Stanovenie medi v potravinových doplnkoch metódou AAS
Determination of Copper in Food Supplements by AAS
Stanovení mědi v potravinových doplňcích metodou AAS
bakalářská práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/120542Identifikátory
SIS: 203347
Kolekce
- Kvalifikační práce [19062]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Nováková, Eliška
Fakulta / součást
Přírodovědecká fakulta
Obor
Klinická a toxikologická analýza
Katedra / ústav / klinika
Katedra analytické chemie
Datum obhajoby
3. 9. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Přírodovědecká fakultaJazyk
Slovenština
Známka
Výborně
CZ Tato bakalářská práce se zabývá stanovením mědi v podobě měďnatých iontů ve zvolených potravinových doplňcích metodou atomové absorpční spektrometrie. Prvním krokem experimentu bylo nalezení optimálních podmínek měření pro parametry: výška paprsku nad hranou hořáku, horizontální poloha hořáku, průtoková rychlost paliva, úhel natočení hořáku a šířka spektrálního intervalu. Následně byla určena kalibrační závislost a vypočítané základní charakteristiky měření: opakovatelnost, citlivost, limit detekce (0,019 mg dm−3 ) a limit stanovitelnosti (0,065 mg dm−3 ) při poloze hořáku 0 ř. Pro výskyt prvků železa, manganu a sodíku ve vybraných potravinových doplňcích ve zvýšené koncentraci byly provedeny interferenční studie. Analyzované byly potravinové doplňky: Spektrum 50, Supradyn Energy Complex, Centrum od A až po železo, GS Extra Strong Multivitamin, Caltrate Plus, DAS Gesunde Plus A-Z Multispektrum a Calibrum 50 Plus. Vybrané vzorky byly převedeny do vodných roztoků třemi způsoby, a to rozkladem ve vodě za laboratorní teploty, v kyselině dusičné za laboratorní teploty a v kyselině dusičné za zvýšené teploty. Samotné stanovení mědi bylo provedeno pomocí spektrometru GBC 933 AA a výsledky statisticky zpracovány. Experimentální stanovené množství mědi bylo porovnáno s množstvím uvedeným výrobcem. Jako...
EN This bachelor thesis deals with the determination of copper in the form of copper ions in selected food supplements by atomic absorption spectrometry. The first step of the experiment was to find the optimal measurement conditions for the parameters: beam height above the burner edge, burner horizontal position, fuel flow rate, burner angle and spectral interval width. Subsequently, the calibration dependence was determined and the basic measurement characteristics were calculated: repeatability, sensitivity, limit of detection (0.019 mg dm−3 ) and limit of quantification (0.065 mg dm−3 ) at the burner position 0 ř. Interference studies were performed for the presence of iron, manganese and sodium elements in selected food supplements because of theirs increased concentrations. These selected food supplements were analysed: Spektrum 50, Supradyn Energy Complex, Center from A to iron, GS Extra Strong Multivitamin, Caltrate Plus, DAS Gesunde Plus, A-Z Multispektrum and Calibrum 50 Plus. Selected samples were converted to solutions using three procedures: decomposition in water at room temperature, decomposition in nitric acid at room temperature and decomposition in nitric acid at high temperature. The determination of copper itself was performed using a GBC 933 AA spectrometer and the results...