dc.contributor.advisor | Havlíček, Jan | |
dc.creator | Dneboská, Tereza | |
dc.date.accessioned | 2020-08-19T11:54:32Z | |
dc.date.available | 2020-08-19T11:54:32Z | |
dc.date.issued | 2012 | |
dc.identifier.uri | http://hdl.handle.net/20.500.11956/57740 | |
dc.description.abstract | The main source of the human body odour is an axillary region. Human body odour is individually specific and results from genetic and environmental factors. Human body odour is an important sexual attractant for potential partners. It is influenced by environmental factors, such as an emotional state and health. Important environmental factors influencing human body odour are also eating habits. However, we know very little about how particular dietary components shape our body odour. Only the effect of red meat and garlic consumption have been tested. Here we tested the effect of caffeine (from usual source and guarana) and beta- carotene. In our three experiments we used a balanced within-subject experimental design. Volunteers donated twice their body odour: once after ingestion of the tested substance, second time in the control situation. Samples were then assessed for their attractiveness and intensity by group of women. Results showed that caffeine consumption may influence negatively attractiveness and intensity of human body odour. Guarana and beta-carotene did not show any significant results. These results partially confirmed that dietary factors influence the quality of the human body odour. This field should be further studied as a part of the environmental factors influencing human... | en_US |
dc.description.abstract | Hlavním zdrojem lidské tělesné vůně je oblast podpaží. Podpažní vůně je pro každého jedince specifická a je ovlivňována genetickými a environmentálními faktory. Tělesná vůně hraje důležitou roli v sexuální přitažlivosti potenciálních partnerů. Z vlivů prostředí se do tělesné vůně mohou promítat emoce, které jedinec právě prožívá a také informace o zdravotním stavu. Z faktorů prostředí mají na tělesnou vůni člověka významný vliv i stravovací návyky. Přesto není dosud příliš mnoho známo o efektu různých potravin a látek přijímaných ze stravy na tělesnou vůni, kromě vlivu červeného masa a česneku. Provedli jsme tři experimenty, ve kterých jsme se zaměřili na dvě látky: kofein a beta-karoten. Kofein byl zkoumán i ve formě guarany. Použili jsme vnitrosubjektový design experimentů. Dobrovolníci dvakrát darovali svou tělesnou vůni, jednou po požití testovaných látek a podruhé v kontrolní situaci. Skupina hodnotitelek poté hodnotila atraktivitu a intenzitu vůně těchto vzorků. Ukázalo se, že konzumace kofeinu má negativní vliv na atraktivitu a intenzitu tělesné vůně. U guarany a beta karotenu se účinek neprokázal Výsledky částěčně potvrdily, že efekt dietetických faktorů na kvalitu tělesné vůně nelze ve výzkumech tělesné vůně opomínat. Klíčová slova: tělesná vůně člověka; atraktivita; strava; kofein;... | cs_CZ |
dc.language | Čeština | cs_CZ |
dc.language.iso | cs_CZ | |
dc.publisher | Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií | cs_CZ |
dc.subject | tělesná vůně člověka | cs_CZ |
dc.subject | atraktivita | cs_CZ |
dc.subject | strava | cs_CZ |
dc.subject | kofein | cs_CZ |
dc.subject | guarana | cs_CZ |
dc.subject | beta-karoten | cs_CZ |
dc.subject | human body odour | en_US |
dc.subject | attractivity | en_US |
dc.subject | diet | en_US |
dc.subject | caffeine | en_US |
dc.subject | guarana | en_US |
dc.subject | beta-carotene | en_US |
dc.title | Environmentální faktory ovlivňující tělesnou vůni člověka | cs_CZ |
dc.type | diplomová práce | cs_CZ |
dcterms.created | 2012 | |
dcterms.dateAccepted | 2012-10-22 | |
dc.description.department | Department of General Anthropology | en_US |
dc.description.department | Katedra obecné antropologie | cs_CZ |
dc.description.faculty | Faculty of Humanities | en_US |
dc.description.faculty | Fakulta humanitních studií | cs_CZ |
dc.identifier.repId | 76777 | |
dc.title.translated | The Environmental Effects on Human Body Odour | en_US |
