Konzumace ovoce a zeleniny a subjektivní hodnocení zdraví v české části studie HAPIEE
Fruit and vegetable intake and self-rated health in the Czech republic: the HAPIEE study
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/110200Identifikátory
SIS: 199204
Kolekce
- Kvalifikační práce [19113]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Průša, Tomáš
Oponent práce
Lustigová, Michala
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Sociální epidemiologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociální geografie a region. rozvoje
Datum obhajoby
16. 9. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
subjektivní hodnocení zdraví, konzumace ovoce a zeleniny, ovoce, zeleniny, regreseKlíčová slova (anglicky)
self rated health, fruit and vegetable intake, fruit, vegetable, regressionTato práce se zabývá problematikou subjektivního hodnocení zdraví a konzumací ovoce a zeleniny v české části studie HAPIEE. Doporučené množství 400 gramů splňovalo 49,2 % mužů a 70,1 % žen, v případě vyššího 600 gramového doporučení to bylo 23,3 % mužů a 42,6 % žen. Vztah subjektivního hodnocení zdraví a konzumace ovoce a zeleniny byl analyzován s využitím metody logistické regrese. Zdraví bylo lépe hodnoceno těmi, kteří konzumovali ovoce a zeleninu v intervalu 258-549 gramů (2. a 3. kvintil spotřeby ovoce a zeleniny). Ti, co konzumovali méně nebo více ovoce a zeleniny, hodnotili své zdraví hůře. Mezi pohlavími nebyly nalezeny rozdíly ve vztahu subjektivního hodnocení zdraví a konzumace ovoce a zeleniny, ačkoli muži měli vyšší šanci hodnotit své zdraví jako špatné oproti ženám. Klíčová slova: subjektivní hodnocení zdraví, konzumace ovoce a zeleniny, ovoce, zelenina, regrese
This thesis deals with self-rated health and consumption of fruits and vegetables in the Czech part of the HAPIEE study. The recommended amount of 400 g of fruit and vegetable consumption was met at 49,2% of men and 70,1% of women participating in the study. In the case of a higher 600 g recommendation it was 23,3% men and 42,6% women. The relationship between self-rated health and fruit and vegetable consumption was analyzed using the logistic regression method. Health was better assessed by those who consumed fruits and vegetables in the interval of 258-549g (2nd and 3rd quintiles of fruit and vegetable consumption). Those who consumed less or more fruits and vegetables rated their health worse. There were no differences in the relationship between self-rated health and consumption of fruits and vegetables among the sexes, although men had a higher chance of rating their health as bad than women. Key words: self rated health, fruit and vegetable intake, fruit, vegetable, regression