Environmentální faktory ovlivňující tělesnou vůni člověka
The Environmental Effects on Human Body Odour
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/57740Identifiers
Study Information System: 76777
CU Caralogue: 990015309190106986
Collections
- Kvalifikační práce [6940]
Author
Advisor
Referee
Martinec Nováková, Lenka
Faculty / Institute
Faculty of Humanities
Discipline
General Anthropology
Department
Department of General Anthropology
Date of defense
22. 10. 2012
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta humanitních studiíLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
tělesná vůně člověka, atraktivita, strava, kofein, guarana, beta-karotenKeywords (English)
human body odour, attractivity, diet, caffeine, guarana, beta-caroteneHlavním zdrojem lidské tělesné vůně je oblast podpaží. Podpažní vůně je pro každého jedince specifická a je ovlivňována genetickými a environmentálními faktory. Tělesná vůně hraje důležitou roli v sexuální přitažlivosti potenciálních partnerů. Z vlivů prostředí se do tělesné vůně mohou promítat emoce, které jedinec právě prožívá a také informace o zdravotním stavu. Z faktorů prostředí mají na tělesnou vůni člověka významný vliv i stravovací návyky. Přesto není dosud příliš mnoho známo o efektu různých potravin a látek přijímaných ze stravy na tělesnou vůni, kromě vlivu červeného masa a česneku. Provedli jsme tři experimenty, ve kterých jsme se zaměřili na dvě látky: kofein a beta-karoten. Kofein byl zkoumán i ve formě guarany. Použili jsme vnitrosubjektový design experimentů. Dobrovolníci dvakrát darovali svou tělesnou vůni, jednou po požití testovaných látek a podruhé v kontrolní situaci. Skupina hodnotitelek poté hodnotila atraktivitu a intenzitu vůně těchto vzorků. Ukázalo se, že konzumace kofeinu má negativní vliv na atraktivitu a intenzitu tělesné vůně. U guarany a beta karotenu se účinek neprokázal Výsledky částěčně potvrdily, že efekt dietetických faktorů na kvalitu tělesné vůně nelze ve výzkumech tělesné vůně opomínat. Klíčová slova: tělesná vůně člověka; atraktivita; strava; kofein;...
The main source of the human body odour is an axillary region. Human body odour is individually specific and results from genetic and environmental factors. Human body odour is an important sexual attractant for potential partners. It is influenced by environmental factors, such as an emotional state and health. Important environmental factors influencing human body odour are also eating habits. However, we know very little about how particular dietary components shape our body odour. Only the effect of red meat and garlic consumption have been tested. Here we tested the effect of caffeine (from usual source and guarana) and beta- carotene. In our three experiments we used a balanced within-subject experimental design. Volunteers donated twice their body odour: once after ingestion of the tested substance, second time in the control situation. Samples were then assessed for their attractiveness and intensity by group of women. Results showed that caffeine consumption may influence negatively attractiveness and intensity of human body odour. Guarana and beta-carotene did not show any significant results. These results partially confirmed that dietary factors influence the quality of the human body odour. This field should be further studied as a part of the environmental factors influencing human...