Čajovnictví po česku aneb fenomén čajoven
The Czech Tea Profession and the Phenomenon of Tea Rooms
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/82514Identifikátory
SIS: 167293
Kolekce
- Kvalifikační práce [17123]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Horák, Vít
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Sociologie a sociální antropologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra sociologie
Datum obhajoby
1. 9. 2015
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
čajová kultura, čajovna, čajovnictví, subkultura, čajovník, eklekticismusKlíčová slova (anglicky)
tea culture, tea room, tea profession, subculture, tea staff, eclecticismV této bakalářské práci se věnuji české čajové kultuře a čajovnické profesi napříč čajovnami. Zabývám se zde vlivy, pod kterými se čajovny vyvinuly do své momentální podoby. Mimoto se zabývám způsoby, kterými se čajová kultura po České republice šíří a co vede zakládání čajoven. Užívám pojem subkultury v souvislosti s čajovou kulturou, jejím významem a umístěním v české kultuře. Hlavním zdrojem dat byly polostrukturované rozhovory s majiteli čajoven, doplněné o zúčastněné pozorování.
In this bachelor thesis I have focused on the Czech tea culture and tea profession across tea rooms. I have dealt with influences that led to the present tea rooms' appearances. Furthermore I am dealing with ways of tea culture spreading, and what conduces to the tea room establishing. I am using the term of subculture in the connection with the tea culture, its meaning and position in the Czech culture. The main data source were semi- structured interviews with the tea rooms owners, all complemented by a participated observation.