Analýza diskurzu vybraných českých food blogů
Discourse Analysis of Selected Czech Food Blogs
diploma thesis (DEFENDED)
View/ Open
Permanent link
http://hdl.handle.net/20.500.11956/121689Identifiers
Study Information System: 202991
Collections
- Kvalifikační práce [18180]
Author
Advisor
Referee
Zábrodská, Kristina
Faculty / Institute
Faculty of Social Sciences
Discipline
Media Studies
Department
Department of Media Studies
Date of defense
22. 9. 2020
Publisher
Univerzita Karlova, Fakulta sociálních vědLanguage
Czech
Grade
Excellent
Keywords (Czech)
Food blog, Analýza diskurzu, lingvistická analýza, kulinářský diskurz, prostředky multimodální komunikaceKeywords (English)
Food blog, discourse analysis, linguistic analysis, culinary discourse, means of multimodal communicationDiplomová práce se zabývá charakteristikou diskurzu vybraných českých food blogů. Food blogy, které jsou zde považovány za součást mediálních obsahů, vykazují na jednu stranu společné rysy s ostatními kulinářskými diskurzy, na druhou stranu mají svá specifika, která jsou dána především jejich multimodální povahou. V teoretické části je proto představen kulinářský diskurz, stejně jako fenomén blogu, jehož vznik byl umožněn s nástupem internetu a webové služby. Práce následně představí stručnou historii food blogů a dosavadní zahraniční výzkumy, které se zabývaly charakteristikou jazyka food blogů. Kvalitativní analýza diskurzu, jež byla použita pro analýzu food blogů ve výzkumné části práce, se zaměřuje na společné jazykové i formální rysy food blogů, na diskurzy jednotlivých autorů i na nejčastěji se vyskytující témata, která food blogy obsahují. Výzkumný materiál byl zvolen na základě výsledků posledního konaného ročníku soutěže Food blog roku. Jedná se o příspěvky ze tří populárních českých food blogů, které byly na blozích publikovány v prvním pololetí roku 2019. Tyto příspěvky byly podrobeny hloubkové analýze, jejíž výsledky jsou v práci následně představeny.
The diploma thesis deals with the characteristics of the discourse of selected Czech food blogs. On the one hand the food blogs, which are considered here as part of the media content, have common features with other culinary discourses, on the other hand they have their specifics, which are given mainly by their multimodal nature. The theoretical part therefore introduces the culinary discourse, as well as the phenomenon of blogging, which was made possible with the advent of the Internet and web services. The thesis then presents a brief food blogs history and previous foreign research, that dealt with the characteristics of the food blogs language. Qualitative analysis of discourse, which was used for the food blogs analysis in the research part of the thesis, focuses on common language and formal features of food blogs, discourses of individual authors and the most common topics that food blogs contain. The research material was selected based on the results of the last year of the Food blog roku competition. These are contributions from three popular Czech food blogs, which were published on blogs in the first half of 2019. These contributions were subjected to an in-depth analysis, the results of which are subsequently presented in the thesis.