Show simple item record

Determination of Copper in Food Supplements by AAS
Stanovení mědi v potravinových doplňcích metodou AAS
dc.contributor.advisorHraníček, Jakub
dc.creatorHadbavníková, Alexandra
dc.date.accessioned2020-09-28T09:50:59Z
dc.date.available2020-09-28T09:50:59Z
dc.date.issued2020
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/120542
dc.description.abstractCZ Tato bakalářská práce se zabývá stanovením mědi v podobě měďnatých iontů ve zvolených potravinových doplňcích metodou atomové absorpční spektrometrie. Prvním krokem experimentu bylo nalezení optimálních podmínek měření pro parametry: výška paprsku nad hranou hořáku, horizontální poloha hořáku, průtoková rychlost paliva, úhel natočení hořáku a šířka spektrálního intervalu. Následně byla určena kalibrační závislost a vypočítané základní charakteristiky měření: opakovatelnost, citlivost, limit detekce (0,019 mg dm−3 ) a limit stanovitelnosti (0,065 mg dm−3 ) při poloze hořáku 0 ř. Pro výskyt prvků železa, manganu a sodíku ve vybraných potravinových doplňcích ve zvýšené koncentraci byly provedeny interferenční studie. Analyzované byly potravinové doplňky: Spektrum 50, Supradyn Energy Complex, Centrum od A až po železo, GS Extra Strong Multivitamin, Caltrate Plus, DAS Gesunde Plus A-Z Multispektrum a Calibrum 50 Plus. Vybrané vzorky byly převedeny do vodných roztoků třemi způsoby, a to rozkladem ve vodě za laboratorní teploty, v kyselině dusičné za laboratorní teploty a v kyselině dusičné za zvýšené teploty. Samotné stanovení mědi bylo provedeno pomocí spektrometru GBC 933 AA a výsledky statisticky zpracovány. Experimentální stanovené množství mědi bylo porovnáno s množstvím uvedeným výrobcem. Jako...cs_CZ
dc.description.abstractEN This bachelor thesis deals with the determination of copper in the form of copper ions in selected food supplements by atomic absorption spectrometry. The first step of the experiment was to find the optimal measurement conditions for the parameters: beam height above the burner edge, burner horizontal position, fuel flow rate, burner angle and spectral interval width. Subsequently, the calibration dependence was determined and the basic measurement characteristics were calculated: repeatability, sensitivity, limit of detection (0.019 mg dm−3 ) and limit of quantification (0.065 mg dm−3 ) at the burner position 0 ř. Interference studies were performed for the presence of iron, manganese and sodium elements in selected food supplements because of theirs increased concentrations. These selected food supplements were analysed: Spektrum 50, Supradyn Energy Complex, Center from A to iron, GS Extra Strong Multivitamin, Caltrate Plus, DAS Gesunde Plus, A-Z Multispektrum and Calibrum 50 Plus. Selected samples were converted to solutions using three procedures: decomposition in water at room temperature, decomposition in nitric acid at room temperature and decomposition in nitric acid at high temperature. The determination of copper itself was performed using a GBC 933 AA spectrometer and the results...en_US
dc.languageSlovenčinacs_CZ
dc.language.isosk_SK
dc.publisherUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakultacs_CZ
dc.titleStanovenie medi v potravinových doplnkoch metódou AASsk_SK
dc.typebakalářská prácecs_CZ
dcterms.created2020
dcterms.dateAccepted2020-09-03
dc.description.departmentKatedra analytické chemiecs_CZ
dc.description.departmentDepartment of Analytical Chemistryen_US
dc.description.facultyFaculty of Scienceen_US
dc.description.facultyPřírodovědecká fakultacs_CZ
dc.identifier.repId203347
dc.title.translatedDetermination of Copper in Food Supplements by AASen_US
dc.title.translatedStanovení mědi v potravinových doplňcích metodou AAScs_CZ
dc.contributor.refereeNováková, Eliška
thesis.degree.nameBc.
thesis.degree.levelbakalářskécs_CZ
thesis.degree.disciplineClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.disciplineKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
thesis.degree.programClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.degree.programKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.thesis.typebakalářská prácecs_CZ
uk.taxonomy.organization-csPřírodovědecká fakulta::Katedra analytické chemiecs_CZ
uk.taxonomy.organization-enFaculty of Science::Department of Analytical Chemistryen_US
uk.faculty-name.csPřírodovědecká fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFaculty of Scienceen_US
uk.faculty-abbr.csPřFcs_CZ
uk.degree-discipline.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-discipline.enClinical and Toxicological Analysisen_US
uk.degree-program.csKlinická a toxikologická analýzacs_CZ
uk.degree-program.enClinical and Toxicological Analysisen_US
thesis.grade.csVýborněcs_CZ
thesis.grade.enExcellenten_US
uk.abstract.csCZ Tato bakalářská práce se zabývá stanovením mědi v podobě měďnatých iontů ve zvolených potravinových doplňcích metodou atomové absorpční spektrometrie. Prvním krokem experimentu bylo nalezení optimálních podmínek měření pro parametry: výška paprsku nad hranou hořáku, horizontální poloha hořáku, průtoková rychlost paliva, úhel natočení hořáku a šířka spektrálního intervalu. Následně byla určena kalibrační závislost a vypočítané základní charakteristiky měření: opakovatelnost, citlivost, limit detekce (0,019 mg dm−3 ) a limit stanovitelnosti (0,065 mg dm−3 ) při poloze hořáku 0 ř. Pro výskyt prvků železa, manganu a sodíku ve vybraných potravinových doplňcích ve zvýšené koncentraci byly provedeny interferenční studie. Analyzované byly potravinové doplňky: Spektrum 50, Supradyn Energy Complex, Centrum od A až po železo, GS Extra Strong Multivitamin, Caltrate Plus, DAS Gesunde Plus A-Z Multispektrum a Calibrum 50 Plus. Vybrané vzorky byly převedeny do vodných roztoků třemi způsoby, a to rozkladem ve vodě za laboratorní teploty, v kyselině dusičné za laboratorní teploty a v kyselině dusičné za zvýšené teploty. Samotné stanovení mědi bylo provedeno pomocí spektrometru GBC 933 AA a výsledky statisticky zpracovány. Experimentální stanovené množství mědi bylo porovnáno s množstvím uvedeným výrobcem. Jako...cs_CZ
uk.abstract.enEN This bachelor thesis deals with the determination of copper in the form of copper ions in selected food supplements by atomic absorption spectrometry. The first step of the experiment was to find the optimal measurement conditions for the parameters: beam height above the burner edge, burner horizontal position, fuel flow rate, burner angle and spectral interval width. Subsequently, the calibration dependence was determined and the basic measurement characteristics were calculated: repeatability, sensitivity, limit of detection (0.019 mg dm−3 ) and limit of quantification (0.065 mg dm−3 ) at the burner position 0 ř. Interference studies were performed for the presence of iron, manganese and sodium elements in selected food supplements because of theirs increased concentrations. These selected food supplements were analysed: Spektrum 50, Supradyn Energy Complex, Center from A to iron, GS Extra Strong Multivitamin, Caltrate Plus, DAS Gesunde Plus, A-Z Multispektrum and Calibrum 50 Plus. Selected samples were converted to solutions using three procedures: decomposition in water at room temperature, decomposition in nitric acid at room temperature and decomposition in nitric acid at high temperature. The determination of copper itself was performed using a GBC 933 AA spectrometer and the results...en_US
uk.file-availabilityV
uk.grantorUniverzita Karlova, Přírodovědecká fakulta, Katedra analytické chemiecs_CZ
thesis.grade.code1
uk.publication-placePrahacs_CZ


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 560/5, 116 36 Praha 1; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV