Reakce na opakované působení vybraných abiotických stresových faktorů u dvou poddruhů olivovníku evropského
Response to repeated exposure to selected abiotic stress factors in two subspecies of olive
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/126178Identifiers
Study Information System: 209257
Collections
- Kvalifikační práce [20130]
Author
Advisor
Consultant
Lipavská, Helena
Referee
Prášil, Ilja
Faculty / Institute
Faculty of Science
Discipline
Experimental Plant Biology
Department
Department of Experimental Plant Biology
Date of defense
26. 5. 2021
Publisher
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaLanguage
Czech
Grade
Excellent
Olivovník evropský (Olea europaea L.) patří mezi nejstarší kulturní plodiny světa, jde o dlouhověký strom schopný snášet vysoké teploty za omezeného přísunu vody, zhoršené půdní poměry, ale také teploty pod bodem mrazu během zimního období. Práce je zaměřena na charakterizaci stresové odpovědi olivovníku evropského vůči vybraným stresovým faktorům (nedostatek vody, zasolení, chlad) na úrovni vybraných antioxidačních systémů a snaží se zodpovědět otázku, zda se charakter těchto odpovědí mění v případě opakovaného působení stresového faktoru. Významnou složkou stresové odpovědi je u řady rostlin změna sacharidové bilance zahrnující jak změny celkového obsahu sacharidů, tak jejich spektra. Vzhledem k potenciálu rozpustných sacharidů zhášet volné radikály a bohatosti sacharidového spektra olivovníku je zvláštní pozornost věnována studiu akumulace jednotlivých skupin sacharidů s ochranným potenciálem. Optimalizovali experimentální kultivační podmínky kultivace in vitro pro dva poddruhy olivovníku - kulturní (kultivar Picual) a planý (ssp. laperrinei). Nepodařilo se nalézt podmínky zajišťující uspokojivý růst fotoautotrofní kultury. V experimentech simulujících nedostupnost vody přidáním PEG do kultivačního média jsme opakovaně ověřili, že použití PEG 4000 a 6000 má v našem experimentálním designu silně...
Olive tree (Olea europaea L.) is one of the world's oldest domesticated crops, a long-living tree capable to of withstand periods of high temperatures with limited water supply, deteriorated soil conditions, but also exposure to freezing temperatures during winters. The work is focused on the characterization of stress responses of olives to selected stress factors (drought, salinity, cold) at the level of antioxidant systems and aims to answer the question whether the nature of these responses changes due to repeated exposure to the stress factor. In many plants, an important component of the stress response is the adaptation of carbohydrate balance, including changes in the total carbohydrate content as well as in their spectrum. Due to the potential of soluble carbohydrates to quench free radicals and due to the diversity of the olive carbohydrate spectrum, special attention has been paid to the study of accumulation of individual groups of carbohydrates with protective potential. We have optimized experimental in vitro cultivation conditions for two subspecies of olive tree - domesticated (Picual cultivar) and wild one (ssp. laperrinei). It was impossible to find conditions ensuring satisfactory growth of the photoautotrophic culture. In experiments simulating the water shortage by adding PEG...