Zdravotní přínosy a rizika dodržování bezlepkové diety
Health benefits and risks of adherence to gluten-free diet
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/90787Identifiers
Study Information System: 172630
Collections
- Kvalifikační práce [19109]
Author
Advisor
Referee
Kužela, Lubomír
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Molecular Biology and Biochemistry of Organisms
Department
Department of Anthropology and Human Genetics
Date of defense
11. 9. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
lepek, bezlepková dieta, bezlepkové potraviny, gluten, alergie, celiakieKeywords (English)
gluten, gluten-free diet, gluten-free food, allergy, celiac diseaseBěhem posledních zhruba deseti let dodržuje stále větší procento světové populace bezlepkovou dietu. Na jedné straně je příčinou častější diagnostika celiakie, alergie na lepek nebo neceliakální glutenové intolerance, na druhé straně módní trend, který spojuje bezlepkovou dietu se zdravým životním stylem, redukcí tělesné hmotnosti nebo lepek označuje za látku přímo ohrožující zdraví člověka. Bakalářská práce formou rešerše zpracovává recentní údaje z literatury jak o jednotlivých nosologických jednotkách, které dodržování bezlepkové diety vyžadují, tak také oprávněnost či nepodloženost vyloučení lepku ze stravy bez zdravotní příčiny.
During the last approximately ten years, an increasing precentage of the world population follow a gluten-free diet. On one hand is the reason more and more frequent diagnosis of celiac disease, allergy on gluten or nonceliac gluten intolerance, on the other hand there is a modern trend to connect gluten-free diet with healthy lifestyle and weight loss or shows gluten as human health endangering substance. Bachelor thesis complies recent data in literature about single nosologic units that require adherence to the gluten-free diet, as well as legitimacy or unfounded exclusion of gluten from diet without any medical cause.