Zobrazit minimální záznam

GM crops and the third world
dc.contributor.advisorOpatrný, Zdeněk
dc.creatorAndrová, Julie
dc.date.accessioned2021-03-25T17:51:17Z
dc.date.available2021-03-25T17:51:17Z
dc.date.issued2011
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/50411
dc.description.abstractObyvatelé zemí třetího světa se musí vypořádávat s problémy, jako jsou populační exploze, podvýživa, chudoba a nemocnost. Tzv. Zelená revoluce zachránila miliony lidí před hladem prostřednictvím zavádění speciálně vyšlechtěných odrůd obilovin v kombinaci s minerálním hnojením. Budoucnost pro rozvojové země by mohl představovat přechod od Zelené revoluce ke Genetické revoluci, která spočívá v zavádění transgenních plodin připravených pomocí metod genového inženýrství. Práce se zabývá problematikou transgenních plodin v rozvojových zemích. První část je věnována problémům třetího světa, druhá část transgenním plodinám, a to konkrétně postupu přípravy těchto plodin, jejich současnému i potenciálnímu využití v rozvojových zemích a potenciálním rizikům. Třetí část zahrnuje analýzu Rámcového vzdělávacího programu pro gymnázia a vybraných učebnic.cs_CZ
dc.description.abstractThe inhabitants of the Third World have to deal with problems such as population explosion, undernourishment, poverty and morbidity. The Green Revolution saved millions of people from hunger through the introduction of specially bred varieties of cereal in combination with mineral fertilization. The transition from the Green Revolution to the Genetic Revolution, which consists in the introduction of transgenic crops prepared using genetic engineering techniques, could represent the future for developing countries. The work deals with the issue of transgenic crops in developing countries. The first part deals with problems of the Third World, the second part with transgenic crops, specifically the preparation process of these crops, their present and potential use in developing countries and potential risks. The third part includes analysis of the Framework Education Programme for Secondary General Education and analysis of selected textbooks.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.subjectundernourishmenten_US
dc.subjectpovertyen_US
dc.subjectmorbidityen_US
dc.subjecttransgenic cropsen_US
dc.subjectgenetic engineeringen_US
dc.subjectdeveloping countriesen_US
dc.subjectFramework Education Programmeen_US
dc.subjecttextbooksen_US
dc.subjectpodvýživacs_CZ
dc.subjectchudobacs_CZ
dc.subjectnemocnostcs_CZ
dc.subjecttransgenní plodinycs_CZ
dc.subjectgenové inženýrstvícs_CZ
dc.subjectrozvojové zeměcs_CZ
dc.subjectRámcový vzdělávací programcs_CZ
dc.subjectučebnicecs_CZ
dc.titleTransgenní plodiny a třetí svět - aktualizace gymnaziálního učiva biologiecs_CZ
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2011
dcterms.dateAccepted2011-09-12
dc.description.departmentKatedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Experimental Plant Biologyen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.identifier.repId80042
dc.title.translatedGM crops and the third worlden_US
dc.contributor.refereeLhotáková, Zuzana
dc.identifier.aleph001391359
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineChemistry Oriented at Education - Biology Oriented at Educationen_US
thesis.degree.disciplineChemie se zaměřením na vzdělávání - Biologie se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
thesis.degree.programChemiecs_CZ
thesis.degree.programChemistryen_US
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Experimental Plant Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csChemie se zaměřením na vzdělávání - Biologie se zaměřením na vzdělávánícs_CZ
uk.degree-discipline.enChemistry Oriented at Education - Biology Oriented at Educationen_US
uk.degree-program.csChemiecs_CZ
uk.degree-program.enChemistryen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csObyvatelé zemí třetího světa se musí vypořádávat s problémy, jako jsou populační exploze, podvýživa, chudoba a nemocnost. Tzv. Zelená revoluce zachránila miliony lidí před hladem prostřednictvím zavádění speciálně vyšlechtěných odrůd obilovin v kombinaci s minerálním hnojením. Budoucnost pro rozvojové země by mohl představovat přechod od Zelené revoluce ke Genetické revoluci, která spočívá v zavádění transgenních plodin připravených pomocí metod genového inženýrství. Práce se zabývá problematikou transgenních plodin v rozvojových zemích. První část je věnována problémům třetího světa, druhá část transgenním plodinám, a to konkrétně postupu přípravy těchto plodin, jejich současnému i potenciálnímu využití v rozvojových zemích a potenciálním rizikům. Třetí část zahrnuje analýzu Rámcového vzdělávacího programu pro gymnázia a vybraných učebnic.cs_CZ
uk.abstract.enThe inhabitants of the Third World have to deal with problems such as population explosion, undernourishment, poverty and morbidity. The Green Revolution saved millions of people from hunger through the introduction of specially bred varieties of cereal in combination with mineral fertilization. The transition from the Green Revolution to the Genetic Revolution, which consists in the introduction of transgenic crops prepared using genetic engineering techniques, could represent the future for developing countries. The work deals with the issue of transgenic crops in developing countries. The first part deals with problems of the Third World, the second part with transgenic crops, specifically the preparation process of these crops, their present and potential use in developing countries and potential risks. The third part includes analysis of the Framework Education Programme for Secondary General Education and analysis of selected textbooks.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantČížková, Věra
dc.contributor.consultantAlbrechtová, Jana
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO
dc.identifier.lisID990013913590106986


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV