími se absintové historie, toho co absint je a co dnes pro mnohé představuje. Dotýká se několika mýtů, se kterými polemizuje a zmiňuje pravděpodobnost, že i ty přispěly k dnešní oblíbenosti absintu. V části Historie pak čtenáři dává možnost zjistit, odkud absint pochází, a jak probíhalo geografické šíření tohoto nápoje stejně jako jeho následný pád zakončený celoevropským zákazem. Na konci pasáže zmiňuje nejnovější vývoj v oblasti absintu a jeho opětovné šíření v důsledku uvolnění zákazu v téměř všech zemích, kterých se týkal. Další část je věnována skutečné podobě absintu. Autor uvádí, jaké náležitosti by měla výroba absintu mít a jak se dnes z archivních lahví, pamatujících ještě dobu před zákazem, rodí absinty nové. Konzument tak má možnost ochutnat přesně takové nápoje, které byly v 19. století vyráběny. Následuje pasáž o skutečných a domnělých účincích absintu, stejně jako obeznámení s nejdiskutovanější látkou v absintu obsaženou, thujonem. Absintový rituál je popsán v následující kapitole včetně několika obměn, kterým autor vytýká neautenticitu originálního rituálu z 19. století a u některých zmiňuje také jejich zdravotní rizika. Dále se autor věnuje jednotlivým proprietám užívaným k pití absintu, u nichž popisuje způsob jejich...cs_CZ
uk.abstract.enIn the introduction the reader is introduced to the brief facts related to the history of absinthe, to what absinthe really is and what it means for many people today. The author mentions several myths with which he argues and notes that it is very likely they have contributed to current popularity of the absinthe. In the History section the readers are given the opportunity to find out where absinthe comes from and how the geographical distribution of this beverage proceeded, as well as its subsequent fall, which ended with a Europe-wide ban. At the end of this passage the latest development regarding the absinthe is mentioned. The description of its redistribution due to termination of the ban in almost all countries it was first established in can be found here as well. Next section is dedicated to the actual form of absinthe. The author states which essentials should be present in production of the absinthe and how new absinthes are born today from vintage bottles that remember the pre-ban era. The consumer has the opportunity to taste the exact replicas of the drinks produced in the 19th century. The following passage is about the real and perceived effects of absinthe, as well as familiarization with the most discussed substance contained in absinthe, thujone. Absinthe ritual is described in...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
dc.identifier.lisID990016272740106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV