Zobrazit minimální záznam

Current problems of school meals in the Czech republic and the vision of its future development
dc.contributor.advisorTrojan, Václav
dc.creatorStrosserová, Alena
dc.date.accessioned2017-06-01T08:53:04Z
dc.date.available2017-06-01T08:53:04Z
dc.date.issued2017
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/1847
dc.description.abstractTato diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování v celé České republice. Jejím cílem je zmapovat situaci z pohledu vedoucích školních jídelen a determinovat největší úskalí pro další fungování systému. Školní stravování je součástí edukačního a výchovného procesu a svými efekty navazuje na plnění vzdělávacího programu školy. Zároveň je prostředím pro aplikaci neformálního vzdělávání v oblasti edukace správných výživových návyků a sociální interakce při stravování. Svou účastí ve školním stravování získávají žáci sociálně psychologické kompetence pro celý život. Čerpají ve stravování nejen důležité praktické vědomosti z oblasti výživy, ale zároveň se nenásilnou formou učí sociálnímu chování při stravování. Metodou dotazníkového šetření byly zmapovány problémy školního stravování a stanoveny ty nejzávažnější, které se mohou stát rizikem pro tento ve světě ojedinělý systém. Výstupem práce jsou zjištění, která ukazují problémy, jako je vysoký věk pracovníků ve školním stravování a absence nových mladých lidí, kteří by kontinuálně přebírali zkušenosti a nahradili odcházející pracovníky. Výsledky průzkumu odhalily, že příčinou tohoto problému je nedostatečné finanční ohodnocení a nízká společenská prestiž tohoto povolání. Oboru chybí pozitivní motivace pro získávání a...cs_CZ
dc.description.abstractAbstracts This thesis will address current problems in terms of school feeding in the Czech Republic. Its purpose is to summarize the situation from the point of view of the heads of school cafeterias and to determine the greatest difficulties for further functioning of the system. School feeding system is a part of educational and learning process and its effects relate to proper fulfilling of schools' educational programmes. At the same time, it is an environment for application of informal learning in terms of correct eating habits and social interactions during meals. By participating in the process, the pupils gain socio-psychological competences for entire life. Not only they gain practical knowledge in terms of nutrition, they learn as well how to interact during meals in an unforced way. Using the questionnaire method, some of the problems of school feeding system were identified. Some of the most severe problems might become a risk to this whole unique system. The outcome of the research are findings which point out the problems, such as old age of the personnel in the school feeding system, as well as the absence of new young people, who would continuously take on the experiences and replace the retiring workers. The results of the research revealed that the case of these problems are mainly...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Pedagogická fakultacs_CZ
dc.subjectŠkolní stravování Neformální a informální vzdělávání Kompetence dětí a žáků Výchova ke zdraví Vzdělávání o výživě Spotřební koš Řízení Personalistika ve školním stravovánícs_CZ
dc.subjectSchool meals Formal and informal learning Competence of children and pupils Health education Education about nutrition Consumer basket Management Personnel in school lunchen_US
dc.titleSoučasné problémy školního stravování v ČR a vize jeho dalšího vývojecs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2017
dcterms.dateAccepted2017-01-20
dc.description.departmentCentrum školského managementucs_CZ
dc.description.facultyPedagogická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Educationen_US
dc.identifier.repId186056
dc.title.translatedCurrent problems of school meals in the Czech republic and the vision of its future developmenten_US
dc.contributor.refereeMarádová, Eva
dc.identifier.aleph002123132
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineManagement vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.disciplineManagement of Educationen_US
thesis.degree.programSpecializace v pedagogicecs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Pedagogyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPedagogická fakulta::Centrum školského managementucs_CZ
uk.faculty-name.csPedagogická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Educationen_US
uk.faculty-abbr.csPedFcs_CZ
uk.degree-discipline.csManagement vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enManagement of Educationen_US
uk.degree-program.csSpecializace v pedagogicecs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Pedagogyen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csTato diplomová práce se zabývá současnými problémy oblasti školního stravování v celé České republice. Jejím cílem je zmapovat situaci z pohledu vedoucích školních jídelen a determinovat největší úskalí pro další fungování systému. Školní stravování je součástí edukačního a výchovného procesu a svými efekty navazuje na plnění vzdělávacího programu školy. Zároveň je prostředím pro aplikaci neformálního vzdělávání v oblasti edukace správných výživových návyků a sociální interakce při stravování. Svou účastí ve školním stravování získávají žáci sociálně psychologické kompetence pro celý život. Čerpají ve stravování nejen důležité praktické vědomosti z oblasti výživy, ale zároveň se nenásilnou formou učí sociálnímu chování při stravování. Metodou dotazníkového šetření byly zmapovány problémy školního stravování a stanoveny ty nejzávažnější, které se mohou stát rizikem pro tento ve světě ojedinělý systém. Výstupem práce jsou zjištění, která ukazují problémy, jako je vysoký věk pracovníků ve školním stravování a absence nových mladých lidí, kteří by kontinuálně přebírali zkušenosti a nahradili odcházející pracovníky. Výsledky průzkumu odhalily, že příčinou tohoto problému je nedostatečné finanční ohodnocení a nízká společenská prestiž tohoto povolání. Oboru chybí pozitivní motivace pro získávání a...cs_CZ
uk.abstract.enAbstracts This thesis will address current problems in terms of school feeding in the Czech Republic. Its purpose is to summarize the situation from the point of view of the heads of school cafeterias and to determine the greatest difficulties for further functioning of the system. School feeding system is a part of educational and learning process and its effects relate to proper fulfilling of schools' educational programmes. At the same time, it is an environment for application of informal learning in terms of correct eating habits and social interactions during meals. By participating in the process, the pupils gain socio-psychological competences for entire life. Not only they gain practical knowledge in terms of nutrition, they learn as well how to interact during meals in an unforced way. Using the questionnaire method, some of the problems of school feeding system were identified. Some of the most severe problems might become a risk to this whole unique system. The outcome of the research are findings which point out the problems, such as old age of the personnel in the school feeding system, as well as the absence of new young people, who would continuously take on the experiences and replace the retiring workers. The results of the research revealed that the case of these problems are mainly...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Pedagogická fakulta, Centrum školského managementucs_CZ
dc.identifier.lisID990021231320106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV