Zobrazit minimální záznam

The Environmental Effects on Human Body Odour
dc.contributor.advisorHavlíček, Jan
dc.creatorDneboská, Tereza
dc.date.accessioned2020-08-19T11:54:32Z
dc.date.available2020-08-19T11:54:32Z
dc.date.issued2012
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/57740
dc.description.abstractThe main source of the human body odour is an axillary region. Human body odour is individually specific and results from genetic and environmental factors. Human body odour is an important sexual attractant for potential partners. It is influenced by environmental factors, such as an emotional state and health. Important environmental factors influencing human body odour are also eating habits. However, we know very little about how particular dietary components shape our body odour. Only the effect of red meat and garlic consumption have been tested. Here we tested the effect of caffeine (from usual source and guarana) and beta- carotene. In our three experiments we used a balanced within-subject experimental design. Volunteers donated twice their body odour: once after ingestion of the tested substance, second time in the control situation. Samples were then assessed for their attractiveness and intensity by group of women. Results showed that caffeine consumption may influence negatively attractiveness and intensity of human body odour. Guarana and beta-carotene did not show any significant results. These results partially confirmed that dietary factors influence the quality of the human body odour. This field should be further studied as a part of the environmental factors influencing human...en_US
dc.description.abstractHlavním zdrojem lidské tělesné vůně je oblast podpaží. Podpažní vůně je pro každého jedince specifická a je ovlivňována genetickými a environmentálními faktory. Tělesná vůně hraje důležitou roli v sexuální přitažlivosti potenciálních partnerů. Z vlivů prostředí se do tělesné vůně mohou promítat emoce, které jedinec právě prožívá a také informace o zdravotním stavu. Z faktorů prostředí mají na tělesnou vůni člověka významný vliv i stravovací návyky. Přesto není dosud příliš mnoho známo o efektu různých potravin a látek přijímaných ze stravy na tělesnou vůni, kromě vlivu červeného masa a česneku. Provedli jsme tři experimenty, ve kterých jsme se zaměřili na dvě látky: kofein a beta-karoten. Kofein byl zkoumán i ve formě guarany. Použili jsme vnitrosubjektový design experimentů. Dobrovolníci dvakrát darovali svou tělesnou vůni, jednou po požití testovaných látek a podruhé v kontrolní situaci. Skupina hodnotitelek poté hodnotila atraktivitu a intenzitu vůně těchto vzorků. Ukázalo se, že konzumace kofeinu má negativní vliv na atraktivitu a intenzitu tělesné vůně. U guarany a beta karotenu se účinek neprokázal Výsledky částěčně potvrdily, že efekt dietetických faktorů na kvalitu tělesné vůně nelze ve výzkumech tělesné vůně opomínat. Klíčová slova: tělesná vůně člověka; atraktivita; strava; kofein;...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studiícs_CZ
dc.subjecttělesná vůně člověkacs_CZ
dc.subjectatraktivitacs_CZ
dc.subjectstravacs_CZ
dc.subjectkofeincs_CZ
dc.subjectguaranacs_CZ
dc.subjectbeta-karotencs_CZ
dc.subjecthuman body odouren_US
dc.subjectattractivityen_US
dc.subjectdieten_US
dc.subjectcaffeineen_US
dc.subjectguaranaen_US
dc.subjectbeta-caroteneen_US
dc.titleEnvironmentální faktory ovlivňující tělesnou vůni člověkacs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2012
dcterms.dateAccepted2012-10-22
dc.description.departmentDepartment of General Anthropologyen_US
dc.description.departmentKatedra obecné antropologiecs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Humanitiesen_US
dc.description.facultyFakulta humanitních studiícs_CZ
dc.identifier.repId76777
dc.title.translatedThe Environmental Effects on Human Body Odouren_US
dc.contributor.refereeMartinec Nováková, Lenka
dc.identifier.aleph001530919
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineGeneral Anthropologyen_US
thesis.degree.disciplineObecná antropologie - integrální studium člověkacs_CZ
thesis.degree.programHumanitní studiacs_CZ
thesis.degree.programHumanitiesen_US
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta humanitních studií::Katedra obecné antropologiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Humanities::Department of General Anthropologyen_US
uk.faculty-name.csFakulta humanitních studiícs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Humanitiesen_US
uk.faculty-abbr.csFHScs_CZ
uk.degree-discipline.csObecná antropologie - integrální studium člověkacs_CZ
uk.degree-discipline.enGeneral Anthropologyen_US
uk.degree-program.csHumanitní studiacs_CZ
uk.degree-program.enHumanitiesen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csHlavním zdrojem lidské tělesné vůně je oblast podpaží. Podpažní vůně je pro každého jedince specifická a je ovlivňována genetickými a environmentálními faktory. Tělesná vůně hraje důležitou roli v sexuální přitažlivosti potenciálních partnerů. Z vlivů prostředí se do tělesné vůně mohou promítat emoce, které jedinec právě prožívá a také informace o zdravotním stavu. Z faktorů prostředí mají na tělesnou vůni člověka významný vliv i stravovací návyky. Přesto není dosud příliš mnoho známo o efektu různých potravin a látek přijímaných ze stravy na tělesnou vůni, kromě vlivu červeného masa a česneku. Provedli jsme tři experimenty, ve kterých jsme se zaměřili na dvě látky: kofein a beta-karoten. Kofein byl zkoumán i ve formě guarany. Použili jsme vnitrosubjektový design experimentů. Dobrovolníci dvakrát darovali svou tělesnou vůni, jednou po požití testovaných látek a podruhé v kontrolní situaci. Skupina hodnotitelek poté hodnotila atraktivitu a intenzitu vůně těchto vzorků. Ukázalo se, že konzumace kofeinu má negativní vliv na atraktivitu a intenzitu tělesné vůně. U guarany a beta karotenu se účinek neprokázal Výsledky částěčně potvrdily, že efekt dietetických faktorů na kvalitu tělesné vůně nelze ve výzkumech tělesné vůně opomínat. Klíčová slova: tělesná vůně člověka; atraktivita; strava; kofein;...cs_CZ
uk.abstract.enThe main source of the human body odour is an axillary region. Human body odour is individually specific and results from genetic and environmental factors. Human body odour is an important sexual attractant for potential partners. It is influenced by environmental factors, such as an emotional state and health. Important environmental factors influencing human body odour are also eating habits. However, we know very little about how particular dietary components shape our body odour. Only the effect of red meat and garlic consumption have been tested. Here we tested the effect of caffeine (from usual source and guarana) and beta- carotene. In our three experiments we used a balanced within-subject experimental design. Volunteers donated twice their body odour: once after ingestion of the tested substance, second time in the control situation. Samples were then assessed for their attractiveness and intensity by group of women. Results showed that caffeine consumption may influence negatively attractiveness and intensity of human body odour. Guarana and beta-carotene did not show any significant results. These results partially confirmed that dietary factors influence the quality of the human body odour. This field should be further studied as a part of the environmental factors influencing human...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta humanitních studií, Katedra obecné antropologiecs_CZ
thesis.grade.code2
uk.publication-placePrahacs_CZ
dc.identifier.lisID990015309190106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV