Porovnání dodržování dietních zásad u pacientů s DM v nemocničním zařízení a v domácím prostředí
Comparison dietary compliance policy in DM patients in hospital and at homecare
bakalářská práce (OBHÁJENO)

Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/83166Identifikátory
SIS: 158704
Kolekce
- Kvalifikační práce [4541]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Hobzová, Kateřina
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
26. 7. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Diabetes mellitus, komplikace, terapie, edukace, kvalita životaKlíčová slova (anglicky)
Diabetes mellitus, complications, therapy, diet, education, life qualityPříjmení a jméno autora: Trnka Michal Instituce: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Název práce: Rozdíly v dodržování dietních zásad u pacientů s DM v nemocničním zařízení a v domácím prostředí Vedoucí práce: Mgr. Alena Ratajová Počet stran: 53 Počet příloh: 2 Rok obhajoby: 2016 Klíčová slova: Diabetes mellitus, komplikace, terapie, edukace, kvalita života Tato práce pojednává o dodržování základních pravidel a doporučení diabetické diety. Cílem práce je zjistit rozdíl v dodržování diabetické diety v nemocničním zařízení a v domácím prostředí, a to hlavně u diabetiků DM 2T, kteří i přes intervenci zdravotnických pracovníků - lékařů, sester, podceňují možné riziko vzniku komplikací. Práce je rozdělena na dvě části, část teoretickou a výzkumnou. Teoretická část popisuje pojmy a definice diabetu. Historii, statistiky, prevalenci onemocnění v ČR, základní rozdělení a komplikace nemoci. Nutriční doporučení podle typu diabetes. Farmakoterapii a pohyb jako nedílnou součást péče o nemocné diabetem. Ve výzkumné části je zkoumána realita dodržování zásad diabetické diety za doby hospitalizace, kdy přesné dávky a rozdělení stravy jsou součástí ošetřovatelské péče a v domácím prostředí, kde si pacient sám určuje výběr potravin a množství stravy.
Author: Trnka Michal Institution: Univerzita Karlova v Praze, 1. lékařská fakulta Title: The differences in keeping the diet principles between patients with DM in hospitals and home environments Tutor: Mgr. Alena Ratajová Number of pages: 53 Number of supplements: 2 Year: 2016 Key words: Diabetes mellitus, complications, therapy, diet, education, life quality This thesis examines the ability to keep the basic rules and diabetic diet recommendations. The goal of this work is to find out the differences in keeping the diabetic diets and possible risk of complications, especially for diabetics with DM 2T, even though the intervention of the medical staff - doctors and nurses. The thesis is divided in two parts - theoretical and research. Theoretical part describes the following terms: definition and history of diabetes, stats and prevalence of illness in CR, basic distribution and complications. Therapy - the diabetes type division in combination with patient's weight. Pharmacotherapy and physical activity as integral part of complete treatment. Following the diabetic diet for the time of treatment, where exact doses and food distribution are parts of the medical therapy, is the main part of the research. The thesis also examines the home environment, where the patient chooses groceries and defines...