Pivní cestovní ruch v Libereckém kraji
Beer tourism in the Liberec region
diploma thesis (NOT DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/79483Identifiers
Study Information System: 145797
Collections
- Kvalifikační práce [20130]
Author
Advisor
Referee
Burda, Tomáš
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Regional and Political Geography
Department
Department of Social Geography and Regional Develop.
Date of defense
24. 5. 2016
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Fail
Keywords (Czech)
pivní cestovní ruch, gastronomický cestovní ruch, pivo, produkt PCRKeywords (English)
beer tourism, gastronomic tourism, bier, tourist productDiplomová práce je dalším z řady příspěvků do výzkumu poměrně nové formy cestovního ruchu - pivního cestovního ruchu v širším kontextu gastronomického turismu. V první části práce je téma teoreticky uchopeno. Nejdříve je pivní turismus definován jako jedna z forem alternativního trávení volného času a zařazen do typologie cestovního ruchu po boku známějšího vinařského turismu. Alternativní formy jsou v současnosti turisty preferovány, důraz je kladen mimo jiné na tradici, autenticitu a prožitek, tedy hodnoty typické pro provozování pivního turismu. Ačkoli je tato forma v Česku v počátcích svého rozvoje, v posledních několika letech je její dynamika obrovská, což dokumentuje pouhá statistika. Za poslední 3 roky vznikla téměř polovina ze současných 340 pivovarů v Česku. Dále je v textu definován produkt pivního turismu a vytvořena jeho typologie, pomocí níž je později analyzována nabídka cestovního ruchu na úrovni Česka i Libereckého kraje. Druhá část je zaměřena na hodnocení dotazníkového šetření, jehož cílem je posoudit percepci respondentů ohledně pivního trhu a cestovního ruchu v Libereckém kraji. Na základě výsledků z obou částí je vytvořena SWOT analýza a závěrem formulován potenciál rozvoje pivního cestovního ruchu ve zkoumaném regionu. Klíčová slova: gastronomický cestovní ruch, pivní...
The dissertation is one of a number of contributions to the research of a rather new form of tourism - beer tourism, or gastronomy tourism in a broader context. In the first part of the dissertation, the topic is grasped theoretically. Firstly, beer tourism is defined as one of the alternative forms of spending leisure time, and it is classified within tourism typology, alongside the better-known wine tourism. Tourists currently prefer the alternative forms, with an emphasis on, besides other things, tradition, authenticity and experience, which make up the values typical for participating in beer tourism. In spite of this form being at the start of its expansion in the Czech Republic, in the last few years, its dynamic has been immense, which is documented by plain statistics. In the past 3 years, almost half of the current 340 Czech breweries have been established. Further in the text, the product of beer tourism is defined and its typology is created, by which the supply side of tourism on the level of the Czech Republic as well as the Liberec region is later analysed. The second part focuses on the assessment of a questionnaire survey, with the objective of assessing the respondents' perception of the beer market and tourism in the Liberec region. Based on the outcomes of both parts, a SWOT...