Laktózová intolerance - fakta a mýty
Lactose intolerance - facts and myths
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/99855Identifiers
Study Information System: 196793
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Raška, Ivan
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
25. 6. 2018
Publisher
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
mléko, laktóza, laktáza, laktózová intolerance, alergie na bílkovinu kravského mlékaKeywords (English)
milk, lactose, lactase, lactose intolerance, cow's milk protein allergyBakalářská práce se zabývá problematikou laktózové intolerance ve spojení s mýty týkající se konzumace mléka. Teoretická část popisuje složení kravského mléka, nejčastěji užívané mlékárenské technologie, druhy mléka dle živočišného původu včetně mateřského a typy mléčných výrobků na českém trhu. Není opomenut ani význam mléka ve výživě člověka z hlediska prevence řady onemocnění. Následně jsou vysvětleny pojmy jako laktóza a laktáza vztahující se k stěžejní části týkající se laktózové intolerance. Jsou popsány jednotlivé typy tohoto onemocnění, klinické projevy, diagnostika i následná léčba spočívající v dodržování nízkolaktózové / bezlaktózové diety. Uvedeno je také druhé nejčastější onemocnění spojené s konzumací mléka - alergie na bílkovinu kravského mléka. V závěru teoretické části jsou objasněny nejčastěji se vyskytující mýty týkající se konzumace mléka. Praktická část je zaměřena především na zjištění rozsahu omezování konzumace mléka a mléčných výrobků, nejčastějších důvodů vedoucích k této restrikci, jak velký podíl na ní má laktózová intolerance v porovnání s vlivem mýtů a zda se tito respondenti zabývají dostatečnou náhradou důležitých makro i mikroživin. Výsledná data získaná pomocí dotazníkové šetření od 101 osob ukazují značný výskyt jedinců omezujících konzumaci mléka a mléčných...
The thesis deals with the lactose intolerance issue and the myths linked with milk consumption. The theoretical part describes milk composition, the most frequently used technologies in the dairy industry, types of milk (animal origin including breast milk) and types of dairy products on the Czech market. The meaning of milk in human nourishment regarding the prophylaxis of many diseases is also included. The terms lactose and lactase are explained. These are connected with the main part of the thesis describing lactose intolerance and its types, symptoms, diagnostics and therapy including lactose free diet. The cow's milk protein allergy is also mentioned as the second most frequent disease connected with milk consumption. In the end of the theoretical part the myths about milk consumption are explained. The practical part finds out the extent of refusing milk and dairy products, its reasons (lactose intolerance vs. myths) and diary replacement of the main nutrients. Final data were gained by questionnaire including 101 people. It shows us that the incidence of refusal of milk consumption is considerable (58%). The main reason for the refusal is lactose intolerance (45%) but the diagnose is frequently based on subjective opinion. Most of the people refusing milk are not interested in an...