Aktivity oxidačných enzýmov v jedlých hubách oddelenia Basidiomycota a ich bioremediačný potenciál
Activities of oxidative enzymes in edible fungi of division Basidiomycota and their bioremediation potential
Aktivity oxidačních enzymů v jedlých houbách oddělení Basidiomycota a jejich bioremediační potenciál
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/109147Identifikátory
SIS: 190772
Kolekce
- Kvalifikační práce [19109]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Gabriel, Jiří
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Molekulární biologie a biochemie organismů
Katedra / ústav / klinika
Katedra genetiky a mikrobiologie
Datum obhajoby
6. 9. 2019
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Slovenština
Známka
Dobře
Práca sa zaoberá potenciálnym využitím húb oddelenia Basidiomycota na bioremediáciu. Rôzne druhy húb tohto oddelenia obsahujú rozličné enzýmy, ako sú lakáza alebo tyrozináza, ktoré môžu byť efektívne pri čistení životného prostredia. Ako vhodný zdroj týchto enzýmov sa ukázal byť zvyšný substrát po pestovaní húb. Nové metódy získavania enzýmov by mohli znížiť náklady na ich použitie na bioremediáciu a zvýšiť ich dostupnosť pre komerčné použitie.
The topic of the thesis is the potential use of fungi of the phylum Basidiomycota for bioremediation. Various species of this phylum contain enzymes such as laccase or tyrosinase that can be useful for the environment management. The residual substrate after fungi cultivation can be an efficient source of these enzymes. New methods of enzymes extraction could lower the costs of their usage for bioremediation as well as increase their availability for the commercial use.