Faktory ovlivňující vznik a trvání potravních averzí
Factors affecting formation and persistence of dietary aversions
bakalářská práce (OBHÁJENO)
![Náhled dokumentu](/bitstream/handle/20.500.11956/77209/thumbnail.png?sequence=7&isAllowed=y)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/77209Identifikátory
SIS: 172459
Kolekce
- Kvalifikační práce [19598]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Frynta, Daniel
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Biologie
Katedra / ústav / klinika
Katedra zoologie
Datum obhajoby
6. 6. 2016
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
potravní averze, podmiňování, chuťová averzeKlíčová slova (anglicky)
taste aversion, taste aversion conditioning, passive avoidance learning, dietary aversion, sickness-conditioned learning, retention intervalVznik potravních averzí je specifickým typem asociačního učení. Od klasického podmiňování se odlišuje hlavně výrazně delším intervalem mezi podmíněným a nepodmíněným podnětem při vzniku potravních averzí bývá nejčastěji použito stopové podmiňování, při kterém je podmíněný podnět následován podnětem nepodmíněným po určitém časovém intervalu. Potravní averze většinou vzniká už po prvním kole podmiňování. Nepodmíněným podnětem může být nevolnost způsobená celou řadou chemických látek. Jako nepodmíněný podnět může působit i nevolnost způsobená radiací, nuceným anebo dobrovolným pohybem, rotací,… Nejčastěji používaným nepodmíněným podnětem je chlorid litný. Potravní averze byla prokázána jak u bezobratlých živočichů, tak i u obratlovců. Potravní averze nebyla prokázána u obojživelníků.
Taste aversion conditioning is a specific type of associative learning. Long delay between conditioned and unconditioned stimulus is the main difference from classical learning. Trace conditioning is the most common type of conditioning, used in this type of learning. Conditioned stimulus is followed by unconditioned stimulus. Taste aversion is usually formed after one trial conditioning. Unconditioned stimulus may be nausea caused by a variety of chemicals. As an unconditioned stimulus may also be used nausea caused by radiation, forced or voluntary movement, rotation, ... The most commonly used unconditioned stimulus is lithium chloride. Food aversion was demonstrated in both invertebrates and vertebrates. Food aversion has not been demonstrated in amphibians.