Organická chemie v experimentech
Organic Chemistry in Experiments
diploma thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/55639Identifiers
Study Information System: 66583
CU Caralogue: 990016278520106986
Collections
- Kvalifikační práce [20864]
Author
Advisor
Referee
Šulcová, Renata
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Teaching of Chemistry for Secondary Schools - Teaching of Biology for Secondary Schools
Department
Department of teaching and Didactics of Chemistry
Date of defense
17. 9. 2013
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Very good
Keywords (Czech)
molekulární gastronomie, výuka chemie, chemické pokusy, ovocný kaviár, mozzarellové ravioly, pokusy s vajíčkem, zmrzlina, tekutý dusíkKeywords (English)
molecular gastronomy, chemical education, chemical experiments, fruit caviar, mozzarella ravioli, experiments with eggs, ice cream, liquid nitrogenDiplomová práce se zabývá zpracováním v dnešní době bouřlivě se rozvíjejícího kulinářského směru - molekulární gastronomií a využitím těchto poznatků při výuce chemie na základních i středních školách formou pokusů. Všechny pokusy byly ověřeny a provedeny v domácím prostředí, zdokumentovány a vysvětleny.
The thesis deals with molecular gastronomy as an expanding culinary direction and is focused on the use in chemistry teaching in primary and secondary education. There are described home experiments which were verified, documented and explained.