Show simple item record

The influence of enteral nutrition on the course of Crohn's disease
dc.contributor.advisorLukáš, Milan
dc.creatorHomzová, Nikola
dc.date.accessioned2018-09-18T08:11:15Z
dc.date.available2018-09-18T08:11:15Z
dc.date.issued2018
dc.identifier.urihttp://hdl.handle.net/20.500.11956/99320
dc.description.abstractÚvod: Crohnova choroba je onemocnění trávicího traktu nejasné etiologie, které může z mnoha příčin ohrožovat nutriční stav pacientů. Malnutrice pak může zhoršovat odpověď pacienta na léčbu základního onemocnění. Možnosti optimalizace výživového stavu jsou rozmanité, zahrnují dietní úpravy, enterální i parenterální výživu a jejich vzájemné kombinace. Za účelem zajištění co nejvyšší míry šetrnosti a efektivity výživy je potřebné zajistit zcela individuální přístup k jednotlivému pacientovi. Metody: Sledován byl vliv enterální výživy na průběh Crohnovy nemoci. Do výzkumného šetření bylo zahrnuto 84 malnutričních pacientů s aktivní formou Crohnovy choroby. Ti byli rozděleni do 2 skupin s ohledem na typ a dávkování enterální výživy. Do první skupiny byli řazeni pacienti, kteří užívali doplňkovou enterální výživu formou sippingu o energetické hodnotě 1200 kcal/den. Zbylou energetickou potřebu hradili pacienti bezezbytkovou dietou obohacenou o rozpustnou vlákninu. Druhá skupina zahrnovala pacienty, u nichž byla podávána po dobu osmi týdnů exkluzivní oligomerní enterální výživa nasojejunální sondou dle energetické potřeby pacienta, která byla stanovena u obou skupin pomocí Harris- Benediktovy rovnice. Přechod na exkluzivní enterální výživu byl postupný, stejně jako návrat k pevné stravě. U vybraných...cs_CZ
dc.description.abstractIntroduction: Crohn's disease is an illness of the digestive tract with an uncertain etiology which threatens the nutritional state of patients and in addition to other problems results in a worsening of the disease in reaction to primary treatment. The possibilities of optimizing the nutritional state are several: changing diet, enteral or parenteral nutrition or combination of both. It is necessary to arrange an entirely individual approach for ensuring the highest measure of attention and nutritional effectiveness. Methods: The influence of enteral nutrition was monitored during a course of Crohn's disease. 84 patients with malnutrition and with an active form of Crohn's disease were included in this study. They were divided into 2 groups according to the type and dosage of enteral nutrition. The first group included patients who used partial enteral nutrition in the form of sipping with an energy value of 1200 kcal daily. Patients covered the remaining energy needs with a low-residue diet enriched by soluble fiber. The second group included patients who were given exclusive oligomeric enteral nutrition with a nasojejunal tube for a period of eight weeks. The amount of enteral nutrition in both groups was individually adjusted and calculated, according to the Harris-Benedict equation. The...en_US
dc.languageČeštinacs_CZ
dc.language.isocs_CZ
dc.publisherUniverzita Karlova, 1. lékařská fakultacs_CZ
dc.subjectCrohn's diseaseen_US
dc.subjectmalnutritionen_US
dc.subjectnutritional interventionen_US
dc.subjectenteral nutritionen_US
dc.subjectCrohnova nemoccs_CZ
dc.subjectmalnutricecs_CZ
dc.subjectnutriční intervencecs_CZ
dc.subjectenterální výživacs_CZ
dc.titleVliv enterální výživy na průběh Crohnovy chorobycs_CZ
dc.typediplomová prácecs_CZ
dcterms.created2018
dcterms.dateAccepted2018-06-15
dc.description.department3rd Medical Department - Clinical Department of Endocrinology and Metabolismen_US
dc.description.departmentIII. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
dc.description.facultyFirst Faculty of Medicineen_US
dc.description.faculty1. lékařská fakultacs_CZ
dc.identifier.repId193583
dc.title.translatedThe influence of enteral nutrition on the course of Crohn's diseaseen_US
dc.contributor.refereeBortlík, Martin
dc.identifier.aleph002191908
thesis.degree.nameMgr.
thesis.degree.levelnavazující magisterskécs_CZ
thesis.degree.disciplineNutriční specialistacs_CZ
thesis.degree.disciplineDietitian with Specializationen_US
thesis.degree.programSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.degree.programSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.faculty-name.cs1. lékařská fakultacs_CZ
