Srovnání potravinové problematiky Německa a okupovaných území Protektorátu Čechy a Morava a Polska (1939 - 1945)
Comparison of the food problem in Germany and in occupied territories of Protectorate of Bohemia and Moravia and Poland (1939 - 1945)
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/62400Identifikátory
SIS: 142905
Kolekce
- Kvalifikační práce [17632]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Vykoukal, Jiří
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Mezinárodní teritoriální studia
Katedra / ústav / klinika
Institut mezinárodních studií
Datum obhajoby
16. 6. 2014
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
Německo, potraviny, zásobování, politika, Protektorát Čechy a Morava, Polsko, hospodářství, druhá světová válka, okupaceKlíčová slova (anglicky)
Germany, food, supply, food policy, Protectorate Bohemia and Moravia, Poland, economy, World War II, occupationZajištění zásobování základními potravinami bylo pro válečné Německo strategicky důležité. Nacistický režim potřeboval udržet vysokou úroveň zásobování nejen vlastních civilních obyvatel, ale i bezpečnostních a vojenských složek. Německé zemědělství však nikdy nedokázalo vyprodukovat dostatek potravin. Válečná situace tak vedla k expanzi a získávání nových zdrojů pro zásobování Německa. Tato bakalářská práce se snaží zjistit, jakou roli hrály potraviny v rámci celkové koncepce ovládnutí jednotlivých území Evropy. Zkoumá, jak velký vliv na utváření potravinové politiky nacistického Německa měly hlavní instituce a osobnosti zemědělského sektoru. Pomocí srovnání situace na okupovaných územích Protektorátu Čechy a Morava a Polska se pak snaží objasnit, podle jakých podmínek byly zemědělské produkty a potraviny z okupovaných území získávány.
It was of strategically very importance for Germany to secure food supply. The Nazi-regime needed to gather a high level of supplies for the civil population as well as for the security and military troops. German agriculture, however, was not able to produce enough food to secure this supply. War situation led to an expansion in order to acquire new sources of food for Germany. This bachelor thesis wants to find out, which role the food supply was playing within the general concept of conquest of the areas of Europe. This work examines the main institutions and protagonists in the food sector and their influence on the food policy of Nazi- Germany. With the help of comparison of the situation on the occupied territory of the Protectorate Bohemia and Moravia and the occupied territories of Poland, it determines the conditions of getting agricultural products and food.