Výběr a konzumace masa a masných výrobků
Selection of meat and meat products
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/86555Identifiers
Study Information System: 184848
Collections
- Kvalifikační práce [4532]
Author
Advisor
Referee
Bušová, Milena
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolism
Date of defense
19. 6. 2017
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Good
Keywords (Czech)
červené maso, masné výrobky, kardiovaskulární onemocnění, hemové železo, anémie, kolorektální karcinomKeywords (English)
red meat, processed meat, CVD, heme iron, anemia, bowel cancerMaso a masné výrobky vždy patřily co do vlivu na lidské zdraví k velmi diskutovaným potravinám. V roce 2016 zařadil IARC masné výrobky do kategorie 1, tedy pro člověka karcinogenní látky a červené maso do kategorie 2A, tedy pro člověka pravděpodobně karcinogenní látky. V dnešní době se setkáváme s mnoha druhy výrobků, jejichž kvalita se velmi liší, tudíž výběr vhodného výrobku vyžaduje aktivní účast spotřebitele. Cílem teoretické části této bakalářské práce bylo provést rešerši o nutričním složení masa a masných výrobků a vlivu konzumace masa a masných výrobků na lidské zdraví, zejména ve spojitosti s klasifikací IARC, a uvést je do souvislosti s výživovými doporučeními. Z výsledků vyplývá, že se studie týkajících se konzumace masa a masných výrobků a vlivu na zdraví liší a závěry jsou často protichůdné. Faktem je, že studie týkající se především negativního vlivu konzumace masa na lidské zdraví nejsou konzistentní a metodologicky shodné, což znesnadňuje získání dostatečných důkazů na považování masa a masných výrobků za karcinogeny. Součástí práce je také frekvenční dotazník, určený studentům vysokých škol v Praze, který se zaměřuje na frekvenci konzumace masa a masných výrobků a na aspekty výběru těchto potravin. Cílem praktické části bylo zjištění frekvence konzumace masa a masných výrobků respondentů,...
Meat and processed meat belong to the most discussed topic regarding an impact on human health. In 2016 IARC classified processed meat as a carcinogenic to humans class 1 and red meat as an probably carcinogenic to humans class 2A. Nowadays, there is a wide offer of processed meat, therefore it is necessary to choose thoroughly. The aim of this thesis was to provide a research of a nutrition composition of meat and processed meat regarding an impact of consumption on human health particulary in connection with IARC classification and put information into a context of dietary guidelines. Results showed that studies regarding the consumption of meat and processed meat and the possible impact on human health vary and the results are often contradictory. Moreover, the studies discussing a negative impact of meat consumption on human health are not metodologically consistent. Consequently, those facts make the view on the discussed issue way more unclear. This thesis also contains a frequency questionnaire designed for students of colleges in Prague. Accordingly, the aim of the practical part was to find out a frequency of consumption of food mentioned above along with an ascertainment of preferences of selection. The results showed that the majority of respondents chooses processed meat according to the quality...