Výživa pro potřeby výkonnostních tenistů
Nutrition for performance tennis players
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/83610Identifiers
Study Information System: 176442
Collections
- Kvalifikační práce [9391]
Author
Advisor
Referee
Carboch, Jan
Faculty / Institute
Faculty of Physical Education and Sport
Discipline
Physical Education and Sport
Department
Information is unavailable
Date of defense
10. 5. 2017
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta tělesné výchovy a sportuLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
výživa, tenis, výkonnostKeywords (English)
nutrition, tennis, performanceNázev: Výživa pro potřeby výkonnostních tenistů Cíl práce: Cílem diplomové práce je přednést aktuální přehled současné literatury v oblasti sportovní výživy, zejména výživy pro optimální tenisový výkon. Analyzovat výživové zvyklosti u výkonnostního hráče a navrhnout vhodnou skladbu stravy. Metody: Diplomová práce má charakter případové studie. Výzkum této práce je proveden na základě deskriptivní analýzy. Data jsou zjišťována prostřednictvím polostrukturovaného interview a zapisováním průběžného jídelníčku probandem. Získaná data jsou kvalitativní i kvantitativní. Výsledky: Hráč se často nacházel v negativní energetické bilanci. Tento energetický deficit byl zapříčiněn nedostatečným příjmem komplexních sacharidů a kvalitních bílkovin. Hráč konzumoval příliš mnoho nasycených mastných kyselin. V jídelníčku bylo malé množství mono a poly nenasycených mastných kyselin. V žádném dni nebylo přijato doporučené množství vlákniny. Pitný režim byl hráčem dodržován správně, ale nebyly zvoleny správné typy tekutin. Klíčová slova: výživa, tenis, výkonnost
Title: Nutrition for performance tennis players Objective: The aim of this master's thesis is to explain the importance of training diet, particularly a diet for performance tennis players. Analyze the nutritional habits of performance player and suggest an appropriate diet. Methods: Master's thesis has character of a case study. Research in this work is based on the descriptive analysis. Data is being collected by semi-structured interviews and continuous diet. Obtained data are qualitative and quantitative. Results: The player had a negative energy balance. The energy deficit was caused by insufficient intake of complex carbohydrates and high-quality proteins. Player consumes too much saturated fatty acids. In the diet was a small amount of the mono and poly unsaturated fatty acids. In any days was not taken the recommended amount of fiber. Drinking regime was respected by player properly, but player had not chosen the right types of fluids. Keywords: nutrition, tennis, performance
