Celiakie v dětském věku a problém bezlepkové diety
Celiac Disease in Childhood and Problem of Gluten Free Diet
bachelor thesis (DEFENDED)

View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/44240Identifiers
Study Information System: 112022
Collections
- Kvalifikační práce [4588]
Author
Advisor
Referee
Szitanyi, Peter
Faculty / Institute
First Faculty of Medicine
Discipline
Nutritional Therapy
Department
Institute of Theory and Practice of Nursing First Faculty of Medicine Charles University in Prague
Date of defense
6. 6. 2012
Publisher
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
celiakie, gluten (lepek), bezlepková dietaKeywords (English)
celiac disease, gluten, gluten-free dietBAKALÁŘSKÉ PRÁCE V ČESKÉM JAZYCE Tato bakalářská práce se zabývá tématem Celiakie v dětském věku a problém bezlepkové diety. V teoretické části jsou popsány všeobecné poznatky o celiakii a bezlepkové dietě. Ve výzkumné části jsme zkoumali 2 problémy: dodržování bezlepkové diety (tzv. compliance) a změnu proporcionality po dodržování bezlepkové diety. K dispozici jsme měli soubor 100 dětí, u kterých jsme zjišťovali tyto 2 problémy. Zjistili jsme, že bezlepkovou dietu drží 83,8% dětí a pouze 16,2% ji nedodržuje. V časovém odstupu 5 let jsme zjistili, že dodržováním bezlepkové diety se proporcionalita mění k lepšímu. Průměrně se proporcionalita zvýšila o 14,196 percentilu. Výsledky jsou pozitivní, ale neměli bychom zapomínat na edukaci. Na motivaci a edukaci k držení bezlepkové diety by měl být kladen velký důraz z důvodu pozdějších případných komplikací. Klíčová slova: celiakie, gluten (lepek), bezlepková dieta
IN ENGLISH This thesis is dedicated to Celiac disease in childhood and problem of gluten- free diet. The theoretical part describes the general knowledge of celiac disease and gluten-free diet. In the research section we examine two main problems: compliance with a gluten-free diet and the change of the proportionality while following the gluten- free diet. We have investigated these two problems in a group of 100 children. We found out that 83,8% of children respected the diet and only 16,2% did not. In the 5-year interval we found out that if they follow a gluten-free diet, the proportionality is getting better. The average proportionality increased by 14,196 percentile. The results are positive, but we should not forget the education. The motivation and education to following the gluten-free diet should be given high priority, because of the later potential complications. Keywords: celiac disease, gluten, gluten-free diet