Utváření falešných vzpomínek a jejich působení na potravní chování
Methods of creating false memories and their consequences on food preferences, choices and intake
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/119494Identifikátory
SIS: 214737
Kolekce
- Kvalifikační práce [22841]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Zajícová, Markéta
Fakulta / součást
Filozofická fakulta
Obor
Psychologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra psychologie
Datum obhajoby
19. 6. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Filozofická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Falešné vzpomínky|utváření|preference potraviny|délka trváníKlíčová slova (anglicky)
False memories|formation|food preference|persistanceTato bakalářská práce se zabývá fenoménem falešných vzpomínek. Teoretická část začíná první kapitolou shrnující historii zkoumání falešných vzpomínek. Následně jsou uvedena tři hlavní paradigmata, která vysvětlují jejich utváření - DRM paradigma, misinformační paradigma a implantační paradigma. Druhá kapitola se zaměřuje na vysvětlení vytváření pozitivních/negativních falešných vzpomínek zahrnujících zkušenost se zdravou/nezdravou potravinou a jejich následnými dopady na potravní chování. Obdobně to rozebírá i u alkoholických nápojů. Dále řeší délku trvání obou typů falešných vzpomínek. Navíc zmiňuje i potenciální využití v oblasti zdravého životního stylu. Empirická část je tvořená návrhem na výzkum, který zjišťuje délku trvání falešných pozitivních vzpomínek na základě jejich působení na preferenci/výběr jídla a příjem potravy. Délka je stanovena jako průměrný počet dnů nutných pro vytvoření zdravého potravního návyku. Dojde zde k implantaci vzpomínky obsahující falešnou pozitivní zkušenost se zdravou potravinou. Klíčová slova Falešné vzpomínky, utváření, preference potraviny, délka trvání
This bachelor thesis discusses the phenomenon that is called false memories. The theoretical part begins with the first chapter, summarizing the history of research regarding false memories. Subsequently, three main paradigms which explain their formation are introduced (namely DRM paradigm, misinformation paradigm and implantation paradigm). The second chapter focuses on information about creating positive/negative false memories about experience with healthy/unhealthy food and their consequent effects on food preferences, choices and intake. The same analysis is then used for alcoholic beverages. The chapter also discusses the duration of both types of false memories. Additionally, it mentions the potential use in a healthy lifestyle. The empirical part designs an empirical study which deals with the duration of false positive memories in the context of their consequences on food preferences, choices and intake. The length is determined as the average of days required to develop a healthy eating habit. Moreover, the implanted memory includes a false positive experience with healthy food. Keywords False memories, formation, food preference, persistance