uk.faculty-name.enFirst Faculty of Medicineen_US
uk.faculty-abbr.cs1.LFcs_CZ
uk.degree-discipline.csNutriční specialistacs_CZ
uk.degree-discipline.enDietitian with Specializationen_US
uk.degree-program.csSpecializace ve zdravotnictvícs_CZ
uk.degree-program.enSpecializations in Health Serviceen_US
thesis.grade.csVelmi dobřecs_CZ
thesis.grade.enVery gooden_US
uk.abstract.csÚvod: Crohnova choroba je onemocnění trávicího traktu nejasné etiologie, které může z mnoha příčin ohrožovat nutriční stav pacientů. Malnutrice pak může zhoršovat odpověď pacienta na léčbu základního onemocnění. Možnosti optimalizace výživového stavu jsou rozmanité, zahrnují dietní úpravy, enterální i parenterální výživu a jejich vzájemné kombinace. Za účelem zajištění co nejvyšší míry šetrnosti a efektivity výživy je potřebné zajistit zcela individuální přístup k jednotlivému pacientovi. Metody: Sledován byl vliv enterální výživy na průběh Crohnovy nemoci. Do výzkumného šetření bylo zahrnuto 84 malnutričních pacientů s aktivní formou Crohnovy choroby. Ti byli rozděleni do 2 skupin s ohledem na typ a dávkování enterální výživy. Do první skupiny byli řazeni pacienti, kteří užívali doplňkovou enterální výživu formou sippingu o energetické hodnotě 1200 kcal/den. Zbylou energetickou potřebu hradili pacienti bezezbytkovou dietou obohacenou o rozpustnou vlákninu. Druhá skupina zahrnovala pacienty, u nichž byla podávána po dobu osmi týdnů exkluzivní oligomerní enterální výživa nasojejunální sondou dle energetické potřeby pacienta, která byla stanovena u obou skupin pomocí Harris- Benediktovy rovnice. Přechod na exkluzivní enterální výživu byl postupný, stejně jako návrat k pevné stravě. U vybraných...cs_CZ
uk.abstract.enIntroduction: Crohn's disease is an illness of the digestive tract with an uncertain etiology which threatens the nutritional state of patients and in addition to other problems results in a worsening of the disease in reaction to primary treatment. The possibilities of optimizing the nutritional state are several: changing diet, enteral or parenteral nutrition or combination of both. It is necessary to arrange an entirely individual approach for ensuring the highest measure of attention and nutritional effectiveness. Methods: The influence of enteral nutrition was monitored during a course of Crohn's disease. 84 patients with malnutrition and with an active form of Crohn's disease were included in this study. They were divided into 2 groups according to the type and dosage of enteral nutrition. The first group included patients who used partial enteral nutrition in the form of sipping with an energy value of 1200 kcal daily. Patients covered the remaining energy needs with a low-residue diet enriched by soluble fiber. The second group included patients who were given exclusive oligomeric enteral nutrition with a nasojejunal tube for a period of eight weeks. The amount of enteral nutrition in both groups was individually adjusted and calculated, according to the Harris-Benedict equation. The...en_US
uk.file-availabilityV
uk.publication-placePrahacs_CZ
uk.grantorUniverzita Karlova, 1. lékařská fakulta, III. interní klinika - klinika endokrinologie a metabolismu 1.LF a VFN v Prazecs_CZ
thesis.grade.code2


Files in this item

Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail
Thumbnail

This item appears in the following Collection(s)

Show simple item record


© 2017 Univerzita Karlova, Ústřední knihovna, Ovocný trh 3-5, 116 36 Praha; email: admin-repozitar [at] cuni.cz

Za dodržení všech ustanovení autorského zákona jsou zodpovědné jednotlivé složky Univerzity Karlovy. / Each constituent part of Charles University is responsible for adherence to all provisions of the copyright law.

Upozornění / Notice: Získané informace nemohou být použity k výdělečným účelům nebo vydávány za studijní, vědeckou nebo jinou tvůrčí činnost jiné osoby než autora. / Any retrieved information shall not be used for any commercial purposes or claimed as results of studying, scientific or any other creative activities of any person other than the author.

DSpace software copyright © 2002-2015  DuraSpace
Theme by 
@mire NV