Show simple item record

Activities of oxidative enzymes in edible fungi of division Basidiomycota and their bioremediation potential
Aktivity oxidačních enzymů v jedlých houbách oddělení Basidiomycota a jejich bioremediační potenciál
dc.contributor.advisorMartínková, Ludmila
dc.creatorSmidová, Tatiana
dc.date.accessioned2019-10-17T11:15:11Z
dc.date.available2019-10-17T11:15:11Z
dc.date.issued2019
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/109147
dc.description.abstractThe topic of the thesis is the potential use of fungi of the phylum Basidiomycota for bioremediation. Various species of this phylum contain enzymes such as laccase or tyrosinase that can be useful for the environment management. The residual substrate after fungi cultivation can be an efficient source of these enzymes. New methods of enzymes extraction could lower the costs of their usage for bioremediation as well as increase their availability for the commercial use.en_US
dc.description.abstractPráca sa zaoberá potenciálnym využitím húb oddelenia Basidiomycota na bioremediáciu. Rôzne druhy húb tohto oddelenia obsahujú rozličné enzýmy, ako sú lakáza alebo tyrozináza, ktoré môžu byť efektívne pri čistení životného prostredia. Ako vhodný zdroj týchto enzýmov sa ukázal byť zvyšný substrát po pestovaní húb. Nové metódy získavania enzýmov by mohli znížiť náklady na ich použitie na bioremediáciu a zvýšiť ich dostupnosť pre komerčné použitie.cs_CZ
dc.languageSlovenčinacs_CZ
dc.language.isosk_SK
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleAktivity oxidačných enzýmov v jedlých hubách oddelenia Basidiomycota a ich bioremediačný potenciálsk_SK
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2019
dcterms.dateAccepted2019-09-06
dc.description.departmentDepartment of Genetics and Microbiologyen_US
dc.description.departmentKatedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId190772
dc.title.translatedActivities of oxidative enzymes in edible fungi of division Basidiomycota and their bioremediation potentialen_US
dc.title.translatedAktivity oxidačních enzymů v jedlých houbách oddělení Basidiomycota a jejich bioremediační potenciálcs_CZ
dc.contributor.refereeGabriel, Jiří
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
thesis.degree.disciplineMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
thesis.degree.programSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.degree.programSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csMolekulární biologie a biochemie organismůcs_CZ
uk.degree-discipline.enMolecular Biology and Biochemistry of Organismsen_US
uk.degree-program.csSpeciální chemicko-biologické oborycs_CZ
uk.degree-program.enSpecial Chemical and Biological Programmesen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csPráca sa zaoberá potenciálnym využitím húb oddelenia Basidiomycota na bioremediáciu. Rôzne druhy húb tohto oddelenia obsahujú rozličné enzýmy, ako sú lakáza alebo tyrozináza, ktoré môžu byť efektívne pri čistení životného prostredia. Ako vhodný zdroj týchto enzýmov sa ukázal byť zvyšný substrát po pestovaní húb. Nové metódy získavania enzýmov by mohli znížiť náklady na ich použitie na bioremediáciu a zvýšiť ich dostupnosť pre komerčné použitie.cs_CZ
uk.abstract.enThe topic of the thesis is the potential use of fungi of the phylum Basidiomycota for bioremediation. Various species of this phylum contain enzymes such as laccase or tyrosinase that can be useful for the environment management. The residual substrate after fungi cultivation can be an efficient source of these enzymes. New methods of enzymes extraction could lower the costs of their usage for bioremediation as well as increase their availability for the commercial use.en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra genetiky a mikrobiologiecs_CZ
thesis.grade.code3


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV