Trends and Patterns of Meat Consumption in The European Union
Trendy a vzorce ve spotřebě masa v EU
bakalářská práce (NEOBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126505Identifikátory
SIS: 226345
Kolekce
- Kvalifikační práce [18149]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Ehrenbergerová, Dominika
Fakulta / součást
Fakulta sociálních věd
Obor
Ekonomie a finance
Katedra / ústav / klinika
Institut ekonomických studií
Datum obhajoby
8. 6. 2021
Nakladatel
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědJazyk
Angličtina
Známka
Neprospěl/a
Klíčová slova (česky)
Maso, Hovězí maso, Drůbeží maso, Vepřové maso, Poptávka po mase, Panelováanalýza datKlíčová slova (anglicky)
Meat, Bovine meat, Poultry meat, Pig meat, demand of meat, panel data analysisCílem této práce je prozkoumat spotřebu masa v Evropské Unii a pokusit se zmapovat její vzorce a trendy. Využijeme strukturu panelových dat a použijeme vlastní panelový data set k řádnému ověření a kvantifikaci vztahu makroekonomických, mikroekonomických a pro jednotlivé země specifických proměnných s roční spotřebou masa na obyvatele. Zkoumali jsme spotřebu masa v členských zemích Evropské unie pro rok 2018, přičemž jsme využili data z let 2000 až 2018. Všechna data v naší práci jsou roční a agregovaná na úrovni jednotlivých členských zemí Evropské unie. K dosažení statisticky významných výsledků jsme použili standartní nástroje pro panelovou analýzu, dospěli jsme k závěru, že individuální sklon ke konzumaci masa se mezi zeměmi Evropské unie liší a našli jsme důkazy naznačující, že urbanizace a míra zapojení pracovní síly významně ovlivňují spotřebu masa.
The goal of this thesis is to research the consumption of meat in the European Union and to look for trends and patterns regarding it's consumption. We will take advantage of the panel data structure and use our own balanced panel data set to properly verify and quantify the relationship of macroeconomic, microeconomic, and country specific variables with annual meat consumption per capita. We used data covering the consumption of meat in the European Union member countries in the year of 2018, with data ranging from 2000 to 2018. All data in our thesis are annual and aggregated at the level of single European Union member countries. We used standard panel data analysis tools to reach statistically significant results and concluded that individual propensity to consume meat varies between countries of the European Union and found evidence suggesting that urbanization and labour force participation impact meat consumption significantly.