Show simple item record

Discourse Analysis of Selected Czech Food Blogs
dc.contributor.advisorKlabíková Rábová, Tereza
dc.creatorBlahnová, Barbora
dc.date.accessioned2020-10-13T10:16:08Z
dc.date.available2020-10-13T10:16:08Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/121689
dc.description.abstractDiplomová práce se zabývá charakteristikou diskurzu vybraných českých food blogů. Food blogy, které jsou zde považovány za součást mediálních obsahů, vykazují na jednu stranu společné rysy s ostatními kulinářskými diskurzy, na druhou stranu mají svá specifika, která jsou dána především jejich multimodální povahou. V teoretické části je proto představen kulinářský diskurz, stejně jako fenomén blogu, jehož vznik byl umožněn s nástupem internetu a webové služby. Práce následně představí stručnou historii food blogů a dosavadní zahraniční výzkumy, které se zabývaly charakteristikou jazyka food blogů. Kvalitativní analýza diskurzu, jež byla použita pro analýzu food blogů ve výzkumné části práce, se zaměřuje na společné jazykové i formální rysy food blogů, na diskurzy jednotlivých autorů i na nejčastěji se vyskytující témata, která food blogy obsahují. Výzkumný materiál byl zvolen na základě výsledků posledního konaného ročníku soutěže Food blog roku. Jedná se o příspěvky ze tří populárních českých food blogů, které byly na blozích publikovány v prvním pololetí roku 2019. Tyto příspěvky byly podrobeny hloubkové analýze, jejíž výsledky jsou v práci následně představeny.cs_CZ
dc.description.abstractThe diploma thesis deals with the characteristics of the discourse of selected Czech food blogs. On the one hand the food blogs, which are considered here as part of the media content, have common features with other culinary discourses, on the other hand they have their specifics, which are given mainly by their multimodal nature. The theoretical part therefore introduces the culinary discourse, as well as the phenomenon of blogging, which was made possible with the advent of the Internet and web services. The thesis then presents a brief food blogs history and previous foreign research, that dealt with the characteristics of the food blogs language. Qualitative analysis of discourse, which was used for the food blogs analysis in the research part of the thesis, focuses on common language and formal features of food blogs, discourses of individual authors and the most common topics that food blogs contain. The research material was selected based on the results of the last year of the Food blog roku competition. These are contributions from three popular Czech food blogs, which were published on blogs in the first half of 2019. These contributions were subjected to an in-depth analysis, the results of which are subsequently presented in the thesis.en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, Fakulta sociálních vědcs_CZ
dc.subjectFood blogcs_CZ
dc.subjectAnalýza diskurzucs_CZ
dc.subjectlingvistická analýzacs_CZ
dc.subjectkulinářský diskurzcs_CZ
dc.subjectprostředky multimodální komunikacecs_CZ
dc.subjectFood blogen_US
dc.subjectdiscourse analysisen_US
dc.subjectlinguistic analysisen_US
dc.subjectculinary discourseen_US
dc.subjectmeans of multimodal communicationen_US
dc.titleAnalýza diskurzu vybraných českých food blogůcs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-22
dc.description.departmentDepartment of Media Studiesen_US
dc.description.departmentKatedra mediálních studiícs_CZ
dc.description.facultyFakulta sociálních vědcs_CZ
dc.description.facultyFaculty of Social Sciencesen_US
dc.identifier.repId202991
dc.title.translatedDiscourse Analysis of Selected Czech Food Blogsen_US
dc.contributor.refereeZábrodská, Kristina
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineMediální studiacs_CZ
thesis.degree.disciplineMedia Studiesen_US
thesis.degree.programMedia and Communications Studiesen_US
thesis.degree.programMediální a komunikační studiacs_CZ
uk.thesis.typediplomová prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csFakulta sociálních věd::Katedra mediálních studiícs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Social Sciences::Department of Media Studiesen_US
uk.faculty-name.csFakulta sociálních vědcs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Social Sciencesen_US
uk.faculty-abbr.csFSVcs_CZ
uk.degree-discipline.csMediální studiacs_CZ
uk.degree-discipline.enMedia Studiesen_US
uk.degree-program.csMediální a komunikační studiacs_CZ
uk.degree-program.enMedia and Communications Studiesen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csDiplomová práce se zabývá charakteristikou diskurzu vybraných českých food blogů. Food blogy, které jsou zde považovány za součást mediálních obsahů, vykazují na jednu stranu společné rysy s ostatními kulinářskými diskurzy, na druhou stranu mají svá specifika, která jsou dána především jejich multimodální povahou. V teoretické části je proto představen kulinářský diskurz, stejně jako fenomén blogu, jehož vznik byl umožněn s nástupem internetu a webové služby. Práce následně představí stručnou historii food blogů a dosavadní zahraniční výzkumy, které se zabývaly charakteristikou jazyka food blogů. Kvalitativní analýza diskurzu, jež byla použita pro analýzu food blogů ve výzkumné části práce, se zaměřuje na společné jazykové i formální rysy food blogů, na diskurzy jednotlivých autorů i na nejčastěji se vyskytující témata, která food blogy obsahují. Výzkumný materiál byl zvolen na základě výsledků posledního konaného ročníku soutěže Food blog roku. Jedná se o příspěvky ze tří populárních českých food blogů, které byly na blozích publikovány v prvním pololetí roku 2019. Tyto příspěvky byly podrobeny hloubkové analýze, jejíž výsledky jsou v práci následně představeny.cs_CZ
uk.abstract.enThe diploma thesis deals with the characteristics of the discourse of selected Czech food blogs. On the one hand the food blogs, which are considered here as part of the media content, have common features with other culinary discourses, on the other hand they have their specifics, which are given mainly by their multimodal nature. The theoretical part therefore introduces the culinary discourse, as well as the phenomenon of blogging, which was made possible with the advent of the Internet and web services. The thesis then presents a brief food blogs history and previous foreign research, that dealt with the characteristics of the food blogs language. Qualitative analysis of discourse, which was used for the food blogs analysis in the research part of the thesis, focuses on common language and formal features of food blogs, discourses of individual authors and the most common topics that food blogs contain. The research material was selected based on the results of the last year of the Food blog roku competition. These are contributions from three popular Czech food blogs, which were published on blogs in the first half of 2019. These contributions were subjected to an in-depth analysis, the results of which are subsequently presented in the thesis.en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Fakulta sociálních věd, Katedra mediálních studiícs_CZ
thesis.grade.codeA
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV