dc.contributor.advisor | Tomešová, Jitka | |
dc.creator | Pechová, Tereza | |
dc.date.accessioned | 2017-10-02T07:55:42Z | |
dc.date.available | 2017-10-02T07:55:42Z | |
dc.date.issued | 2017 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/90787 | |
dc.description.abstract | During the last approximately ten years, an increasing precentage of the world population follow a gluten-free diet. On one hand is the reason more and more frequent diagnosis of celiac disease, allergy on gluten or nonceliac gluten intolerance, on the other hand there is a modern trend to connect gluten-free diet with healthy lifestyle and weight loss or shows gluten as human health endangering substance. Bachelor thesis complies recent data in literature about single nosologic units that require adherence to the gluten-free diet, as well as legitimacy or unfounded exclusion of gluten from diet without any medical cause. | en_US |
dc.description.abstract | Během posledních zhruba deseti let dodržuje stále větší procento světové populace bezlepkovou dietu. Na jedné straně je příčinou častější diagnostika celiakie, alergie na lepek nebo neceliakální glutenové intolerance, na druhé straně módní trend, který spojuje bezlepkovou dietu se zdravým životním stylem, redukcí tělesné hmotnosti nebo lepek označuje za látku přímo ohrožující zdraví člověka. Bakalářská práce formou rešerše zpracovává recentní údaje z literatury jak o jednotlivých nosologických jednotkách, které dodržování bezlepkové diety vyžadují, tak také oprávněnost či nepodloženost vyloučení lepku ze stravy bez zdravotní příčiny. | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.subject | gluten | en_US |
dc.subject | gluten-free diet | en_US |
dc.subject | gluten-free food | en_US |
dc.subject | allergy | en_US |
dc.subject | celiac disease | en_US |
dc.subject | lepek | cs_CZ |
dc.subject | bezlepková dieta | cs_CZ |
dc.subject | bezlepkové potraviny | cs_CZ |
dc.subject | gluten | cs_CZ |
dc.subject | alergie | cs_CZ |
dc.subject | celiakie | cs_CZ |
dc.title | Zdravotní přínosy a rizika dodržování bezlepkové diety | cs_CZ |
dc.type | bakalářská práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2017 | |
dcterms.dateAccepted | 2017-09-11 | |
dc.description.department | Department of Anthropology and Human Genetics | en_US |
dc.description.department | Katedra antropologie a genetiky člověka | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Science | en_US |
dc.description.faculty | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 172630 | |
dc.title.translated | Health benefits and risks of adherence to gluten-free diet | en_US |
dc.contributor.referee | Kužela, Lubomír | |
thesis.degree.name | Bc. | |
thesis.degree.level | bakalářské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | Molecular Biology and Biochemistry of Organisms | en_US |
thesis.degree.discipline | Molekulární biologie a biochemie organismů | cs_CZ |
thesis.degree.program | Speciální chemicko-biologické obory | cs_CZ |
thesis.degree.program | Special Chemical and Biological Programmes | en_US |
uk.thesis.type | bakalářská práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Přírodovědecká fakulta::Katedra antropologie a genetiky člověka | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Science::Department of Anthropology and Human Genetics | en_US |
uk.faculty-name.cs | Přírodovědecká fakulta | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Science | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | PřF | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Molekulární biologie a biochemie organismů | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | Molecular Biology and Biochemistry of Organisms | en_US |
uk.degree-program.cs | Speciální chemicko-biologické obory | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Special Chemical and Biological Programmes | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Během posledních zhruba deseti let dodržuje stále větší procento světové populace bezlepkovou dietu. Na jedné straně je příčinou častější diagnostika celiakie, alergie na lepek nebo neceliakální glutenové intolerance, na druhé straně módní trend, který spojuje bezlepkovou dietu se zdravým životním stylem, redukcí tělesné hmotnosti nebo lepek označuje za látku přímo ohrožující zdraví člověka. Bakalářská práce formou rešerše zpracovává recentní údaje z literatury jak o jednotlivých nosologických jednotkách, které dodržování bezlepkové diety vyžadují, tak také oprávněnost či nepodloženost vyloučení lepku ze stravy bez zdravotní příčiny. | cs_CZ |
uk.abstract.en | During the last approximately ten years, an increasing precentage of the world population follow a gluten-free diet. On one hand is the reason more and more frequent diagnosis of celiac disease, allergy on gluten or nonceliac gluten intolerance, on the other hand there is a modern trend to connect gluten-free diet with healthy lifestyle and weight loss or shows gluten as human health endangering substance. Bachelor thesis complies recent data in literature about single nosologic units that require adherence to the gluten-free diet, as well as legitimacy or unfounded exclusion of gluten from diet without any medical cause. | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.publication.place | Praha | cs_CZ |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra antropologie a genetiky člověka | cs_CZ |