Zobrazit minimální záznam

Lactose intolerance - facts and myths
dc.contributor.advisorHubáček, Jaroslav
dc.creatorStaroveská, Natálie
dc.date.accessioned2018-09-18T08:18:12Z
dc.date.available2018-09-18T08:18:12Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/99855
dc.description.abstractBakalářská práce se zabývá problematikou laktózové intolerance ve spojení s mýty týkající se konzumace mléka. Teoretická část popisuje složení kravského mléka, nejčastěji užívané mlékárenské technologie, druhy mléka dle živočišného původu včetně mateřského a typy mléčných výrobků na českém trhu. Není opomenut ani význam mléka ve výživě člověka z hlediska prevence řady onemocnění. Následně jsou vysvětleny pojmy jako laktóza a laktáza vztahující se k stěžejní části týkající se laktózové intolerance. Jsou popsány jednotlivé typy tohoto onemocnění, klinické projevy, diagnostika i následná léčba spočívající v dodržování nízkolaktózové / bezlaktózové diety. Uvedeno je také druhé nejčastější onemocnění spojené s konzumací mléka - alergie na bílkovinu kravského mléka. V závěru teoretické části jsou objasněny nejčastěji se vyskytující mýty týkající se konzumace mléka. Praktická část je zaměřena především na zjištění rozsahu omezování konzumace mléka a mléčných výrobků, nejčastějších důvodů vedoucích k této restrikci, jak velký podíl na ní má laktózová intolerance v porovnání s vlivem mýtů a zda se tito respondenti zabývají dostatečnou náhradou důležitých makro i mikroživin. Výsledná data získaná pomocí dotazníkové šetření od 101 osob ukazují značný výskyt jedinců omezujících konzumaci mléka a mléčných...cs_CZ
dc.description.abstractThe thesis deals with the lactose intolerance issue and the myths linked with milk consumption. The theoretical part describes milk composition, the most frequently used technologies in the dairy industry, types of milk (animal origin including breast milk) and types of dairy products on the Czech market. The meaning of milk in human nourishment regarding the prophylaxis of many diseases is also included. The terms lactose and lactase are explained. These are connected with the main part of the thesis describing lactose intolerance and its types, symptoms, diagnostics and therapy including lactose free diet. The cow's milk protein allergy is also mentioned as the second most frequent disease connected with milk consumption. In the end of the theoretical part the myths about milk consumption are explained. The practical part finds out the extent of refusing milk and dairy products, its reasons (lactose intolerance vs. myths) and diary replacement of the main nutrients. Final data were gained by questionnaire including 101 people. It shows us that the incidence of refusal of milk consumption is considerable (58%). The main reason for the refusal is lactose intolerance (45%) but the diagnose is frequently based on subjective opinion. Most of the people refusing milk are not interested in an...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectmilken_US
dc.subjectlactoseen_US
dc.subjectlactaseen_US
dc.subjectlactose intoleranceen_US
dc.subjectcow's milk protein allergyen_US
dc.subjectmlékocs_CZ
dc.subjectlaktózacs_CZ
dc.subjectlaktázacs_CZ
dc.subjectlaktózová intolerancecs_CZ
dc.subjectalergie na bílkovinu kravského mlékacs_CZ
dc.titleLaktózová intolerance - fakta a mýtycs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-25
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId196793
dc.title.translatedLactose intolerance - facts and mythsen_US
dc.contributor.refereeRaška, Ivan
dc.identifier.aleph002193061
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční terapeutcs_CZ
thesis.degree.disciplineNutritional Therapyen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-cs1. lékařská fakulta::III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFirst Faculty of Medicine::3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční terapeutcs_CZ
uk.degree-discipline.enNutritional Therapyen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csBakalářská práce se zabývá problematikou laktózové intolerance ve spojení s mýty týkající se konzumace mléka. Teoretická část popisuje složení kravského mléka, nejčastěji užívané mlékárenské technologie, druhy mléka dle živočišného původu včetně mateřského a typy mléčných výrobků na českém trhu. Není opomenut ani význam mléka ve výživě člověka z hlediska prevence řady onemocnění. Následně jsou vysvětleny pojmy jako laktóza a laktáza vztahující se k stěžejní části týkající se laktózové intolerance. Jsou popsány jednotlivé typy tohoto onemocnění, klinické projevy, diagnostika i následná léčba spočívající v dodržování nízkolaktózové / bezlaktózové diety. Uvedeno je také druhé nejčastější onemocnění spojené s konzumací mléka - alergie na bílkovinu kravského mléka. V závěru teoretické části jsou objasněny nejčastěji se vyskytující mýty týkající se konzumace mléka. Praktická část je zaměřena především na zjištění rozsahu omezování konzumace mléka a mléčných výrobků, nejčastějších důvodů vedoucích k této restrikci, jak velký podíl na ní má laktózová intolerance v porovnání s vlivem mýtů a zda se tito respondenti zabývají dostatečnou náhradou důležitých makro i mikroživin. Výsledná data získaná pomocí dotazníkové šetření od 101 osob ukazují značný výskyt jedinců omezujících konzumaci mléka a mléčných...cs_CZ
uk.abstract.enThe thesis deals with the lactose intolerance issue and the myths linked with milk consumption. The theoretical part describes milk composition, the most frequently used technologies in the dairy industry, types of milk (animal origin including breast milk) and types of dairy products on the Czech market. The meaning of milk in human nourishment regarding the prophylaxis of many diseases is also included. The terms lactose and lactase are explained. These are connected with the main part of the thesis describing lactose intolerance and its types, symptoms, diagnostics and therapy including lactose free diet. The cow's milk protein allergy is also mentioned as the second most frequent disease connected with milk consumption. In the end of the theoretical part the myths about milk consumption are explained. The practical part finds out the extent of refusing milk and dairy products, its reasons (lactose intolerance vs. myths) and diary replacement of the main nutrients. Final data were gained by questionnaire including 101 people. It shows us that the incidence of refusal of milk consumption is considerable (58%). The main reason for the refusal is lactose intolerance (45%) but the diagnose is frequently based on subjective opinion. Most of the people refusing milk are not interested in an...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code1
dc.identifier.lisID990021930610106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV