Výživa hemodialyzovaných pacientů
Nutrition of hemodialysis patients
bachelor thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/76575Identifiers
Study Information System: 154913
Collections
- Kvalifikační práce [1148]
Author
Advisor
Referee
Pánková, Jitka
Faculty / Institute
Faculty of Medicine in Hradec Králové
Discipline
General Nurse
Department
Department of Social Medicine
Date of defense
30. 10. 2015
Publisher
Univerzita Karlova, Lékařská fakulta v Hradci KrálovéLanguage
Czech
Grade
Excellent
77 ANOTACE Autor: Kateřina Andrýsová Název instituce: Ústav sociálního lékařství LF v Hradci Králové Název práce: Výživa hemodialyzovaných pacientů Vedoucí práce: Mgr. Michaela Votroubková Počet stran: 78 Počet příloh: 14 Rok obhajoby: 2015 Klíčová slova: Chronické ledvinné selhání, hemodialýza, dietoterapie, restrikce tekutin, nutrienty. Bakalářská práce se zabývá výživou pacientů v chronickémhemodialyzačním programu. Teoretická část zmiňuje anatomii a význam ledvin, selhání ledvin a metody náhrady jejich funkce. Popisuje specifika a důležitost dietoterapie, základní nutrienty, dietní doporučenía následky nedodržování výživových zásad (malnutrice). Výzkumná část byla provedena formou dotazníkového šetření u 63 respondentů - 36 mužů a 27 žen. Dotazník byl ze 2/3 koncipován jako test znalostí. Vyhodnocení proběhlo v podobě koláčových grafů a v případě otevřené otázky byly údaje zaneseny do tabulky. Výzkum přinesl odpovědi na 1 stanovený cíl a 6 hypotéz.
78 ANNOTATION Author: Kateřina Andrýsová Institution: Charles University in Prague, FacultyofMedicine in Hradec Králové, Department ofSocialMedicine, Department ofNursing Title: NUTRITION OF HAEMODIALYSIS PATIENTS Supervisor: Mgr. Michaela Votroubková Numberofpages: 78 Numberofattachments: 14 Year defense: 2015 Keywords: Chronickidneydisease,haemodialysis, dietotherapy, fluid restriction, nutrients. Thisbachelor thesis dealswithpatient'snutrition in chronicallyhaemodialysisprogramm. Theoretical part mentions anatomy and importanceofkidney, kidneyfailure and methodsofreplacementofkidney'sfunctions. Itdescribesspecifics and importanceofdietotherapy, basic nutrients, dietsrecommendations and resultsofviolationofnutritionrules (malnutrice). Exploratory part was made in formof questionnaire by 63 respondents - 36 men and 27 women. Questuinnairewasdrawn as knowledge test. Evaluationwas made in formofpie chart and in caseof open question, thereis a chart createdfromtheanswers. Researchbroughtanswer to 1 establishedgoal - to findouthemodialysispatient'sknowledgeaboutnutritionrules and 6 hypothesis.