Stravovaní studentů bydlících na koleji Hvězda
Boarding of students living in the dormitory Hvězda
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/40575Identifiers
Study Information System: 105248
Collections
- Kvalifikační práce [18180]
Author
Advisor
Referee
Balážová, Eva
Faculty / Institute
Faculty of Social Sciences
Discipline
Sociology and Social Anthropology
Department
Department of Sociology
Date of defense
18. 6. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
Stravování, společné jídlo, studenti, kolej, půjčování, sdíleníKeywords (English)
Boarding, dining together, students, dormitory, borrowing, sharingSpolečné jídlo, hodování a další rituály spojené s jídlem jsou významnou součástí historie lidské společnosti. V současnosti se však můžeme setkat s úpadkem jejich významu. Cílem této práce je ukázat, jak studenti vnímají své stravování na koleji a jakou důležitost mu přikládají. Tato práce by se dala rozdělit do třech částí. V první je představen společenský a kulturní význam společného jídla v lidské společnosti a jsou zde uvedeny také výzkumné otázky. V druhé části je popsán průběh výzkumu, představeny použité metody sběru a analýzy dat. V poslední části jsou představena samotná zjištění získaná výzkumem. Po nastěhování je stravování studentů na koleji velmi individuální a studenti ho vnímají jako všední nedůležitou nutnost. Ke změně dochází dvěma možnými způsoby. První je individuální změna hodnot spojených s jídlem (např. při konfrontaci s dlouhodobými důsledky stravování na jedince). Druhý je společné jídlo s partnerem, kdy jídlo získává opět na významu. Tyto změny ve stravovacích návycích mohou při návštěvách doma vyvolat konflikty s rodiči. Práce se také věnuje půjčování a sdílení kuchyňského vybavení, které posilují vzájemné vztahy mezi spolubydlícími.
Dining together, feasting and other rituals associated with food form are significant part of the history of human society. However, nowadays we can see the decline of their importance. The aim of my thesis is to show how students perceive their dining at the dormitory and how much the dining is important for them. This thesis could be divided into three parts. The first one presents the social and cultural meaning of the joint dining in the human society and there are also presented research questions. The second part is explaining the research and the methods of data collection and analysis used in this work. The results of the research are then summarized in the last part. After moving to the dormitory the boarding of the students is very individual and they perceive it as something ordinary and therefore not so important. The change occurs in two possible ways. First, the individual change of personal values associated with meal (e.g. by confrontation with long-term impact of dining). Second, a meal shared with partner when food is again seen as important. During a visit home these changes in boarding habits can cause conflicts with parents. My thesis is also focused on borrowing and sharing equipment resulting in closer relationship between students.