Vliv cílené nutriční intervence na pooperační výsledky u pacientů po střevních resekcích
Influence of targeted nutritional intervention on postoperative results in patients after intestinal resections
diplomová práce (OBHÁJENO)
Zobrazit/ otevřít
Trvalý odkaz
http://hdl.handle.net/20.500.11956/118306Identifikátory
SIS: 218186
Kolekce
- Kvalifikační práce [4311]
Autor
Vedoucí práce
Oponent práce
Meisnerová, Eva
Fakulta / součást
1. lékařská fakulta
Obor
Nutriční specialista
Katedra / ústav / klinika
III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Praze
Datum obhajoby
19. 6. 2020
Nakladatel
Univerzita Karlova, 1. lékařská fakultaJazyk
Čeština
Známka
Dobře
Klíčová slova (česky)
idiopatické střevní záněty, kolorektální karcinom, chirurgický pacient, malnutrice, ERASKlíčová slova (anglicky)
Inflammatory Bowel Disease, colorectal cancer, surgical patient, malnutrition, ERASTato diplomová práce je zaměřena na pacienty, kteří plánovaně podstupují chirurgický výkon - střevní resekci. U chirurgického pacienta je častým a významným negativním faktorem malnutrice, která má vliv na pooperační morbiditu i letalitu. Pro prevenci a léčbu malnutrice má správná nutriční péče nezastupitelnou roli. Právě nutričními elementy jsou součástí perioperační péče moderního konceptu ERAS, který vede ke snížení frekvence pooperačních komplikací a zkrácení délky hospitalizace. Koncept klade důraz na časnou pohybovou rehabilitaci a zkrácení doby lačnění kolem operace, čímž dochází k významnému šetření tělesného proteinu. Teoretická část popisuje jednotlivá onemocnění, která vedou k chirurgické léčbě, zvláštní pozornost je věnována idiopatickým střevním zánětům a kolorektálnímu karcinomu. Součástí jsou také aktuální doporučení odborných společností. Primární cílem praktické části je porovnat dvě skupiny pacientů, kteří podstoupili střevní resekci. Zjistit, zda má cílená nutriční intervence (před, během a po operaci) vliv na pooperační rekonvalescenci, frekvenci komplikací a na celkovou délku hospitalizace. Cílem bylo také zlepšení kvality jídel nemocničního stravování - zvýšit atraktivitu podávaných pokrmů (vzhledově i obsahem kvalitních živin). Celkem bylo pozorována 64 pacientů z IBD a...
This diploma thesis is focused on patients who are undergoing surgery - intestinal resection. In a surgical patient, malnutrition is a frequent and significant negative factor that affects postoperative morbidity and lethality. Proper nutritional care has an irreplaceable role in the prevention and treatment of malnutrition. Nutritional elements are part of the perioperative care of the modern ERAS concept, which leads to reduction in the frequency of postoperative complications and a shortening of the hospitalization duration. The concept emphasizes early physical rehabilitation and shortening of the fasting period around the time of the operation, which leads to a significant saving of body protein. The theoretical part describes particular diseases that lead to surgical treatment. Special attention is paid to idiopathic intestinal inflammations and colorectal cancer. It also includes current recommendations of professional companies. The primary objective of the practical part is to compare two groups of patients who underwent intestinal resection. To find out whether targeted nutritional intervention (before, during and after surgery) has an impact on postoperative convalescence, the frequency of complications and the overall length of hospitalization. The aim was also to improve the quality of...