Výuka zdravé výživy na 1. stupni základních škol
Healthy nutrition teaching at primary schools
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/120254Identifikátory
SIS: 222645
Kolekce
- Kvalifikační práce [18093]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Váchová, Alena
Fakulta / součást
Pedagogická fakulta
Obor
Učitelství pro 1. stupeň základní školy
Katedra / ústav / klinika
Katedra pedagogiky
Datum obhajoby
3. 6. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, Pedagogická fakultaJazyk
Čeština
Známka
Velmi dobře
Klíčová slova (česky)
Mladší školní věk, výživa, stravovací návyky, rámcový vzdělávací program, školní vzdělávací program, školní projektyKlíčová slova (anglicky)
Younger school age, nutrition, eating habits, Framework Education program, school education program, school projectsPráce si klade za cíl zmapovat učivo výživy a jeho ukotvení ve vzdělávacích programech a prostřednictvím dotazníkového šetření zjistit, zda je pro učitele na prvním stupni základních škol obsah učiva rozpracován dostatečně, tudíž jestli je efektivní v jejich praxi. Teoretická část shrnuje informace, které se týkají výživy dětí mladšího školního věku, zaměřuje se především na zásady správné výživy, budování správných stravovacích návyků, které se významně podílejí na jejich budoucím zdraví a mohou mít preventivní charakter před vznikem nemocí. Jednou z možných cest prevence je právě výuka zdravé výživy na základních školách za pomoci vhodných vyučovacích metod, činností a využívání nutričních výukových programů, které tato práce zmiňuje. Praktická část obsahuje dotazníkové šetření, v rámci kterého zkoumá vztah učitelů k výuce výživy, soustředí se především na jejich názory ohledně ukotvení učiva ve vzdělávacích programech. Výsledná data jsou zaznamenána do tabulek a grafů, které jsou doplněné komentářem. Na základě výsledků z dotazníkového šetření byly doporučeny ověřené webové stránky, ze kterých učitelé mohou čerpat metodický materiál. Tyto materiály byly inspirací pro tvorbu návrhů dvou příprav na čtyři vyučovací jednotky, zaměřených na vybraná témata výživy. Přípravy jsou uvedené v přílohách....
The work aims to map the curriculum of nutrition and its anchoring in educational programs and through a questionnaire survey to find out whether the content of the curriculum is sufficiently developed for primary school teachers, i.e. whether it is effective in their practice. The theoretical part summarizes the information concerning the nutrition of children of younger school age, focusing mainly on the principles of proper nutrition, building healthy eating habits, which significantly contribute to their future health and may have a preventive character from development of diseases. One of the many possible ways of prevention is teaching nutrition in primary schools with the help of appropriate teaching methods, activities, and the use of nutritional lecture programs, which this work mentions. The practical part contains a questionnaire survey, in which it examines the relationship of teachers to the teaching of nutrition, focusing mainly on their views on the anchoring of the curriculum in educational programs. The resulting data are recorded in tables and graphs, which are accompanied by a commentary. Based on the results of the questionnaire survey, verified website was recommended, from which teachers can draw methodological material. These materials were the inspiration for the creation of...