Show simple item record

Importance and forms of bread in World War I in Czech lands
dc.contributor.advisorFerrarová, Eva
dc.creatorŘímalová, Valentina
dc.date.accessioned2022-10-04T15:45:41Z
dc.date.available2022-10-04T15:45:41Z
dc.date.issued2022
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/175478
dc.description.abstractThe bachelor thesis tries to characterize bread as a fundamental food in the context of human history and focuses on its role during the First World War (1914-1918) in the Czech lands. It describes its forms, methods of preparation and baking against the background of shortages and the escalating food crisis. It also deals with the development of the war economy, especially in terms of supplying the population. From this perspective, it also offers a comparison of life in the city in the countryside and at the front. It will outline the possible reasons that led to food shortages and also the solutions that were accepted during the war. Archival collection of recipes from wartime and contemporary cookbooks is used as a method of data collection. The thesis attempts to describe the role of bread during the war (1914-1918) in Czech everyday life and how bread gradually changed. At the same time, it will also answer the fundamental question of how, and if at all, bread can be replaced. To define its meaning. Whether even the drastic change in living conditions brought about by the First World War can lead to a change in the historically consolidated behaviour of society. Keywords: bread, everyday life, World War I, scarcity, value.en_US
dc.description.abstractBakalářská práce se snaží charakterizovat důležitou úlohu chleba, jako zásadní potravinu v kontextu lidských dějin a zaměřuje se na jeho roli během první světové války (1914-1918) v českých zemích. Popisuje jeho podoby, způsoby přípravy a pečení na pozadí nedostatku a stupňující se potravinové krize. Zabývá se i vývojem válečného hospodářství především z hlediska zásobování obyvatelstva. Z tohoto pohledu nabídne i srovnání života ve městě na venkově a na frontě. Načrtne možné důvody, které k nedostatku potravin vedly a též i řešení, která byla během války akceptována. Jako metoda sběru dat je využit archivní sběr receptů z válečných a dobových kuchařek. Práce se pokusí postihnout úlohu chleba během války (1914-1918) v české každodennosti, i jak se chléb postupně proměňoval. Současně i odpovědět na zásadní otázku, jakými způsoby, a zda vůbec je možné chléb nahradit. Definovat tím i jeho význam. Zda i razantní změna životních podmínek, kterou 1. světová válka přinesla, může vést ke změně historií upevněného jednání společnosti. Klíčová slova: chléb, každodennost, 1. světová válka, nedostatek, hodnota.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectBread|everyday life|World War I|lack|valueen_US
dc.subjectChléb|každodennost|1. světová válka|nedostatek|hodnotacs_CZ
dc.titleVýznam a podoby chleba za 1. světové války v českých zemíchcs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2022
dcterms.dateAccepted2022-09-06
dc.description.departmentInstitute of Ethnologyen_US
dc.description.departmentÚstav etnologiecs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId246269
dc.title.translatedImportance and forms of bread in World War I in Czech landsen_US
dc.contributor.refereeJakoubková Budilová, Lenka
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.degree.disciplineEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
thesis.degree.programEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.degree.programEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav etnologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of Ethnologyen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.degree-discipline.enEthnology and Cultural Anthropologyen_US
uk.degree-program.csEtnologie a kulturní antropologiecs_CZ
uk.degree-program.enEthnology and Cultural Anthropologyen_US
thesis.grade.csNeprospěl/acs_CZ
thesis.grade.enFailen_US
uk.abstract.csBakalářská práce se snaží charakterizovat důležitou úlohu chleba, jako zásadní potravinu v kontextu lidských dějin a zaměřuje se na jeho roli během první světové války (1914-1918) v českých zemích. Popisuje jeho podoby, způsoby přípravy a pečení na pozadí nedostatku a stupňující se potravinové krize. Zabývá se i vývojem válečného hospodářství především z hlediska zásobování obyvatelstva. Z tohoto pohledu nabídne i srovnání života ve městě na venkově a na frontě. Načrtne možné důvody, které k nedostatku potravin vedly a též i řešení, která byla během války akceptována. Jako metoda sběru dat je využit archivní sběr receptů z válečných a dobových kuchařek. Práce se pokusí postihnout úlohu chleba během války (1914-1918) v české každodennosti, i jak se chléb postupně proměňoval. Současně i odpovědět na zásadní otázku, jakými způsoby, a zda vůbec je možné chléb nahradit. Definovat tím i jeho význam. Zda i razantní změna životních podmínek, kterou 1. světová válka přinesla, může vést ke změně historií upevněného jednání společnosti. Klíčová slova: chléb, každodennost, 1. světová válka, nedostatek, hodnota.cs_CZ
uk.abstract.enThe bachelor thesis tries to characterize bread as a fundamental food in the context of human history and focuses on its role during the First World War (1914-1918) in the Czech lands. It describes its forms, methods of preparation and baking against the background of shortages and the escalating food crisis. It also deals with the development of the war economy, especially in terms of supplying the population. From this perspective, it also offers a comparison of life in the city in the countryside and at the front. It will outline the possible reasons that led to food shortages and also the solutions that were accepted during the war. Archival collection of recipes from wartime and contemporary cookbooks is used as a method of data collection. The thesis attempts to describe the role of bread during the war (1914-1918) in Czech everyday life and how bread gradually changed. At the same time, it will also answer the fundamental question of how, and if at all, bread can be replaced. To define its meaning. Whether even the drastic change in living conditions brought about by the First World War can lead to a change in the historically consolidated behaviour of society. Keywords: bread, everyday life, World War I, scarcity, value.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav etnologiecs_CZ
thesis.grade.code4
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusN


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV