Show simple item record

Milk and dairy products and their perception by young adults
dc.contributor.advisorKřížová, Jarmila
dc.creatorValchová, Jana
dc.date.accessioned2020-09-24T09:56:07Z
dc.date.available2020-09-24T09:56:07Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/120459
dc.description.abstractRaná dospělost je obdobím tvorby vrcholné kostní hmoty, která je jedním ze základů prevence osteoporózy ve vyšším věku. Příjem mléka a mléčných výrobků jako zdroje dobře vstřebatelného vápníku je v tomto věku stále velmi podstatný, stejně jako v předchozí době dospívání. Často jde ale zároveň o období hledání vlastního výživového směru a vyřazování některých skupin potravin z jídelníčku, a to často také v důsledku podléhání velmi rozšířeným mýtům. Mléko je tak pro veřejnost jednou z potravin nejvíce kontroverzních. Cílem dotazníkového šetření, které bylo součástí práce, bylo tedy zjistit, jak velká část mladých dospělých lidí těmto mýtům věří a podléhá. Byly kladeny otázky týkající se stravovacích návyků a názorů respondentů na zdravotní prospěšnost mléka. Z šetření vyplývá, že nemalé procento z nich je takovými mýty dezinformováno a mléko z jídelníčku, často bezdůvodně, vyřazuje. Přestože kampaně na podporu konzumace mléka stále probíhají a měly na vnímání prospěšnosti mléka veřejností bezpochyby pozitivní vliv, je jisté, že v této činnosti je potřeba stále pokračovat a mýty (nejen) o mléce stále vyvracet. klíčová slova: mléko, mléčné výrobky, raná dospělost, mýty, vrchol kostní hmoty, vápníkcs_CZ
dc.description.abstractEarly adulthood is a period of peak bone mass formation, which is one of the basics in prevention of osteoporosis onset in older age. Milk and dairy products intake as a source of well-absorbed calcium is still very substantial at this age, as it was in the previous period of adolescence. However, it is also often a time of finding a person's own diet and a time of eliminating certain food groups from the diet, which is often due to succumbuing to widespread myths. Thus, milk is one of the most controversial foods for the public. The aim of the questionnaire research, which was part of the thesis, was to find out, how many young adults believe and succumb to these myths. Questions were asked about eating habits and respondents' views on the health benefits of milk. The survey shows that a significant percentage of them are misinformed by such myths and exclude milk from their diet, often for no reason. Although campaigns to promote milk consumption are still ongoing and have undoubtedly had a positive effect on public perception of the benefits of milk, it is certain that this activity needs to be continued and myths (not only) about milk still need to be debunked. keywords: milk, dairy products, early adulthood, myths, peak bone mass, calciumen_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectMlékocs_CZ
dc.subjectmléčné výrobkycs_CZ
dc.subjectraná dospělostcs_CZ
dc.subjectmýtycs_CZ
dc.subjectvrchol kostní hmotycs_CZ
dc.subjectvápníkcs_CZ
dc.subjectMilken_US
dc.subjectdairy productsen_US
dc.subjectearly adulthooden_US
dc.subjectmythsen_US
dc.subjectpeak bone massen_US
dc.subjectcalciumen_US
dc.titleMléko a mléčné výrobky a jejich vnímání mladými dospělýmics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-03
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId219528
dc.title.translatedMilk and dairy products and their perception by young adultsen_US
dc.contributor.refereeHásková, Aneta
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csRaná dospělost je obdobím tvorby vrcholné kostní hmoty, která je jedním ze základů prevence osteoporózy ve vyšším věku. Příjem mléka a mléčných výrobků jako zdroje dobře vstřebatelného vápníku je v tomto věku stále velmi podstatný, stejně jako v předchozí době dospívání. Často jde ale zároveň o období hledání vlastního výživového směru a vyřazování některých skupin potravin z jídelníčku, a to často také v důsledku podléhání velmi rozšířeným mýtům. Mléko je tak pro veřejnost jednou z potravin nejvíce kontroverzních. Cílem dotazníkového šetření, které bylo součástí práce, bylo tedy zjistit, jak velká část mladých dospělých lidí těmto mýtům věří a podléhá. Byly kladeny otázky týkající se stravovacích návyků a názorů respondentů na zdravotní prospěšnost mléka. Z šetření vyplývá, že nemalé procento z nich je takovými mýty dezinformováno a mléko z jídelníčku, často bezdůvodně, vyřazuje. Přestože kampaně na podporu konzumace mléka stále probíhají a měly na vnímání prospěšnosti mléka veřejností bezpochyby pozitivní vliv, je jisté, že v této činnosti je potřeba stále pokračovat a mýty (nejen) o mléce stále vyvracet. klíčová slova: mléko, mléčné výrobky, raná dospělost, mýty, vrchol kostní hmoty, vápníkcs_CZ
uk.abstract.enEarly adulthood is a period of peak bone mass formation, which is one of the basics in prevention of osteoporosis onset in older age. Milk and dairy products intake as a source of well-absorbed calcium is still very substantial at this age, as it was in the previous period of adolescence. However, it is also often a time of finding a person's own diet and a time of eliminating certain food groups from the diet, which is often due to succumbuing to widespread myths. Thus, milk is one of the most controversial foods for the public. The aim of the questionnaire research, which was part of the thesis, was to find out, how many young adults believe and succumb to these myths. Questions were asked about eating habits and respondents' views on the health benefits of milk. The survey shows that a significant percentage of them are misinformed by such myths and exclude milk from their diet, often for no reason. Although campaigns to promote milk consumption are still ongoing and have undoubtedly had a positive effect on public perception of the benefits of milk, it is certain that this activity needs to be continued and myths (not only) about milk still need to be debunked. keywords: milk, dairy products, early adulthood, myths, peak bone mass, calciumen_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV