Show simple item record

Comparison of the food problem in Germany and in occupied territories of Protectorate of Bohemia and Moravia and Poland (1939 - 1945)
dc.contributor.advisorJanura, Lukáš
dc.creatorKřížková, Veronika
dc.date.accessioned2020-08-21T15:09:27Z
dc.date.available2020-08-21T15:09:27Z
dc.date.issued2014
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/62400
dc.description.abstractIt was of strategically very importance for Germany to secure food supply. The Nazi-regime needed to gather a high level of supplies for the civil population as well as for the security and military troops. German agriculture, however, was not able to produce enough food to secure this supply. War situation led to an expansion in order to acquire new sources of food for Germany. This bachelor thesis wants to find out, which role the food supply was playing within the general concept of conquest of the areas of Europe. This work examines the main institutions and protagonists in the food sector and their influence on the food policy of Nazi- Germany. With the help of comparison of the situation on the occupied territory of the Protectorate Bohemia and Moravia and the occupied territories of Poland, it determines the conditions of getting agricultural products and food.en_US
dc.description.abstractZajištění zásobování základními potravinami bylo pro válečné Německo strategicky důležité. Nacistický režim potřeboval udržet vysokou úroveň zásobování nejen vlastních civilních obyvatel, ale i bezpečnostních a vojenských složek. Německé zemědělství však nikdy nedokázalo vyprodukovat dostatek potravin. Válečná situace tak vedla k expanzi a získávání nových zdrojů pro zásobování Německa. Tato bakalářská práce se snaží zjistit, jakou roli hrály potraviny v rámci celkové koncepce ovládnutí jednotlivých území Evropy. Zkoumá, jak velký vliv na utváření potravinové politiky nacistického Německa měly hlavní instituce a osobnosti zemědělského sektoru. Pomocí srovnání situace na okupovaných územích Protektorátu Čechy a Morava a Polska se pak snaží objasnit, podle jakých podmínek byly zemědělské produkty a potraviny z okupovaných území získávány.cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectNěmeckocs_CZ
dc.subjectpotravinycs_CZ
dc.subjectzásobovánícs_CZ
dc.subjectpolitikacs_CZ
dc.subjectProtektorát Čechy a Moravacs_CZ
dc.subjectPolskocs_CZ
dc.subjecthospodářstvícs_CZ
dc.subjectdruhá světová válkacs_CZ
dc.subjectokupacecs_CZ
dc.subjectGermanyen_US
dc.subjectfooden_US
dc.subjectsupplyen_US
dc.subjectfood policyen_US
dc.subjectProtectorate Bohemia and Moraviaen_US
dc.subjectPolanden_US
dc.subjecteconomyen_US
dc.subjectWorld War IIen_US
dc.subjectoccupationen_US
dc.titleSrovnání potravinové problematiky Německa a okupovaných území Protektorátu Čechy a Morava a Polska (1939 - 1945)cs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2014
dcterms.dateAccepted2014-06-16
dc.description.departmentInstitute of International Studiesen_US
dc.description.departmentInstitut mezinárodních studiícs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.identifier.repId142905
dc.title.translatedComparison of the food problem in Germany and in occupied territories of Protectorate of Bohemia and Moravia and Poland (1939 - 1945)en_US
dc.contributor.refereeVykoukal, Jiří
dc.identifier.aleph001785388
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineInternational Area Studiesen_US
thesis.degree.disciplineMezinárodní teritoriální studiacs_CZ
thesis.degree.programInternational Area Studiesen_US
thesis.degree.programMezinárodní teritoriální studiacs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Institut mezinárodních studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Institute of International Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csMezinárodní teritoriální studiacs_CZ
uk.degree-discipline.enInternational Area Studiesen_US
uk.degree-program.csMezinárodní teritoriální studiacs_CZ
uk.degree-program.enInternational Area Studiesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csZajištění zásobování základními potravinami bylo pro válečné Německo strategicky důležité. Nacistický režim potřeboval udržet vysokou úroveň zásobování nejen vlastních civilních obyvatel, ale i bezpečnostních a vojenských složek. Německé zemědělství však nikdy nedokázalo vyprodukovat dostatek potravin. Válečná situace tak vedla k expanzi a získávání nových zdrojů pro zásobování Německa. Tato bakalářská práce se snaží zjistit, jakou roli hrály potraviny v rámci celkové koncepce ovládnutí jednotlivých území Evropy. Zkoumá, jak velký vliv na utváření potravinové politiky nacistického Německa měly hlavní instituce a osobnosti zemědělského sektoru. Pomocí srovnání situace na okupovaných územích Protektorátu Čechy a Morava a Polska se pak snaží objasnit, podle jakých podmínek byly zemědělské produkty a potraviny z okupovaných území získávány.cs_CZ
uk.abstract.enIt was of strategically very importance for Germany to secure food supply. The Nazi-regime needed to gather a high level of supplies for the civil population as well as for the security and military troops. German agriculture, however, was not able to produce enough food to secure this supply. War situation led to an expansion in order to acquire new sources of food for Germany. This bachelor thesis wants to find out, which role the food supply was playing within the general concept of conquest of the areas of Europe. This work examines the main institutions and protagonists in the food sector and their influence on the food policy of Nazi- Germany. With the help of comparison of the situation on the occupied territory of the Protectorate Bohemia and Moravia and the occupied territories of Poland, it determines the conditions of getting agricultural products and food.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Institut mezinárodních studiícs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV