Význam a podoby chleba za 1. světové války v českých zemích
Importance and forms of bread in World War I in Czech lands
bakalářská práce (NEOBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/175478Identifikátory
SIS: 246269
Kolekce
- Kvalifikační práce [23778]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Jakoubková Budilová, Lenka
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Etnologie a kulturní antropologie
Katedra / ústav / klinika
Ústav etnologie
Datum obhajoby
6. 9. 2022
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Neprospěl/a
Klíčová slova (česky)
Chléb|každodennost|1. světová válka|nedostatek|hodnotaKlíčová slova (anglicky)
Bread|everyday life|World War I|lack|valueBakalářská práce se snaží charakterizovat důležitou úlohu chleba, jako zásadní potravinu v kontextu lidských dějin a zaměřuje se na jeho roli během první světové války (1914-1918) v českých zemích. Popisuje jeho podoby, způsoby přípravy a pečení na pozadí nedostatku a stupňující se potravinové krize. Zabývá se i vývojem válečného hospodářství především z hlediska zásobování obyvatelstva. Z tohoto pohledu nabídne i srovnání života ve městě na venkově a na frontě. Načrtne možné důvody, které k nedostatku potravin vedly a též i řešení, která byla během války akceptována. Jako metoda sběru dat je využit archivní sběr receptů z válečných a dobových kuchařek. Práce se pokusí postihnout úlohu chleba během války (1914-1918) v české každodennosti, i jak se chléb postupně proměňoval. Současně i odpovědět na zásadní otázku, jakými způsoby, a zda vůbec je možné chléb nahradit. Definovat tím i jeho význam. Zda i razantní změna životních podmínek, kterou 1. světová válka přinesla, může vést ke změně historií upevněného jednání společnosti. Klíčová slova: chléb, každodennost, 1. světová válka, nedostatek, hodnota.
The bachelor thesis tries to characterize bread as a fundamental food in the context of human history and focuses on its role during the First World War (1914-1918) in the Czech lands. It describes its forms, methods of preparation and baking against the background of shortages and the escalating food crisis. It also deals with the development of the war economy, especially in terms of supplying the population. From this perspective, it also offers a comparison of life in the city in the countryside and at the front. It will outline the possible reasons that led to food shortages and also the solutions that were accepted during the war. Archival collection of recipes from wartime and contemporary cookbooks is used as a method of data collection. The thesis attempts to describe the role of bread during the war (1914-1918) in Czech everyday life and how bread gradually changed. At the same time, it will also answer the fundamental question of how, and if at all, bread can be replaced. To define its meaning. Whether even the drastic change in living conditions brought about by the First World War can lead to a change in the historically consolidated behaviour of society. Keywords: bread, everyday life, World War I, scarcity, value.