Celiakie v dětském věku a problém bezlepkové diety
Celiac Disease in Childhood and Problem of Gluten Free Diet
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/44240Identifikátory
SIS: 112022
Kolekce
- Kvalifikační práce [4311]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Szitanyi, Peter
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční terapeut
Katedra / ústav / klinika
Ústav teorie a praxe ošetřovatelství 1. LF UK v Praze
Datum obhajoby
6. 6. 2012
Nakladatel
Univerzita Karlova. 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Výborně
Klíčová slova (česky)
celiakie, gluten (lepek), bezlepková dietaKlíčová slova (anglicky)
celiac disease, gluten, gluten-free dietBAKALÁŘSKÉ PRÁCE V ČESKÉM JAZYCE Tato bakalářská práce se zabývá tématem Celiakie v dětském věku a problém bezlepkové diety. V teoretické části jsou popsány všeobecné poznatky o celiakii a bezlepkové dietě. Ve výzkumné části jsme zkoumali 2 problémy: dodržování bezlepkové diety (tzv. compliance) a změnu proporcionality po dodržování bezlepkové diety. K dispozici jsme měli soubor 100 dětí, u kterých jsme zjišťovali tyto 2 problémy. Zjistili jsme, že bezlepkovou dietu drží 83,8% dětí a pouze 16,2% ji nedodržuje. V časovém odstupu 5 let jsme zjistili, že dodržováním bezlepkové diety se proporcionalita mění k lepšímu. Průměrně se proporcionalita zvýšila o 14,196 percentilu. Výsledky jsou pozitivní, ale neměli bychom zapomínat na edukaci. Na motivaci a edukaci k držení bezlepkové diety by měl být kladen velký důraz z důvodu pozdějších případných komplikací. Klíčová slova: celiakie, gluten (lepek), bezlepková dieta
IN ENGLISH This thesis is dedicated to Celiac disease in childhood and problem of gluten- free diet. The theoretical part describes the general knowledge of celiac disease and gluten-free diet. In the research section we examine two main problems: compliance with a gluten-free diet and the change of the proportionality while following the gluten- free diet. We have investigated these two problems in a group of 100 children. We found out that 83,8% of children respected the diet and only 16,2% did not. In the 5-year interval we found out that if they follow a gluten-free diet, the proportionality is getting better. The average proportionality increased by 14,196 percentile. The results are positive, but we should not forget the education. The motivation and education to following the gluten-free diet should be given high priority, because of the later potential complications. Keywords: celiac disease, gluten, gluten-free diet