dc.contributor.referee | Martinec Nováková, Lenka | |
dc.identifier.aleph | 001530919 | |
thesis.degree.name | Mgr. | |
thesis.degree.level | navazující magisterské | cs_CZ |
thesis.degree.discipline | General Anthropology | en_US |
thesis.degree.discipline | Obecná antropologie - integrální studium člověka | cs_CZ |
thesis.degree.program | Humanitní studia | cs_CZ |
thesis.degree.program | Humanities | en_US |
uk.thesis.type | diplomová práce | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-cs | Fakulta humanitních studií::Katedra obecné antropologie | cs_CZ |
uk.taxonomy.organization-en | Faculty of Humanities::Department of General Anthropology | en_US |
uk.faculty-name.cs | Fakulta humanitních studií | cs_CZ |
uk.faculty-name.en | Faculty of Humanities | en_US |
uk.faculty-abbr.cs | FHS | cs_CZ |
uk.degree-discipline.cs | Obecná antropologie - integrální studium člověka | cs_CZ |
uk.degree-discipline.en | General Anthropology | en_US |
uk.degree-program.cs | Humanitní studia | cs_CZ |
uk.degree-program.en | Humanities | en_US |
thesis.grade.cs | Velmi dobře | cs_CZ |
thesis.grade.en | Very good | en_US |
uk.abstract.cs | Hlavním zdrojem lidské tělesné vůně je oblast podpaží. Podpažní vůně je pro každého jedince specifická a je ovlivňována genetickými a environmentálními faktory. Tělesná vůně hraje důležitou roli v sexuální přitažlivosti potenciálních partnerů. Z vlivů prostředí se do tělesné vůně mohou promítat emoce, které jedinec právě prožívá a také informace o zdravotním stavu. Z faktorů prostředí mají na tělesnou vůni člověka významný vliv i stravovací návyky. Přesto není dosud příliš mnoho známo o efektu různých potravin a látek přijímaných ze stravy na tělesnou vůni, kromě vlivu červeného masa a česneku. Provedli jsme tři experimenty, ve kterých jsme se zaměřili na dvě látky: kofein a beta-karoten. Kofein byl zkoumán i ve formě guarany. Použili jsme vnitrosubjektový design experimentů. Dobrovolníci dvakrát darovali svou tělesnou vůni, jednou po požití testovaných látek a podruhé v kontrolní situaci. Skupina hodnotitelek poté hodnotila atraktivitu a intenzitu vůně těchto vzorků. Ukázalo se, že konzumace kofeinu má negativní vliv na atraktivitu a intenzitu tělesné vůně. U guarany a beta karotenu se účinek neprokázal Výsledky částěčně potvrdily, že efekt dietetických faktorů na kvalitu tělesné vůně nelze ve výzkumech tělesné vůně opomínat. Klíčová slova: tělesná vůně člověka; atraktivita; strava; kofein;... | cs_CZ |
uk.abstract.en | The main source of the human body odour is an axillary region. Human body odour is individually specific and results from genetic and environmental factors. Human body odour is an important sexual attractant for potential partners. It is influenced by environmental factors, such as an emotional state and health. Important environmental factors influencing human body odour are also eating habits. However, we know very little about how particular dietary components shape our body odour. Only the effect of red meat and garlic consumption have been tested. Here we tested the effect of caffeine (from usual source and guarana) and beta- carotene. In our three experiments we used a balanced within-subject experimental design. Volunteers donated twice their body odour: once after ingestion of the tested substance, second time in the control situation. Samples were then assessed for their attractiveness and intensity by group of women. Results showed that caffeine consumption may influence negatively attractiveness and intensity of human body odour. Guarana and beta-carotene did not show any significant results. These results partially confirmed that dietary factors influence the quality of the human body odour. This field should be further studied as a part of the environmental factors influencing human... | en_US |
uk.file-availability | V | |
uk.grantor | Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra obecné antropologie | cs_CZ |
thesis.grade.code | 2 | |
uk.publication-place | Praha | cs_CZ |
dc.identifier.lisID | 990015309190106986 | |