Show simple item record

The food as a part of traditional rituals in Korea
dc.contributor.advisorHorák, Tomáš
dc.creatorZvěřinová, Eva
dc.date.accessioned2017-06-02T12:12:48Z
dc.date.available2017-06-02T12:12:48Z
dc.date.issued2016
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/84355
dc.description.abstractCílem této práce je stručná explorace korejských rituálů na pozadí historického vývoje příslušných nábožensko-filozofických systémů, analýza vybraných rituálů, jejich struktury, popis obětovaných potravin z hlediska požadavků na jejich přípravu, podávání a funkci v daném rituálu. Zvláštní pozornost je věnována ritualizovanému mnišskému stravování v korejské buddhistické tradici a jeho porovnání s obřadem obětování jídla duším zemřelých předků, který je dodnes jedním z nejrozšířenějších rituálů tradiční konfuciánské kultury. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
dc.description.abstractThe aim of this paper is to provide a brief exploration of the Korean ritual system within the framework of relevant religio-philosophical systems, analysis of representative rituals, description of their structure and the use of ritual props and foods. Examined are the cooking and serving requirements of the meals and the function they have within the rituals. Special attention is paid to ritual meals of Buddhist monks, which are examined in comparison with ritual offerings as made to ancestors, the tradition which is widespread and vividly evident, even within today's Confucian culture. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Filozofická fakultacs_CZ
dc.subjectKoreacs_CZ
dc.subjectRituálcs_CZ
dc.subjectStrukturacs_CZ
dc.subjectJídlocs_CZ
dc.subjectKomunikacecs_CZ
dc.subjectSdílenícs_CZ
dc.subjectZnovuvynalezená tradicecs_CZ
dc.subjectKoreaen_US
dc.subjectRitualen_US
dc.subjectStructureen_US
dc.subjectFooden_US
dc.subjectCommunicationen_US
dc.subjectSharingen_US
dc.subjectReinvented traditionen_US
dc.titleJídlo jako součást tradičních rituálů v Korejics_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2016
dcterms.dateAccepted2016-09-09
dc.description.departmentInstitute of East Asian Studiesen_US
dc.description.departmentÚstav Dálného východucs_CZ
dc.description.facultyFilozofická fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Artsen_US
dc.identifier.repId149112
dc.title.translatedThe food as a part of traditional rituals in Koreaen_US
dc.contributor.refereeGlomb, Vladimír
dc.identifier.aleph002110712
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineKoreanistikacs_CZ
thesis.degree.disciplineKorean Studiesen_US
thesis.degree.programFilologiecs_CZ
thesis.degree.programPhilologyen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFilozofická fakulta::Ústav Dálného východucs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Arts::Institute of East Asian Studiesen_US
uk.faculty-name.csFilozofická fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Artsen_US
uk.faculty-abbr.csFFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKoreanistikacs_CZ
uk.degree-discipline.enKorean Studiesen_US
uk.degree-program.csFilologiecs_CZ
uk.degree-program.enPhilologyen_US
thesis.grade.csDobřecs_CZ
thesis.grade.enGooden_US
uk.abstract.csCílem této práce je stručná explorace korejských rituálů na pozadí historického vývoje příslušných nábožensko-filozofických systémů, analýza vybraných rituálů, jejich struktury, popis obětovaných potravin z hlediska požadavků na jejich přípravu, podávání a funkci v daném rituálu. Zvláštní pozornost je věnována ritualizovanému mnišskému stravování v korejské buddhistické tradici a jeho porovnání s obřadem obětování jídla duším zemřelých předků, který je dodnes jedním z nejrozšířenějších rituálů tradiční konfuciánské kultury. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)cs_CZ
uk.abstract.enThe aim of this paper is to provide a brief exploration of the Korean ritual system within the framework of relevant religio-philosophical systems, analysis of representative rituals, description of their structure and the use of ritual props and foods. Examined are the cooking and serving requirements of the meals and the function they have within the rituals. Special attention is paid to ritual meals of Buddhist monks, which are examined in comparison with ritual offerings as made to ancestors, the tradition which is widespread and vividly evident, even within today's Confucian culture. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication.placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, Filozofická fakulta, Ústav Dálného východucs_CZ
dc.identifier.lisID990021107120106986


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV