Transgenní plodiny a třetí svět - aktualizace gymnaziálního učiva biologie
GM crops and the third world
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/50411Identifikátory
SIS: 80042
Kolekce
- Kvalifikační práce [19614]
Autor
Vedoucí práce
Konzultant práce
Čížková, Věra
Albrechtová, Jana
Oponent práce
Lhotáková, Zuzana
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Chemie se zaměřením na vzdělávání - Biologie se zaměřením na vzdělávání
Katedra / ústav / klinika
Katedra experimentální biologie rostlin
Datum obhajoby
12. 9. 2011
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
podvýživa, chudoba, nemocnost, transgenní plodiny, genové inženýrství, rozvojové země, Rámcový vzdělávací program, učebniceKlíčová slova (anglicky)
undernourishment, poverty, morbidity, transgenic crops, genetic engineering, developing countries, Framework Education Programme, textbooksObyvatelé zemí třetího světa se musí vypořádávat s problémy, jako jsou populační exploze, podvýživa, chudoba a nemocnost. Tzv. Zelená revoluce zachránila miliony lidí před hladem prostřednictvím zavádění speciálně vyšlechtěných odrůd obilovin v kombinaci s minerálním hnojením. Budoucnost pro rozvojové země by mohl představovat přechod od Zelené revoluce ke Genetické revoluci, která spočívá v zavádění transgenních plodin připravených pomocí metod genového inženýrství. Práce se zabývá problematikou transgenních plodin v rozvojových zemích. První část je věnována problémům třetího světa, druhá část transgenním plodinám, a to konkrétně postupu přípravy těchto plodin, jejich současnému i potenciálnímu využití v rozvojových zemích a potenciálním rizikům. Třetí část zahrnuje analýzu Rámcového vzdělávacího programu pro gymnázia a vybraných učebnic.
The inhabitants of the Third World have to deal with problems such as population explosion, undernourishment, poverty and morbidity. The Green Revolution saved millions of people from hunger through the introduction of specially bred varieties of cereal in combination with mineral fertilization. The transition from the Green Revolution to the Genetic Revolution, which consists in the introduction of transgenic crops prepared using genetic engineering techniques, could represent the future for developing countries. The work deals with the issue of transgenic crops in developing countries. The first part deals with problems of the Third World, the second part with transgenic crops, specifically the preparation process of these crops, their present and potential use in developing countries and potential risks. The third part includes analysis of the Framework Education Programme for Secondary General Education and analysis of selected textbooks.