Zobrazit minimální záznam

Response to repeated exposure to selected abiotic stress factors in two subspecies of olive
dc.contributor.advisorKonrádová, Hana
dc.creatorSkřivánek, Jakub
dc.date.accessioned2021-06-24T08:51:42Z
dc.date.available2021-06-24T08:51:42Z
dc.date.issued2021
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/126178
dc.description.abstractOlive tree (Olea europaea L.) is one of the world's oldest domesticated crops, a long-living tree capable to of withstand periods of high temperatures with limited water supply, deteriorated soil conditions, but also exposure to freezing temperatures during winters. The work is focused on the characterization of stress responses of olives to selected stress factors (drought, salinity, cold) at the level of antioxidant systems and aims to answer the question whether the nature of these responses changes due to repeated exposure to the stress factor. In many plants, an important component of the stress response is the adaptation of carbohydrate balance, including changes in the total carbohydrate content as well as in their spectrum. Due to the potential of soluble carbohydrates to quench free radicals and due to the diversity of the olive carbohydrate spectrum, special attention has been paid to the study of accumulation of individual groups of carbohydrates with protective potential. We have optimized experimental in vitro cultivation conditions for two subspecies of olive tree - domesticated (Picual cultivar) and wild one (ssp. laperrinei). It was impossible to find conditions ensuring satisfactory growth of the photoautotrophic culture. In experiments simulating the water shortage by adding PEG...en_US
dc.description.abstractOlivovník evropský (Olea europaea L.) patří mezi nejstarší kulturní plodiny světa, jde o dlouhověký strom schopný snášet vysoké teploty za omezeného přísunu vody, zhoršené půdní poměry, ale také teploty pod bodem mrazu během zimního období. Práce je zaměřena na charakterizaci stresové odpovědi olivovníku evropského vůči vybraným stresovým faktorům (nedostatek vody, zasolení, chlad) na úrovni vybraných antioxidačních systémů a snaží se zodpovědět otázku, zda se charakter těchto odpovědí mění v případě opakovaného působení stresového faktoru. Významnou složkou stresové odpovědi je u řady rostlin změna sacharidové bilance zahrnující jak změny celkového obsahu sacharidů, tak jejich spektra. Vzhledem k potenciálu rozpustných sacharidů zhášet volné radikály a bohatosti sacharidového spektra olivovníku je zvláštní pozornost věnována studiu akumulace jednotlivých skupin sacharidů s ochranným potenciálem. Optimalizovali experimentální kultivační podmínky kultivace in vitro pro dva poddruhy olivovníku - kulturní (kultivar Picual) a planý (ssp. laperrinei). Nepodařilo se nalézt podmínky zajišťující uspokojivý růst fotoautotrofní kultury. V experimentech simulujících nedostupnost vody přidáním PEG do kultivačního média jsme opakovaně ověřili, že použití PEG 4000 a 6000 má v našem experimentálním designu silně...cs_CZ
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleReakce na opakované působení vybraných abiotických stresových faktorů u dvou poddruhů olivovníku evropskéhocs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2021
dcterms.dateAccepted2021-05-26
dc.description.departmentDepartment of Experimental Plant Biologyen_US
dc.description.departmentKatedra experimentální biologie rostlincs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId209257
dc.title.translatedResponse to repeated exposure to selected abiotic stress factors in two subspecies of oliveen_US
dc.contributor.refereePrášil, Ilja
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineExperimentální biologie rostlincs_CZ
thesis.degree.disciplineExperimental Plant Biologyen_US
thesis.degree.programBiologyen_US
thesis.degree.programBiologiecs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Experimental Plant Biologyen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csExperimentální biologie rostlincs_CZ
uk.degree-discipline.enExperimental Plant Biologyen_US
uk.degree-program.csBiologiecs_CZ
uk.degree-program.enBiologyen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csOlivovník evropský (Olea europaea L.) patří mezi nejstarší kulturní plodiny světa, jde o dlouhověký strom schopný snášet vysoké teploty za omezeného přísunu vody, zhoršené půdní poměry, ale také teploty pod bodem mrazu během zimního období. Práce je zaměřena na charakterizaci stresové odpovědi olivovníku evropského vůči vybraným stresovým faktorům (nedostatek vody, zasolení, chlad) na úrovni vybraných antioxidačních systémů a snaží se zodpovědět otázku, zda se charakter těchto odpovědí mění v případě opakovaného působení stresového faktoru. Významnou složkou stresové odpovědi je u řady rostlin změna sacharidové bilance zahrnující jak změny celkového obsahu sacharidů, tak jejich spektra. Vzhledem k potenciálu rozpustných sacharidů zhášet volné radikály a bohatosti sacharidového spektra olivovníku je zvláštní pozornost věnována studiu akumulace jednotlivých skupin sacharidů s ochranným potenciálem. Optimalizovali experimentální kultivační podmínky kultivace in vitro pro dva poddruhy olivovníku - kulturní (kultivar Picual) a planý (ssp. laperrinei). Nepodařilo se nalézt podmínky zajišťující uspokojivý růst fotoautotrofní kultury. V experimentech simulujících nedostupnost vody přidáním PEG do kultivačního média jsme opakovaně ověřili, že použití PEG 4000 a 6000 má v našem experimentálním designu silně...cs_CZ
uk.abstract.enOlive tree (Olea europaea L.) is one of the world's oldest domesticated crops, a long-living tree capable to of withstand periods of high temperatures with limited water supply, deteriorated soil conditions, but also exposure to freezing temperatures during winters. The work is focused on the characterization of stress responses of olives to selected stress factors (drought, salinity, cold) at the level of antioxidant systems and aims to answer the question whether the nature of these responses changes due to repeated exposure to the stress factor. In many plants, an important component of the stress response is the adaptation of carbohydrate balance, including changes in the total carbohydrate content as well as in their spectrum. Due to the potential of soluble carbohydrates to quench free radicals and due to the diversity of the olive carbohydrate spectrum, special attention has been paid to the study of accumulation of individual groups of carbohydrates with protective potential. We have optimized experimental in vitro cultivation conditions for two subspecies of olive tree - domesticated (Picual cultivar) and wild one (ssp. laperrinei). It was impossible to find conditions ensuring satisfactory growth of the photoautotrophic culture. In experiments simulating the water shortage by adding PEG...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra experimentální biologie rostlincs_CZ
thesis.grade.code1
dc.contributor.consultantLipavská, Helena
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.thesis.defenceStatusO


Soubory tohoto záznamu

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

Tento záznam se objevuje v následujících sbírkách

Zobrazit minimální záznam


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV